2023. jan 29.

Harmincz Rita: Keleti ​Mesék

írta: Mayerné Répási Adrienn
Harmincz Rita: Keleti ​Mesék

covers_770775_1.jpg

Rita könyvének szépséges borítója rögtön megfogott. De azt azonnal el kell mondjam, nem csak a külseje mutatós, hanem a belseje is tartalmas, és értéket adó!

Azt hittem, hogy egy szokványos útinaplót kapok majd. Mekkorát tévedtem! jóval többet kaptam! Nem csak úti leírásokat kaptam a könyvvel, hanem élményeket, plusz tudást, egy újfajta életszemléletet és megfogadandó, tudatos életvezetési tanácsokat is. Az írónő több, rövidebb történettel kalauzol el minket Indonézia, Nepál, Vietnám és számos más ország tájain. Apró trükköket, tippeket kapunk, hogyan érdemes utazni, mire figyeljünk, mi az a lényeges, amit feltétlen látnunk kell. Észrevétlenül, szórakoztató módon csempészi be a tudás morzsáit, az ottaniak életszemléletét, a kultúrájukat az egyes fejezetekbe.

Nem mismásol, nem idealizál, megmutatja, miben tér el a mi megszokott dolgainktól az az ország, ahol épp jár, milyen veszélyeket rejt, mik a negatívumai, mire készüljünk fel. Viszont minden egyes hely pozitív hangulatát, szebb, fontosabb látnivalóit és a helyiek merőben eltérő életszemléletét is nagyszerűen bemutatja. Annyira érzékletesen ír az írónő, hogy szinte mindenhol jártam vele, fejezetről fejezetre, róva az országokat. De az írónőből is kapunk egy jó nagy szeletet, a gondolataiból, érzéseiből, abból, hogyan alakul az élete, hogyan lesz ilyen, amilyen most. 

A könyv lapjairól süt a szabadságvágy, a pozitivitás, az élet szeretete, a boldogság. És ez ragadós. Átragad ránk, olvasókra is. Annyira erős benne az, hogy értékeljük, amin van, ne anyagiakat, tárgyakat halmozzunk, hanem tapasztalatokat, tudást, emlékeket, csodás látnivalókat, hogy hihetetlen. Mindenkit megérintő, erősen elgondolkodtató mondanivalója, értékes sorai miatt is érdemes elolvasni a kötetet. Nem összefüggő fejezeteket kapunk,néhol itt járunk, majd pár oldallal később máshol, de mégis jól követhető, szórakoztató a könyv. Anyelvezete, a stílusa is nagyszerű. 

Ha szeretnél a világ kevésbé ismert, keveset látogatott tájaira eljutni, akkor ez a te könyved lesz! Ha csak vágysz elindulni, de nem tudod merre, akkor is ajánlott olvasmány. Ha szürke életedből kitörnél, a megszokottól eltérnél, szintén csak ajánlani tudom neked Rita könyvét. 

262007013_2036179406555665_5897391348766038468_n.jpg

Azt hiszem ez a részlet Rita weboldaláról sok mindent elmesél róla:

Rita vagyok, utazó.

A harmincas éveim elején elhatároztam, hogy lehetőségeimhez mérten szeretnék úgy utazni, hogy nincs semmim, csak időm. Eladtam a banki hitellel jócskán terhelt budapesti lakásom, ami a törlesztőrészletek miatt inkább helyhez kötött, mint szabaddá tett és elindultam kelet felé.

Fülszöveg: 

Mesék ​és legendák világa, álmodva élni, vándorolni, szabadnak lenni…

Sokunk fejében megfordult már, vajon milyen lenne világgá menni a nagy ismeretlenbe, bármit jelentsen is ez. Milyen lehet ez? Veszélyes és magányos vállalkozás? Netán félelmetes? A könyv szerzője egy nap felmondta a megszokott életét, megvette a repülőjegyét a Távol-Keletre, ahol hónapokig úgy utazhatott, hogy végre volt ideje. Innentől kezdve nem volt megállás, életvitelszerű utazó lett. Ismeretlen világokat fedezett fel: járt bolygónk legveszélyesebb kénbányájában, hegyi népek között, lakatlan szigeten, bennszülött törzsnél. Aludt vadidegenek egyszerű otthonában, sátorban, rendőrségen, hajón. Nemcsak szemlélődött, hallgatta az embereket, de magába szívta a világot, és felfigyelt olyan apróságokra és csodákra is, amelyeket a mindennapi élet rohanásában eddig észre sem vett. Ez a könyv az évek során összegyűlt érzéseket, történeteket, emberi sorsokat fogja össze, amelyeken keresztül nemcsak az író fizikai útját ismerhetjük meg, hanem azt a belső utazást, vívódást, veszteséget vagy örömöt is, amelyeken vándorlása közben át kellett esnie.

A könyvhöz további kedvcsinál, képek a Sárgaruháslány: http://sargaruhaslany.com/  weboldalon találhatók még.

236 oldal 
keménytáblás 
ISBN: 9786150164151 
Illusztrálta: Trinkl Ferenc

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #Bali #úticél #Indonézia  #világ #világutazás #utazás

Szólj hozzá

Könyv Kitekintő Olvastuk