2024. már 05.

Silent Zone, egy olyan könyv, amely Amazon-bestseller lett

írta: Mayerné Répási Adrienn
Silent Zone, egy olyan könyv, amely Amazon-bestseller lett

profilkep.jpg

Egy izgalmas téma, egyedi karakterek és kész is egy jó könyv! Na, azért ennél kicsit több kell hozzá, hogy olyan letehetetlen legyen egy kötet, mint a Silent Zone. Interjú Csák Viktorral!

Hogyan lesz valakiből Amazon-bestseller író, forgatókönyvíró egyszerre? Hogyan talált rád egyáltalán az írás, mint hivatás? 


Gyerekkorom óta tudom, hogy az írással szeretnék foglalkozni, csak épp azt volt nehéz eldönteni, hogy milyen formában szeretném ezt művelni. A regénnyel visszatértem oda, ahonnan indultam. Általános iskolában, a szünetben novellákat körmöltem le egy kis füzetbe az egyik udvari padon ülve, a középiskolában viszont már arról álmodoztam, hogy a történeteimet egyszer majd filmre viszik. Egyetemistaként ezért forgatókönyvírást tanultam az egyik első olyan hazai műhelyben, ahol az amerikai iskola szabályait tanították.


Aztán rájöttem, hogy ebből a hivatásból abban a rendszerben (a régi MMKA-s időszakban, amikor még inkább a szerzői filmeket támogatták), nem lehet megélni, így jött a szövegírás és a marketing. Praktikus döntésnek tűnt, és végül ez segített vissza arra a pályára, ahonnan indultam. Merthogy az ember nehezen adja fel a szerelmét, és mindig vissza-visszakacsint, de közben azon agyal, hogyan csinálhatja még jobban, még eredményesebben. Hogy ne csak a fióknak írjon. A Silent Zone talán éppen azért sikerülhetett, mert végre másképp kezdtünk el
gondolkodni, mint régen, és másképp, mint a többség. Rájöttünk, hogy akkor van nagyobb esély az ötlet megvalósulására, ha nem csak regényként, és nem csak egy szimpla filmtervként gondolunk rá. Ha azt mondjuk, hogy ez egy univerzum, amiból először a regény jelenik meg, majd utána a film, és ki tudja, idővel jönnek majd a
dizájnos pólók meg a bögrék.


Ha régen megkérdezted volna, hogy miért talált rám az írás, talán nem is tudtam volna válaszolni erre, de most már biztos vagyok benne: azért, mert az alkotás éltet. Egy olyan történet létrehozása, ami kezdetben csak az én fejemben létezik, és amit gigászi munkával alakíthatok át papíron vagy vásznon lélegző-létező valósággá.

amazon_top700_audiobook.jpg


A könyved amazon-bestseller lett. Ez mit is jelent pontosan?


Az Amazon-bestseller azt jelenti, hogy egy adott időszakban, egy adott országban (jelen esetben néhány októberi napon és az Egyesült Királyságban) az én könyvem lett az első a saját kategóriájában. Tehát magyar íróként az angliai Amazonon, angol nyelven sikerült elcsípni az első helyet, kinti kapcsolatok nélkül, egy hazai kiadóval.
Persze volt, aki fintorgott még ezen is, de ehhez hasonlót valószínűleg csak nagyon kevés hazai író mondhat el magáról.


Az Alternatív Történelem Sci-fi kategóriában, amiben a regény bestseller lett, egy Stephen King- és egy Ken Follett-könyvet is megelőztem. A másik kategóriában, a Poszt-Apokaliptikus Sci-fiben pedig második lettem, Cormac McCarthy The Road-ja mögött. Még most is borzongok, amikor erre gondolok. Viszont furcsa, de nem erre vagyok a legbüszkébb a helyezéseket illetően. Sokkal inkább arra, hogy az Egyesült Államokban tavaly augusztusban az e-könyv 8. lett a Disztópikus Sci-fi kategóriában, most februárban pedig a hangoskönyv ért el hasonló sikert, még A szolgálólány meséit is megelőzte.


Akkor a Silent Zone az ezer leghallgatottabb hangoskönyv egyike volt az amerikai Amazonon. Ez hatalmas megtiszteltetés, amiért bár nem jár a bestseller plecsni, de egy majd’ 400 milliós piacon így is óriási dolog volt ezt behúzni.

silent_dedikalas.jpg


Hogyan sikerült ezt elérned?


Következetes marketinggel, de talán az is sokat segít, hogy a régi olvasók közül mind többen írnak pozitív kritikát a könyvről. Az Amazonon például már 400 felett jár a visszajelzések száma, ami szintén nagy dolognak számít.


Miért külföldön adtad ki először és csak utána hazai piacra? Rendszerint mindenki fordítva szokta.


Talán épp azért, mert mindenki fordítva szokta csinálni. És persze az sem mellékes, hogy kezdettől fogva ez volt a terv. Amikor a regény megfilmesítési jogait megvásárolta a FilmFinity, akkor az ötlet kitalálásában segítő Illés Krisztiánnal és a producerrel, Deák Péterrel együtt feltettük magunknak a kérdést, hogy mi lenne a legjobb megoldás. Itthon indulni? Vagy egyből külföldön próbálkozni? Mivel mindhárman a nemzetközi piacban láttuk a jövőt, ezért afelé mozdultunk el, és hittük, hogy ha majd ott sikerül elérni a kívánt eredményeket, akkor a magyar piacon is megjelenhetünk, mert lesz elég validáció hozzá.


