2023. jún 27.

Meseterápiát mindenkinek!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Meseterápiát mindenkinek!

 en2.jpg

Rácz-Akácosi E. Laura neve ismerősen csenghet a blogomat rendszeresen olvasóknak. Korábban olvastuk már csemetéimmel a gyermekkönyvét, amit itt elolvashattok. Ma viszont egy kicsit másról lesz szó a vele készített interjúban. 

Meseterapeuta, író, költő, érzelmi-intelligencia fejlesztő és tanítónő is vagy egyben. Külön-külön is izgalmas mindegyik szakma, de így egyben igazán érdekes. Nagyon sokoldalú. vagy. Hogyan találtak rád ezek a szakmák? Mit adnak hozzád, a személyedhez?

Amikor elkezdtem pályámat, nem is sejtettem, hogy ez a sokféle szakma vár rám. Most már látom, mindig is ott voltak bennem ezek az érdeklődési irányok. A sokféleségben hiszek, én magam is sokoldalúan állok a gyerekekhez, hiszen őket sem lehet egyfajta szemszögből vizsgálni.

A mesék iránti rajongásom gyermekkoromtól jelen van az életemben. Rájöttem, hogy a mesék nem csak a gyerekeknek szólnak. Mindannyiunkban ott van a gyermeki én, aki szeretne történeteket hallani, aki szeretne mesehős lenni, és aki szeretne tanulni a mesebeli hősök példáján keresztül.

Az érzelmi-intelligencia fejlesztő munka az írás iránti rajongásomból nőtt ki. Ahogy írtam és olvastam, egyre jobban értettem meg, milyen fontos szerepet játszik az érzelmi intelligencia az életünkben. Megtanultam, hogy az érzelmi intelligencia nem csak arról szól, hogy megértsük és kezeljük a saját érzéseinket, hanem arról is, hogy képesek legyünk megérteni és tiszteletben tartani mások érzéseit is. Ezt a tudást szerettem volna továbbadni, és így kezdtem el érzelmi-intelligencia fejlesztőként dolgozni. Visszajelzések alapján szeretik a meséimet a gyerekek, ezért úgy gondoltam, hogy ennek a érzelmi-intelligencia fejlesztő oklevél megszerzése után tudok magam is olyan meséket írni, ami nem csak élvezetes, de hasznos is, amit fel tudnak használni a szülők maguk is otthon, akár esti meseként.

A tanítónői végzettség remek táptalaja volt annak, hogy a meseterápia magját el tudjam vetni, hiszen még mélyebben ismertem meg a kisgyermekek életkori sajátosságait, fejlődési szakaszait, erre már remekül lehetett építkezni. Szerettem volna segíteni a gyerekeknek abban, hogy felismerjék, megértsék és feldolgozzák érzéseiket, nehézségeiket.  Ehhez szuper segítséget nyújtanak a mesék. Ennek felismerése után lettem meseterapeuta, és ez egy új dimenziót nyitott a másokon való segítségnyújtásban.

A sokféle megszerzett tudás összekapcsolja a művészi, a terápiás és a tanítói oldalamat. Minden szakma kapcsolódik a többihez, és mind hozzájárul ahhoz, hogy teljesebb és gazdagabb legyen az, amit másoknak adni tudok.

Mindegyik segítő, tanító szakma. A személyiséged alapból is segítő?

Úgy gondolom, igen. Egész kiskoromtól él bennem a vágy, hogy segítsek másokon, ami szerintem amolyan családi vonás, hisz édesanyám is szociális szférában dolgozott. Az volt a legtermészetesebb számomra, hogy ha valaki bajban van, vagy tanácsra van szüksége, akkor én ott legyek, és a legjobb tudásom szerint segítsek.

