2024. ápr 11.

Judy I. Lin: Méreggel ​átitatott varázslat (Teák könyve 1.)

írta: Mayerné Répási Adrienn
Judy I. Lin: Méreggel ​átitatott varázslat (Teák könyve 1.)

covers_811459.jpg

Ismét sikerült egy nem csak gyönyörű, élfestett, hanem tartalmas, értékes belsővel ellátott könyvet olvasmányul választanom. Az írónő mesterien szövi a szavakat, és oly tökéletes módon épít fel egy különleges, ám az igazihoz nagyon hasonlatos világot, amelyben remekül el is helyezi a karaktereket, hogy öröm volt olvasni.

A történet közelebb hozza az olvasóhoz a távol keletet, az ő különleges, számunkra néha érthetetlen kultúrájukat. Rengeteg fontos témát rejt mindezek mellett a kötet, a barátságról, szerelemről, hitről, reményről, szegénységről, elnyomásról, a természet fontosságáról, a tudásról. A regény középpontjában a teák, a gyógynövények, a tradícionális teaszertartások világa áll, de egy csipetnyi mágiával még kifejezőbbé varázsolva, még misztikusabbá és eredetibbé téve az egész történetet. A szerző hatalmas hangsúlyt fektet a természetközelségre, a kínai gyógyításra, és a misztikumra.  

A karakterek mesterien kidolgozottak, izgalmasak és sokszínűek, hihetőek és szerethetőek. Az ember vágyik arra, hogy beléphessen a könyvbe és ne csak mint olvasó lehessen jelen, hanem mint szereplő. Ning, a főhősünk, egy okos, hihetetlen képességgel megáldot, egyszerű falusi lány, aki nem tudja még, milyen sokat ér, mennyit tud. Ráadásul eléggé peches is.

Az édesapja gyógyító, anyja mielőtt meghalt, ismert teamester volt. Ning keveset tud a múltjukról. Alaposan kímélve van ilyen szempontból. Mégis a húga mellett inkább egy fekete bárány. Ez az önbizalom keveredik a mellőzöttség érzésével és azzal, hogy be akarja bizonyítani mindenkinek, hogy mennyit ér. Alaposan megalapozza a személyét, az identitását és azt is, mikor mit választ egyes helyzetekben.

tea-6568547_640.jpg

Mikor az édesanyja meghal, húga pedig megbetegszik egy mérgezésben, útnak indul megtalálni önmagát, a múltat, a gyógyírt és a mérgező személyét. A fővárosba utazik, hogy részt vegyen egy teamester megmérettetésen beteg testvére helyett, hiszen más kiutat nem lát arra, hogy meglelje a gyógymódot. Rögtön az udvari intrikák közepében találja magát. Rengeteg a titok, a konspiráció, a cselszövés. Így a hősnőnek alaposan oda kell figyelnie, ha nem akar rajtaveszteni az ügyön. Ráadásul neki is megvan a maga ügye, amiért a palotában van. És ha még ez nem lenne elég, egész jól szerepel ahhoz, hogy felfigyeljenek rá, ki ezért, ki azért. De kiben bízhat vajon? Ki az, aki segíti és ki hátráltatja?

Bevallom, annyi a fordulat a könyvben, hogy még csak sejtésem sem volt, hova fogunk kilyukadni a végére. Annyira csavaros, izgalmas, hogy letehetetlen, amennyire pörgős is. De nem csak ez miatt olvastam ki egy szempillantás alatt, hanem az a finomság, ami jellemzi, a természet leírása, a megszokottól eltérő párbeszédek, egy szerelem, egy barátság kibontakozása. Ezek azok, amik fenntartották a figyelmem végig, oldalról oldalra. Az írónő stílusa egyedi, könnyen felismerhető. Nagyon ért ahhoz, hogy gyönyörű selyempapírba csomagolja mondanivalóját. Tetszett, hogy annyira más megközelítése volt egy-egy emberi kapcsolatnak, mint nálunk Európában szokás. És a teák, teafüvek, a misztikum, a természet szépségeinek ecsetelése volt a megkoronázása az egésznek. Ha nem lett volna mögötte tartalom, történet, szerintem a szépséges metafórák, leíró részek miatt akkor is végigolvastam volna. De ennél a könyvnél nem lehet panaszom, mert van háttér, van sztori, vannak történések és olyan szereplők, akik miatt érdemes olvasni. 

Neked ajánlom a könyvet, ha szereted a minőségi, szépséges könyveket, a megkapó leíró részeket, a finom teákat, a keleti kultúrát és nem tudod, de érdekel, mi az a shénnóng-shi-mágia!

Fülszöveg:

Korábban ​büszke voltam a kezemre. Most, ha megpillantom, csak arra tudok gondolni: ezzel a két kezemmel temettem el anyámat – így kezdődik ez a fiatal felnőtteknek szóló történet.

Nem elég, hogy elveszítette az édesanyját, Ning azzal is tisztában van: az ő hibája volt. Teát főzött, amelyről nem tudta, hogy méreg van benne – és az édesanyja ezt itta meg, ebbe halt bele. A tea, amiben méreg van, most Ning testvérét, Shut is elveheti Ningtől.

A lány értesül róla, hogy a teafőzés ősi, varázslatos művészetében mérik össze erejüket a királyság legnagyobb tudású teafőző mesterei, ezért ő is odautazik, hogy részt vegyen a versenyen. A győztes egy kívánságát a királykisasszony teljesíti – Ningnek talán ez az egyetlen esélye, hogy megmentse testvére életét.

A királyi udvart azonban csalárdság és ármányok szövik át – felbukkan egy jóképű, rejtélyes fiú, akinek megdöbbentő titkai vannak. Ning egyre mélyebben belekeveredik valamibe, és mire észbe kap, már nagyobb veszélyben van, mint testvére, Shu.

Idézet:

Vékony sugárban áttöltöm a teát egy kis csészébe, épp csak pár kortynyit. Az ital a derűlátás mézédes ízével csorog le a torkomon, azt ígérve, hogy a nyár örökké fog tartani…

A könyvet köszönöm a 21. század kiadónak!

382 oldal 
puhatáblás
ISBN: 9786156414816 
Fordította: Weisz Böbe

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk