2022. máj 23.

Merj hazait vásárolni!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Merj hazait vásárolni!

 hvm-back_1.jpg

A hazai termékek vásárlása nem csak támogatja a hazai gazdaságot és magát a készítőt, termelőt, hanem környezetvédelmi szempontból is előnyös, hiszen nem kell utaztatni hosszú napokat. De vajon ez elég ahhoz, hogy a hazait vásároljuk? Menő hazait vásárolni egyáltalán? A Hazait Vásárolni Menő közösség létrehozóját, Barbarát faggattam ma erről, és munkájáról. 

 - Szerinted hazait vásárolni menő dolog? Mennyire veszik figyelembe az emberek vásárlásnál ezt a szempontot, az ár, minőség mellett?

Én hiszek benne, hogy büszkébben lóbálhatunk egy magyar tervező által készített táskát az oldalunkon, vagy mutogathatunk az otthonunk falát díszítő makramét a barátoknak, mint a kínai verzióját ezeknek. Éppen ennek okán született meg a Hazait Vásárolni Menő, ami nem csupán egy közösségi vásártér, egy webshop nyitási lehetőséget nyújtó szolgáltatás, hanem egy szemléletmód, ha úgy tetszik egy hitvallás, amire nem titkolt szándékunk rávezetni és ránevelni az embereket.

Az elmúlt évtizedekben beszippantott mindannyiunkat az olcsó kínai piac „varázsa”, ahol mindent is megvásárolhatunk fillérekért, majd pár hónap múlva újra és újra és újra, gyönyörűen demonstrálva a fogyasztói társadalom mintázatát. Megszoktuk, kényelmes, minek változtatni alapon sodródunk ezzel az árral és közben nézzük, ahogy a külföldiek gazdagodnak, a magyar vállalkozók pedig tönkremennek. Mi ezen szeretnénk változtatni. Szeretnénk, ha az embereknek nem a különböző bevásárló centerek jutnának eszükbe, ha szükségük van egy frappáns karácsonyi ajándékra, egy étkészletre, egy plüss állatra a gyereknek, nem a skandinávok zsebét tömnék, ha bútort kell vásárolni, hanem elsőnek azt mondanák, hogy „ Irány a Hazait Vásárolni Menő weboldal, nézzük meg mik a lehetőségek”. Nem kis feladat ez, mert tisztában vagyunk vele, hogy egy hazai kisvállalkozó nem fog tudni beszállni az árversenybe, ezért más oldalról kell megközelíteni a problémát és más előnyöket kell kidomborítani, ahhoz, hogy ringben maradjanak és sikeresek legyenek.

Sokszor toljuk másra a felesőséget, hajlamosak vagyunk ujjal mutogatni, hogy éppen kinek a hibája ez, vagy az, az országunkban. De tegyük csak fel magunknak a kérdést. Én mit teszek egy-egy ügy érdekében?

Cseppek vagyunk a tengerben? Igen! De a tenger cseppek nélkül nem létezik! Ha az egyén azt mondja, hogy mostantól mindig megnézi, hogy milyen hazai alternatíva közül választhat egy bizonyos termék megvásárlása kapcsán, akkor már egész jó úton vagyunk!

hvm.png

- Miért, mitől erős, különleges a hazai kézműves ipar?

Nagyon egyszerű! Benne van a szív és a hit!

Egy hazai vállalkozó termékében mindig ott lesz egy kis plusz, mindig lesz abban a vásárlásban valami különleges, valami személyes. Annak a bögrének lelke van, az nem egy gyártósoron készült, robotokkal csomagolt, több ezer km-t utazott, környezetet szennyezett használati tárgy. NEM! Az egy cseppnyi varázs, egy kis élmény lesz a végfelhasználó számára. Ez az a hozzáadott érték, ami megfizethetetlen! 

A magyar kézművesek rendíthetetlenül hisznek az alkotásuk erejében, a termékeik csodájában és rendíthetetlenül maradnak a pályán a sok nehézség ellenére is. Szeretném hinni, hogy a segítségünkkel hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy egyszerűbb legyen számukra a vállalkozói lét és több idő jusson az alkotás örömére, ne pedig a létbizonytalanság, az adminisztráció és a marketing feneketlen bugyraira kelljen „pazarolniuk” az értékes idejüket.

- Mesélnél arról, hogy egy nagyszerű kezdeményezésből végül hogy született egy egész weboldal, a kézműves készítőket és a vevőket is megcélozva?

