Interjú Árvay Angelikával
Nőként, anyaként nem egyszerű helytállni a munkában, karriert építeni és a családdal, háztartással is foglalkozni. Ráadásul minden területen 100%-ot nyújtani. Munkájáról, és a családról kérdeztem Árvay Angelika borászt, az Árvay Pincészet egyik tulajdonosát, aki két szép kisfiú édesanyja is. Ezen kívül kínai asztrológus is.
Anyaként több helyen is helyt kell állnod. Hogyan tudsz mindenhol megjelenni, jelen lenni?
Néha úgy érzem, hogy sokan azt hiszik, több helyen vagyok jelen, mint amennyire valójában eljutok. Ez talán azért van, mert a családi vállalkozás miatt a közösségi médiában sok programot említek, akár olyat is, ahol valójában nem én, hanem a család másik tagja vesz részt, vagy csak a boraink jelennek meg.
A gyerekek születése előtt valóban sokat utaztam: külföldi kiállításokra és borbemutatókra jártam, Londonban a WSET tanfolyam vizsgái miatt is sok időt töltöttem, és belföldön is állandóan úton voltam. Őszintén szólva, előfordult, hogy egy hotelszobában ébredve nem tudtam, éppen melyik országban vagyok.
A terhességem alatt tudatosan változtattam ezen: néhány évig szinte egyáltalán nem utaztam. Nagyon szerencsés vagyok, hogy édesapám és a testvérem rengeteg terhet átvett, és anyukám is mindig segített, különösen a gyerekekkel, amit a mai napig nagyon hálásan fogadok.
Ezen felül meg kellett tanulnom nemet mondani és határokat húzni. A fiaim miatt ez ma már könnyebb, mint korábban.
Hogyan tudod beosztani az idődet, hogy a családra és a munkádra is jusson elegendő?
Nagyon sokat tanultam az időbeosztásról az elmúlt években, de még mindig van hova fejlődnöm. Ugyanakkor most már sokkal összeszedettebb vagyok, mint korábban, és ritkábban érzem magam teljesen elhavazva. Ennek ellenére előfordul, hogy – bármennyi listám is van – elfelejtek valamit.
Idővel rájöttem, hogy nem tudok mindent megvalósítani, amit eltervezek, ezért bizonyos dolgokat tudatosan elengedek. Talán később, amikor a gyerekek nagyobbak lesznek, néhány terv visszatér, de ezt nem tudom biztosan.
Ami azonban mára fontossá vált számomra, az az alvás, a sport, a meditáció, és az, hogy minőségi időt töltsek a gyerekekkel – például társasjátékozva vagy kártyázva. Ezek a tevékenységek feltöltenek.
Természetesen vannak olyan napok is, amikor nagyon nehéz helytállni mindenhol, és nyugodtnak maradni egy stresszes helyzetben. Ilyenkor próbálok türelmes lenni magammal és a környezetemmel.
A munkád is a családhoz köthető, hiszen családi borászatotok van. Mesélnél róla bővebben?
A Tokaji borvidék egyik kis sváb falujában, Rátkán készítünk száraz és édes borokat. Édesapám több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik a borkészítés terén, az öcsém szintén borász, én pedig közgazdászként végeztem, és Londonban szereztem meg a nemzetközi borakadémikus diplomámat.
Az elmúlt évek nem voltak egyszerűek: a Covid-időszak alatt például szinte teljesen leállt a kereskedelmünk. Éttermeknek szállítunk főként, amelyek akkor nem fogadhattak vendégeket, és a turisták sem érkezhettek.
Ugyanakkor nagyon hálás vagyok, hogy az elmúlt két évben újra érkeztek hozzánk látogatók, még távoli országokból is, mint Tajvan, Japán, Mexikó, Kalifornia vagy Mauritius. A boraink nemcsak itthon, hanem külföldön is bizonyítottak: exportálunk az Egyesült Királyságba, Amerikába, Tajvanba, és a lengyelek is nagyon szeretik a borainkat.
Könnyebb vagy nehezebb a családtagokkal együtt dolgozni szerinted, mint kívülállókkal? Mik a hátrányai és mik az előnyei, szépségei annak, hogy az egész családnak egy munkahelye van?
A családdal való együttműködés egyszerre előny és kihívás. Nagyon jó, hogy régóta ismerjük egymást, és közös célért dolgozunk, ugyanakkor nehézség, hogy a munkahelyi konfliktusokat nem mindig tudjuk „ott hagyni” – hiszen otthon is találkozunk.
Az évek során azonban összecsiszolódtunk: több mint 15 éve dolgozunk együtt családi vállalkozásként (előtte volt egy üzlettársunk), és mára gördülékenyebben megy az együttműködés. Persze vannak nehezebb napok is.
Ami mindenképp az előnyök közé tartozik, az a közvetlenség és családiasság, amit a vendégeink is kiemelnek. Mindig igyekszünk újdonságokat kitalálni, legyen szó akár új termékekről a webshopban, akár programokról. Például decemberben zenés estünk lesz, és a testvérem, Szabi, most már rendszeresen süt pizzát. A pogácsáját többször is ötcsillagosnak minősítették! Így nemcsak a boraink miatt érdemes minket meglátogatni.