2023. dec 28.

Tőkés Ildikó: A tested csak a tied!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Tőkés Ildikó: A tested csak a tied!

atestedcsakatiedbirito_main-1.jpg

Fontosnak tartom, hogy a mesekönyvek ne csak szórakoztassanak, hanem aktuális témákat is dolgozzanak fel, észrevétlenül adjanak át információkat a kicsiknek. Ha úgy tetszik, tanítsanak valami létfontosságút. Így biztos voltam benne, hogy ez a könyv nekünk kell otthonra. És minden szülőnek jó szívvel ajánlanám!

Ildikó könyve hiánypótló. Nagyon nehéz már kisgyermekkorban beszélni a szexualitásról, a visszaélésekről, mi az, ami nem jó dolog és a kicsiknek milyen önrendelkezési joga is van pontosan. Pedig egyre jobban elengedhetetlen a témáról szót ejteni. Az ő nyelvükön, szintjükön eddig nem volt elfogadható olvasmány. Csak olyan könyveket találtam, amelyek inkább felvilágosító kötetek és 14 év fölött aktuálisak. De Ildikó könyve betölti végre ezt az űrt.

A nyílt szülő-gyermek kommunikáció elengedhetetlen, mégsem könnyű a testünket érintő kérdésekről beszélgetni. Mi normális, mi az, amit már nem kell hagynia a gyermeknek. Mi az, amit jeleznie kell a szülei felé mindenképpen...A fehérnemű szabályt minden gyermeknek ismernie kell! Nálunk elég nyílt kommunikáció folyik ezekről a témákról, de nagyon sok helyen tabuként kezelik. Pedig életet menthet! A lehető legrosszabb dolog, ha a gyermek szexuális visszaélés áldozata lesz és nem mer beszélni róla otthon. Az intim testrészek, bizalmi kör, a jó és a rossz érintések közötti különbség ismerete elengedhetetlen. Ez a könyv nagyszerű felvezető a témához, anélkül ismerteti a kicsikkel, nagyokkal a témát, hogy kellemetlenül éreznék magukat vagy éppen félelmet keltenénk bennük. Az ő szintjükön, nyelvezetükkel sokkal könnyebben emésztik meg és építik be a tudástárukba e fontos témát. Ráadásulé anélkül hívja fel a figyelmet a lehetséges veszélyekre, hogy félelmet keltene bennük. Nem megrémíteni szeretné a kicsiket, hanem edukálni. 

Ami viszont nem igazán lopta a szívembe magát, az az egyszerű illusztrációk. De ez csak személyes megfigyelés. Nem igazán tetszenek a képek a könyvben. Jobban szeretem a kidolgozottabb rajzokat. Illetve lehetett volna még benne több történet, mélyebben belemenni a jó és rossz titokok fogalmába, mit nem kell engednie a gyermeknek, és mi az a pont, amitől furcsa egy érintés és szólni kell a szülőnek. Persze, az már nem biztos, hogy ovis szint lett volna akkor, hanem jóval nagyobbaknak szólt volna. mindenesetre nagyszerű beszélgetés kezdeményező történet. A szülő, ha szeretne, még mélyebben belemehet a témába.

Fülszöveg: 

A tested csak a tied! óvodás korú gyermekeknek íródott, akiket szüleik tabuk nélkül, illetve nyílt, őszinte beszélgetésekkel szeretnének a tinédzserré, majd felnőtté válás útján végigkísérni.

A tudás önbizalmat és bátorságot ad, amely a nemet mondás képességének legfontosabb alapjai. A könyv célja, hogy beszélgetési alapként szolgáljon a saját testünkről és arról, ki és milyen körülmények között érhet hozzá. Remélem, Fanni története még tartalmasabbá teszi az otthoni beszélgetéseket és hozzájárul a gyerekek egészséges testtudatának kialakulásához.

A könyv linkje: https://tokesildiko.hu/termek/a-tested-csak-a-tied/

Köszönjük a kötetet az írónőnek! Igazán fontos témát dolgozott föl! Nálunk nagyszerű alapja lett e mély téma megbeszélésének.

28 oldal 
keménytáblás 
ISBN: 9786150163697 
Illusztrálta: Gyöngyösi Marianna

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #gyermekkönyv #edukáció #test #szexualitás #felvilágosítás

Szólj hozzá

Könyv Kitekintő Recenzió Olvastuk