Külföld után már hazánkban is elérhető a Silent Zone című köteted. Kiknek ajánlanád elsősorban?


Elsősorban a posztapokaliptikus könyvek rajongóinak, és azoknak, akiknek tetszett a The Walking Dead vagy a The Last of Us sorozat. De a visszajelzések alapján a regény igazi csemege azoknak is, akik a kalandos,
izgalmakban gazdag történeteket szeretik. Valaki egyszer megkérdezte, hogy „ez akkor egy zombis regény”? Egyrészt nem feltétlenül, mert ezek inkább mutánsok, másrészt ők is csak az egyik akadály a
regényben. A történet ennél sokkal mélyebb, és nagyon is aktuális kérdésekkel foglalkozik.


Az egyik ilyen aktuális téma, hogy a nehéz pillanatokban vajon csak magunkkal foglalkozzunk és csak magunkat mentsük, vagy épp ellenkezőleg? Kockáztassuk-e az épségünket, túlélésünket mások miatt?

431165865_7424007560992527_3018385017160400969_n.jpg


A Silent Zone számos díjat bezsebelt. Mesélnél róluk?


Szigorúan véve három amerikai díjról van szó, de a negyedik elismerés jelenti számomra a legtöbbet. Kezdjük a díjakkal: a Silent Zone aranyérmet nyert a Firebird regényírói versenyen, valamint egy-egy bronzérmet a BookFesten és a Reader’s Favorite-en. Mindegyik esetben az Action&Adventure kategóriában.
És hogy mi a negyedik elismerés? Az, hogy a Kirkus Reviews-nál, az egyik legnagyobb szakmai oldalnál a Silent Zone az év egyik legjobb független kiadású könyve lett. Ismét csak kiemelném, hogy ezt egy amerikai szakmai oldal ítélte oda nekünk, és ez nem egy megvásárolt elismerés volt. Ezt is szigorúan szakmai alapon
kaptuk.


Jól tudom, hogy filmes adaptáció is készült belőle? Mesélnél erről bővebben?


A megfilmesítési jogokat már a megjelenés előtt megvásárolta a FilmFinity, és a film 2023 őszén el is készült, az eddigi visszajelzések alapján pedig nagyon jól sikerült. Több mint 400 VFX-snitt van benne a posztapokaliptikus világ megteremtése érdekében. Azóta az értékesítési tárgyalások is elkezdődtek. Több amerikai forgalmazó jelezte már, hogy forgalmazni akarja a filmet, és konkrét ajánlatokat is tettek, köztük olyanok, aminek többszörös Emmy-díjas vezetői vannak. A gyártó stúdió azért dolgozik, hogy a lehető legjobb feltételekkel adja el a filmet, mert mindannyian folytatásokat szeretnénk. Mostani állás szerint erre kiválóak az esélyek.

431161394_7424006854325931_7484301417059847091_n.jpg


Egyre divatosabbak, ha szabad így fogalmaznom a zombis filmek. Viszont könyvekből kevés van, jó könyvekből, hazai, magyar, jó zombis történetekből még kevesebb. Hogyhogy ehhez a témához nyúltál könyvedben?


A Silent Zone ötlete azelőtt született, hogy bejelentették volna a The Last of Us sorozatot, a The Walking Dead pedig – bármilyen furcsa is, de – nem hatott olyan mértékben a történetre, mint azt sokan gondolnák. A zombi (vagy mutáns) témának, sőt, az egész posztapokaliptikus környezetnek a legfontosabb szerepe inkább az, hogy színpad és kellék legyen. A fókusz a főhősökön van, akik egy sor leküzdhetetlennek tűnő akadállyal találkoznak, és akik az olvasók számára is átélhető problémákkal szembesülnek. Nem tagadom, hogy vonzanak a „larger than life” (a hétköznapi problémáknál nagyobb) szituációk, de ezekre mindig úgy tekintek, mint egy izgalmas környezetre, ahol még érdekesebbé válnak a főszereplők problémái. Elvégre mi más tenne izgalmasabbá egy vitát a világvégét túlélő lány és az őt felnevelő pótapa között, ha nem az, hogy az épp legveszélyesebb pillanatban zajlik? Akkor, amikor az életük atét, mi elgondolkodhatunk azon, hogy vajon melyiküknek van igaza.


Lesz folytatás a nagy sikerre tekintve? Vagy jelenleg valami nagyon másról írsz?


Lesz a könyvnek folytatása, sőt, talán ez az első alkalom, hogy megosztok ezzel kapcsolatban híreket. Kiadómmal együtt most az a célunk, hogy a lehető legérdekesebb formában bővítsük a Silent Zone világát. A regény főhőseinek története folytatódni fog, de előtte szeretnénk megismertetni azokat a még nem ismert szereplőket, akik felbukkannak majd mellettük a második könyvben. Hogy az olvasók milyen formában ismerhetik meg őket, az persze legyen még meglepetés, de az biztos, hogy lesz mit olvasni, bogarászni a közeljövőben. Emellett persze más témák is vannak még a tarsolyomban, és alig várom, hogy a
lehető leghamarabb elkezdhessen azokat is megírni.

Elérhetőségek:

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#mutánsok #zombi #filmn #könyv 

Szólj hozzá

Interjú Kitekintő