Tapasztalataim alapján nagyon sok a frusztrált felnőtt, aminek a gyermekek a legelszenvedőbb alanyai  A Covid, az áremelkedés, a közelben folyó háború, az iskola felől érkező nyomás és még sorolhatnám ezeket az okokat, amik a felnőtteket, szülőket egyre frusztráltabbá teszik. A gyermekek lelkivilága pedig nagyon érzékeny. Minden rezdülésünk lecsapódik a gyerekekben, akik ezt jelzik is felénk, de nem minden jelzés ér célba, mert nem mindent ismernek fel a szülők, nevelők. Az ilyen jellegű, gyerekeket érintő frusztrációk kezelésére kiváló megoldást nyújtanak a boldogság óra képzésben tanultak.

Ehhez szorosan kapcsolódik a meseterápia képzés, hiszen a problémákat nem csak komoly beszélgetésekkel lehet megoldani, vagy megelőzni, hanem játékosan is. Kifejteni sem lehet azt a számtalan módszert, ami a meseterápián belül egy-egy mesével célzottan képes vizsgálni és kezelni az éppen felmerülő gondokat, kihívást jelentő élethelyzeteket.

Szinte nem is létezik olyan ókori mítosz, népmese vagy modern mese, amit nem lehet felhasználni mesterápiás célra, ezért is képzem magam folyamatosan tovább ezen a területen is. Ebben könnyebbséget jelent, az hogy (ahogy már szó esett róla), mindig fontos volt a másokon való segítési vágy, ez folyamatosan új lendülettel tölt el a továbbhaladáshoz, fejlődéshez.

269863132_328511889143078_440502245233904190_n_1.jpg

Miért fontosak a mesék a gyermekek számára annyira? A felnőtteknek is tudnak adni pluszt?

A mesék, legyenek azok népmesék, modern történetek, vagy akár személyes anekdoták, létfontosságúak mind a gyermekek, mind a felnőttek életében. Az emberek született történetmesélők és történet-hallgatók, és ez a képességünk a történetmesélésre, történetmegértésre rendkívül fontos a kulturális örökségünk, az önkifejezésünk és az érzelmi intelligenciánk szempontjából.

A gyermekek számára a mesék különösen fontosak. A mesék segítségével tanulnak a világról, másokról és saját magukról is. A mesékben szereplő karakterek, helyzetek és konfliktusok segítenek nekik megérteni az emberi viselkedést, az érzelmeket, az erkölcsi dilemmákat és a társadalmi normákat. A mesék segítenek nekik feldolgozni a félelmeiket, megérteni a világot és formálni a személyiségüket.

A felnőttek számára a mesék ugyancsak fontosak. Bár felnőttként sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy túl vagyunk a mesehallgatás korszakán, valójában sosem növünk ki teljesen a mesékből. A mesék ugyanúgy segítenek a felnőtteknek megérteni és feldolgozni az érzéseiket, megérteni a világot és formálni a személyiségüket, mint a gyermekeknek.

Ezen felül a mesék segítenek a felnőtteknek is kapcsolatot teremteni másokkal, megosztani az érzéseiket és a tapasztalataikat, vagy akár feldolgozni a traumákat. A mesék képesek megmutatni nekünk, hogy nem vagyunk egyedül az érzéseinkkel és tapasztalatainkkal, és segítenek abban, hogy jobban megértsük önmagunkat és másokat.

Ezért vagyok meseterapeuta, hiszen hiszek a mesék gyógyító és tanító erejében. Hiszem, hogy a mesék képesek segíteni mind a gyermekeket, mind a felnőtteket abban, hogy jobban megértsük a világot, önmagunkat és másokat. Az általuk közvetített tanulságok és érzelmek univerzálisak, így minden korosztály számára értékesek.

Meseterápia mit takar tulajdonképpen? Kiknek ajánlott? Milyen testi, lelki tünetekre tud megoldást nyújtani? 

A meseterápia olyan terápiás módszer, amely a meséket, a történeteket használja a gyógyulás, a személyes fejlődés és a belső változás elősegítésére. Bárkinek jó, aki nyitott a személyes fejlődésre és változásra, és aki hajlandó meséken keresztül megvizsgálni saját érzéseit és tapasztalatait.

