2021. feb 16.

Önvédelem gyermekkorban

írta: Mayerné Répási Adrienn
Önvédelem gyermekkorban

Kovács Ildikó- Kassai Eszter: Kalandos (zűrös) hétköznapok

89814710_3250523431643431_874150025125429248_n.jpg

Háromgyermekes szülőként nagyon fontosnak tartom a megfelelő önvédelem tanítását a legkisebbeknek. Na nem az észnélküli csihi-puhit, harapást, karmolást, csípést, hanem a keretek megszabását, a módját annak, hogy jelezni tudják a csemeték: "Eddig, és ne tovább! Nekem ez nem jó! Ne érj hozzám! "

Ezért is örültem meg nagyon Kovács Ildikó önvédelmi oktató munkásságának és megjelent könyvének. Érthető módon, kedvesen, nagy empátiával fordulva a gyerekek felé, mindenféle stresszhelyzetek esetén segíti a kicsiket az önvédelem különböző formáiban, mind szóban, mind testileg. A jelen világban elengedhetetlen ezzel is foglalkozni szőlőként és tanítani a legkisebbeket, nagyobbakat egyaránt a felelősségteljes viselkedésre, a veszélyekre, a különböző szituációkban a megfelelő reakciókra. Arra, hogyan rendezzenek le egy konfliktust, hogyan jelezzék, ha valamit nem szeretnének. Ildikó nagyon jól tereli a gyerekeket az ideális kommunikáció felé. Az önvédelmet sem pár ütő mozdulattal rendezi le, hanem védő, hárító mozdulatsorokkal. Ráadásul a nagyszerűen kialakított saját szisztémáját, a többféle sportból kiragadott és saját elemekkel, ötvözi még  beszélgetéssel, önbizalomnövelő mondásokkal, szituációs játékokkal. Mindennek a pozitív volta, bármilyen korú és vehemenciájú gyermeknél kedvező lehet. Már maga a mozgás és sport is jótékony hatással van a csemetékre, de egy kis önvédelem és önbizalomnövelés hatalmas segítség lehet a mindennapokban és a nehezebb percekben, a tényleges önvédelem során is. 


"Számomra az önvédelem nem egy harcművészeti stílust jelent, hanem azon technikák és módszerek összességét, melyek a leginkább alkalmasak önmagunk védelmére váratlan helyzetekben, eszközös támadás és több támadó ellen is. A fizikai felkészítés mellett, nagy hangsúlyt fektetek a mentális felkészítésre. Elmélyülten foglalkozom az önvédelemmel kapcsolatos pszichológiai háttérrel is."

Előadásokat tart szülőknek, pedagógusoknak az önvédelemről, hiszen a gyerekek a konfliktushelyzetek kezelését az első életéveikben kezdik elsajátítani. Az egyik legfontos dolog, hogy jó mintákat lássanak, segítséget kapjanak, ha kell. Foglalkozásokat tart, ahol a gyerekek játékos mozgásfejlesztés közben sajátítják el az önvédelem alapjait, barátságos közösségben, játékosan. 

145824598_736387750597675_7303630144696129367_n.jpg

Mesekönyv és kirakó

Mindezeket nagyszerűen beépíti mesekönyvébe is, ami a legkisebbeknek szól. Jól érthetően, könnyű ám mégis olvasmányos történetekként mutatja meg, hogyan kezelheti jól a kicsi a kényesebb, veszélyesebb szituációkat. A történetek nem hosszúak, így az olvasni tanuló gyerekeknek is pont ideálisak, de az egészen kicsi, mesét szerető apróságoknak, a 2-3 éveseknek, ovisoknak is. De a nagyobb 6-10 éves korosztály is megtalálhatja a lényegi  mondanivalót benne. A szereplők aranyosak. Még a "rosszként" beállított gyerek sem velejéig romlott, főgonosz, amit kifejezetten szerettem a könyvben. Az illusztrációk aranyosak, a szereplők pedig kedvelhetők. Mesésen, mesei formában adja elő az egész könyv a fontos tudnivalót. Ráadásul a könyv már eleve nagyon jó beszélgetésalap. Jó megoldásokat kínál, támpontokat, hogyan reagáljanak a gyerekek. Szerintem sikerült egy igazán hiánypótló könyvet létrehozni az írópárosnak!

Középső lánykám 6 éves, ő így értékelte a könyvet

Őt a könyvhöz tartozó kirakó varázsolta el első körben. Míg olvastam neki az egyes részeket, jól elvolt, kirakozótt, majd az adott részhez megkereste a hozzá tartoz kirakót. Neki tetszettek a kedves kis mesék. Főként a szereplők lopták be a szívébe magukat. És némelyiknél meglepődött, hogy ezt így is le lehet rendezni? Talán egy kis önbizalmat lopott a történténetekből magának!

Daniella, nagylányom véleménye a könyvről:

A nevek egy kicsit furcsák, de ez csak az én véleményem, semmi hatása nincs a könyvre. A sárga részekben lévő szöveg nagyon tanulságos volt mindig. Könnyen olvashatók a történetek, a rajzok pedig nagyon szépek voltak. Rövid, cuki kis könyv. Kedvenc két részem a Ne rugdoss és a Csak amíg nem vadulsz.  Az első azért, mert én is imádok kinn a természetben játszani, felfedezni. A másik azért, mert ilyen nálunk is szokott lenni, hogy a tesóim valamelyike bedurvul és anyáék azt hiszik, hogy én voltam, amikor nem.  A kedvenc szereplőm Lola volt. Az, hogy fiú, lány olvassa mindegy, mindkettőnek ajánlom. Én tudom, hogy milyen, amikor meglöknek, megharapnak. Hisz volt, hogy én is csináltam vagy velem csinálták. Tudom, nem szép dolog. Már 4 éves kortól ajánlom egészen 10 éves korig. Talán azoknak ajánlom a legjobban, akik verekedősek, hogy tanuljanak belőle, illetve a félénkeknek, hogy felbátorodjanak és szóljanak oda azoknak, akik bántják őket! Én is kicsit félénk voltam odaszólni korábban, hogy igenis hagyjál békén. De azóta szerencsére már bátrabb vagyok, ha meg kell védenem magam vagy a tesóimat. Azt gondolom, ettől a könyvtől felbátorodhat sok kisgyerek.

A könyv fülszövege:

A könyvben Borónak és barátainak kalandos történetei olvashatók olyan hétköznapi szituációkon keresztül, amelyekkel a gyerekek nap, mint nap találkozhatnak. Ha kislányának meghúzták már a haját, a kisfiát lökték már fel a játszótéren, vagy harapták már meg az óvodában, a mesék segíteni fognak abban, hogy legközelebb elkerülhesse a zűröket, vagy megfelelően tudjon reagálni a különböző helyzetekben.

A könyv megrendelhető az alábbi linken ITT

60 oldal
ISBN: 9786150066168
Illusztrálta: Lippai András

Kovács Ildikó nagyszerűen ért a gyerekek nyelvén. A mozgás az élete. És ezt a kettőt nagyszerű módon ötvözte. Az elérhetőségei, ha te is bővebbet megtudnál a munkásságáról.

Illetve kedves olvasóm, kérdésem is lenne hozzád. Te mennyire tartod fontosnak a gyermekkori sportokat? És azt, hogy gyermeked meg tudja védeni magát? 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#cikk #önvédelem #oktatás #gyermek #könyv #kirakó #játék

 

Szólj hozzá

Könyv Kitekintő Recenzió Anyukás tartalom