Az alap koncepció 2019-ben született meg a fejünkben, amikor elkezdett begyűrűzni a covid az életünkbe. Akkor elindítottuk a FB csoportot, ahol reklámozhatták a vállalkozások a termékeiket, szolgáltatásaikat. Láttuk, hogy jó az irány, de ennél többre van szükség. 10 éve webdesigner vagyok, így tisztában vagyok vele, hogy a vállalkozások életében eljön az a pillanat, amikor szükségük lesz egy webshopra. Azt is tudom, hogy egy jól működő webshop nem csekély kiadás és sok esetben megterhelő lehet egy induló vállalkozásnak, de még egy régóta prosperáló vállalkozásnak is nagy döntés. Ezért döntöttünk úgy, hogy kidolgozunk egy nagyon kedvező árú, profi, alakítható, fejleszthető, automatizált funkciókkal ellátott webshop nyitási lehetőséget. De nem szerettünk volna itt megállni, mert a másik probléma a vállalkozásoknál a „jó-jó, van egy szuper termékem, na de hol reklámozzam, hogyan álljak neki a népszerűsítésének” kérdés. Ezért hoztuk létre a Hazait Vásárolni Menő Vásárteret, ahol a tagok korlátlan számban tehetnek fel termékeket, szolgáltatásokat, az oldal reklámozása pedig a mi dolgunk. Nagyon pozitívak a visszajelzések, úgyhogy azt gondolom, egy olyan komplex szolgáltatás született a webshop felülettel és a Vásártérrel, ami egyedülálló Magyarországon és valódi segítséget nyújt a regisztrálóknak.

 hvm_1.png

- Mit nyer az a készítő, aki nálad beregisztrál? 

Amire minden vállalkozó vágyik: időt és pénzt!

A webshopot néhány nap alatt fel tudja tölteni a saját adataival, termékeivel a videós és szöveges útmutató segítségével, testre tudja szabni, elő van készítve a bankkártyás fizetési lehetőség és a számlázóprogramok intergációjára, amik olyan automatizált folyamatokat eredményeznek, amik máskülönben havonta hosszú órákat vesznek el a vállalkozó életéből. Megszűnik a Messengeres kérdezősködés: „Mennyibe kerül, mikorra lesz kész? És akkor lehetne kék helyett mégis inkább napsárga?”, „Mégsem futárral kérem, inkább postán add fel”.

Szerintem minden vállalkozónak ismerősek ezek az időrabló körök, amik a webshop meglétével megszűnnek. Lesz idő az alkotásra, az anyagbeszerzésre, a családra és az énidő is megérkezik. Ha valaki elakad, akkor egy támogató csoport segít neki a probléma megoldásában és lehetőség van a teljes felépítést is ránk bízni.

Amint elkészült a webshop és feltöltésre került a vállalkozás a Vásártérre, mi gondoskodunk a reklámról és hamarosan érkeznek a megrendelések a tagunk boltjába.

- Milyen kézműves termékeket vársz elsősorban?

Hazai, minőségi kézműves termékeket várunk, dekorációs termékektől a ruházatig, mindent. Fontos, hogy nem kizárólag kézműveseknek hoztuk létre az oldalt, így más eladókat és szolgáltatókat is várunk. 

- Mit nyerhetnek majd a vevők, ha az oldaladon vásárolnak?

Önmagában az érzés, hogy a vásárlásukkal egy hazai kisvállalkozót és a családot támogatnak, szerintem már felemelő, de ezen felül igazi kincset fognak hazavinni, amiben ott van az a plusz, amiről már fent írtam. Büszke lesz rá, hogy nem arra a bizonyos piacra ment ki a bóvliért, hanem picit nagyobb anyagi ráfordítással olyan értéket vásárolt, ami 30 év múlva, akár családi ereklye is lehet.

- Hogyan képzeled el a weboldalad, a tevékenységed mondjuk 5 és 10 év múlva?

Folyamatosan fejlesztünk, rengeteg ötletünk van, hogy még több és még nagyobb segítséget nyújthassunk a tagjainknak, amiket lépésről lépésre valósítunk meg.

A vízió: sok, elégedett hazai alkotóval és szolgáltatóval lesz csordultig a weboldal, akik folyamatosan profitálnak a csatlakozásukkal, a vásártér látogatottsága pedig az egekben lesz és mindenki a Hazai Menő Vállalkozásoktól szeretne majd vásárolni!
Ha szívesen csatlakoznátok a közösséghez termelőként, szolgáltatóként, vállalkozóként vagy akár vásárlóként, ezeken az elérhetőségeken tehetitek meg!
HVM oldal:
Vásártér:
FB oldal:
A FB csoport, amivel indultunk:
Fő fotó: shutterstock

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#interjú #bemutatkozás #weboldal #hazai #itthoni #hazaitvásárolnimenő #magyar #hun

Szólj hozzá

Interjú Kitekintő