A meseterápia segíteni tud a gyermekeknek, a serdülőknek és a felnőtteknek egyaránt. A meseterápia számos testi és lelki tünetre nyújt megoldást.  A lelki tünetek közé tartozik az alacsony önértékelés, a szorongás, a depresszió, a folyamatos stressz, az élet változásaihoz való nehézkes alkalmazkodás, a rugalmatlan személyes fejlődés és az állandó belső konfliktusok. Testi tünetek esetén a meseterápia nem helyettesíti a szükséges orvosi kezelést, de segíthet a betegségekkel való megküzdésben, a fájdalom kezelésében, vagy akár a krónikus betegségek lelki aspektusainak kezelésében.

Fontos megjegyezni, hogy a meseterápia nem helyettesíti a szükséges orvosi vagy pszichológiai kezelést, hanem kiegészítő terápiás módszer, amelyet egyéb kezelési formákkal együtt alkalmaznak. A meseterápia azonban nagyon hatékony módszer lehet a személyes növekedés és gyógyulás elősegítésében, és segíthet megtalálni saját belső pozitív erőforrásaikat, megoldani belső konfliktusainkat, és jobban megérteni saját magukat és a világot.

Találtam egy érdekes szót a weboldaladon. Ez az Érzelmi intelligencia. Ezt lehet fejleszteni, javítani rajta? Honnan lehet tudni, ha egy gyermek el van maradva vele? Miből fakadhat az elmaradás?

Az érzelmi intelligencia olyan képesség, amely az érzéseink, mások érzései, valamint ezeknek a kifejezése, megértése és kezelése kapcsán mutatkozik meg. A magas érzelmi intelligencia fontos szerepet játszik a minőségi emberi kapcsolatok kialakításában, a személyes boldogság elérésében és a munkahelyi sikerben is.

Az érzelmi intelligencia fejleszthető, és sokan úgy vélik, hogy ez valójában az életünk minden területén szükséges készség. Az érzelmi intelligencia fejlesztésének egyik módja, hogy megtanuljuk jobban megérteni és kifejezni saját érzelmeinket, és megtanuljuk megérteni és tiszteletben tartani mások érzéseit is. 

Ezenkívül az érzelmi intelligencia fejlesztése magában foglalja a konfliktuskezelési képességek, az empátia, a stresszkezelés és az érzelmi önkontroll fejlesztését is. A gyerekek esetében az alacsony érzelmi intelligencia jelei például ilyenek: Nehézségeik vannak az érzelmek kifejezésében és kezelésében. Gyakori hisztérikus kitörések vagy agresszió jelenik meg. A társaikkal való kapcsolatokban jelentkező állandósult problémák, például a barátkozási nehézségek. Az empátia hiánya vagy alacsony szintje.

A meseterápia és az érzelmi intelligencia fejlesztő programok együttesen nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is hasznosak. Ahogy a felnőttek érzelmi intelligenciája növekszik - hiszen növelhető-, jobban képesek kezelni az érzéseiket, jobban megérteni és tiszteletben tartani mások érzésvilágát, és jobban kezelni a konfliktusokat és a stresszt. Mindez egyértelműen hozzájárul a boldogabb és teljesebb élethez.

Mire vagy különösen büszke a munkáddal kapcsolatban?

Az egyik dolog, amire a legbüszkébb vagyok a munkámmal kapcsolatban, az a változás, amit a gyerekekben látok. Ezen kívül nagyon büszke és hálás vagyok azért, hogy olyan eszközöket és technikákat adhatok át a gyerekeknek, amelyeket a mindennapi életükben is alkalmazni tudnak. 

Ez magában foglalja az érzelmi intelligencia fejlesztését, a stresszkezelést, a konfliktuskezelést és a kommunikációs készségek javítását. Jó tudni, hogy ezek az eszközök valóban segítenek nekik a mindennapi életükben, és hogy képesek megtanulni és alkalmazni őket a különböző helyzetekben.

Rácz-Akácosi E. Laura

Meseterapeuta, érzelmi intelligencia fejlesztő, tanítónő

Meseterapia.ma

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

 

Szólj hozzá

Interjú