2024. jan 29.

Budai Lotti: A festőművész

írta: Mayerné Répási Adrienn
Budai Lotti: A festőművész

covers_797926.jpg

Budai Lotti, Öt érzék sorozatának a második része festészetről, a festés csodájáról, szépségről és Firenzéről, közvetve pedig Lorenzo de Medici életéről szól, egy fiatal hölgy, Bianca, az unokahúga szemszögéből. 

Az írónő ismét csodás leírásaival, számos érdekességgel örvendeztetett meg minket. Nagyon sok plusz dolgot tudhatunk meg az akkori Firenzéről, a politikáról, a nők társadalmi helyzetéről, a festészetről, miközben nagyon színes, szerethető szereplőkkel és egy igazán karakán főszereplővel teszi mondanivalóját még szórakoztatóbbá. Érezhető, hogy nem fukarkodott a kutatással, minden tényhű és korhű, mégsem száraz és unalmas.

cathedral-5881418_640.jpg

Bár valahogy Bianca, a főhős most nem került annyira közel hozzám, a szívemhez, mint a Parfümkészítő Sophiája. Pedig nagyon szépen árnyalt szereplő. Jó kis jellemfejlődési ívet kapunk. Bianca Gorini önfejű, kitartó és bizony minden veszélyes bolondságban benne van. A kiváltságosok életét éli, noha jócskán megtapasztalja a negatív oldalát is ennek, nem is egyszer. Az ő életét követhetjük végig, kislánykorától addig, hogy feleség lesz, majd végül kivívja az önállóságot. Mellékszereplőt is kapunk bőven. Elég sok rész szól Lorenzo de Medici, Magnifico életéről, amit kifejezetten kedveltem. De más hírességgel is megismerkedhetünk bámulatosan közelről. 

Érdekes volt még az, hogy bár romantikus könyv, nem ez a fő mondanivalója, lényege az egész történetnek. Inkább a női önállóság, az útkeresés, a boldogság kergetése, a hivatástudat, a festés örömeinek ecsetelése van a központban, miközben bőven van benne dráma, szerelem, intrika, politika. Na és XV. század reneszánsz világ, Medici család élete, Firenze szépsége, a kultúra virágzása,  magasztalása is. A történet gyors sodrású, könnyen olvasható mű. Számos dolog került bele, ami néha elvonja a figyelmet a történésekről és kicsit lassít a tempón. Ilyenek a festékek alapanyagai, a színkeverések, az árnyékolás, és még jó sok kulisszatitok.

sistine-chapel-4769604_640.jpg

A könyvön érződik Budai Lottí kiforrott stílusa, egyedi karakterjegyei. Nagyon klassz, társadalomkritikának is beillő regénye hiába könnyed, szórakoztató, szerelmes regény, mégis van mondanivalója, tartalmas, és mély.

Aki szereti az igényes borítót, az izgalmas leírásokat és a művészeteket, a történelmet, vagy a remek karakterfejlődést, annak kiváló olvasmány lehet a Festőművész című könyv.

A könyvet köszönöm az Álomgyár kiadónak!

 

Fülszöveg: 

Színes ​karakterek, ragyogó tájak és izgalmas kalandok: egy festőnő története a reneszánsz Firenzéből

Bianca Gorini egyszerre mondhatja magát kivételesen szerencsés és szerencsétlen fiatal lánynak. Szerencsés, mivel Guliano de Medici törvénytelen lányaként és Lorenzo, a Magnifico unokahúgaként olyan tudáshoz juthat hozzá, amihez a kor ifjú hölgyei közül kevesen. Sőt, nagybátyja nagylelkűségének hála – aki korán felfedezi a lányban a tehetséges festőt –, a korszak legnagyobb mestereitől tanulhat. Természetesen titokban…

De Bianca szerencsétlen is, mert a Pazzi-összeesküvés során nemcsak apját veszíti el, de a felfordulást kihasználva anyjával is végez annak régi szerelme, aki sosem heverte ki a visszautasítást, amiben része volt. Felserdülve pedig kénytelen végignézni, amint imádott városának lakóit – akik nem sokkal korábban még az öröm, a szépség és a művészetek iránti rajongásnak éltek – megbabonázza a különc szerzetes, Girolamo Savonarola, aki hadat üzen nemcsak a Medicieknek, de a művészeteknek és a művészeknek is. És így magának Gorini kisasszonynak is, akinek menekülnie kell a nemrég virágzó nagyvárosból.

Budai Lotti nagy sikerű Öt érzék-sorozatának második kötete ismét az érzékek és érzékszervek világába csábít minket, a történelem egyik legmeghatározóbb időszakába. A színeken, a látáson és a festészeten keresztül a 15. századi Itália titkai tárulnak fel az olvasók lelki szemeit előtt.

Idézet: 

Azt akartam, hogy Firenze népe ne úgy tekintsen az életre, mint egy siralomvölgyre, hanem tanulja meg élvezni, és még inkább értékelni Isten adományait. Hiszen oly sok szépség van az életben…

416 oldal
keménytáblás 
ISBN: 9789635707003

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#álomgyár #BudaiLotti #történelmi #romantikus 

Szólj hozzá

Kitekintő Recenzió Olvastuk