2022. máj 20.

Te is kaktuszimádó vagy?!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Te is kaktuszimádó vagy?!

Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben

ehorizonthalonius.JPG

Fotó: ELTE Füvészkert

Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben!

Ha te is kaktuszimádó vagy, akkor ez a program neked szól! Igazán kár lenne kihagyni!

A kiállításon a közönség elé tárják Mexikó egyik legmutatósabb, de kevés fajszámú, igen dekoratív nemzetségét az Echinocactusok-ét, magyarán a Sünkaktuszokat. 

A kiállítás május 27-29. között az ELTE Füvészkertben tekinthető meg naponta 9-17 óráig.

A budapesti Füvészkert Magyarország első botanikus kertje, mely 2006-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetem különleges oktatási egységeként Budapest VIII. kerületében, Józsefvárosban az Illés utca 25. alatt működik.

A kisgyermekes családokat kézműves programokkal is várják! Aki pedig kedvet kap a növények tartásához, az a kiállítás alatt beszerezheti első, vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket!

kaktuszkiallitas2022tavasz_2.jpg

Mit lehet tudni a kaktuszok ezen fajáról?

Mexikó középső részén magas sziklák elérhetetlen hegyoldalában óriás aranyszínű gömbök tűnnek fel, közelebbről szemlélve tövisesek, melyek szinte mérges óriás sünökre emlékeztető növények. Ezek nem mások, mint Mexikó endemikus kisnemzetségének óriás testű képviselői az Echinocactus grusonii-k. Több népies névvel is elláttak a kaktuszkedvelők; hívjuk őket Anyós ülésnek vagy Arany gömbkaktusznak egyaránt. Az előbbi egy kicsit vicces, az utóbbi pedig valóban találó elnevezés, ámbár néhány kaktusz tulajdonos a kevéssé kedvelt Anyósát biztosan szívesen vendégül látná egy - egy díszes példány tetejére ültetve...

Megcsodálhatják az Echinocactus grusonni példányok változatos tövisezettségű kertészeti változatait, melyeket a Kanári – szigeteken szabadföldben termesztenek az európai kaktuszkertészetek részére. Méretük a focilabda nagyságtól a méteres átmérőjű hordó nagyságig lehetséges, e mellett bemutatjuk ezen fajok, két kistestvérét is, a kékes bőrszínű rózsaszín virágú  Echinocactus horizonthalianus egyedeket ugyancsak változatos formákban  az Echinocactus texensis lapított gömb formájú példányait, az óriásokat pedig a nemzetség egy további faja az Echinocactus platyacanthus képviseli, de megjelenik egy valóban sünszerű növény is az Echinocactus ingens is. Helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól, valamint a fán lakó növények képviselői a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsiák.

Bővebben: www.kaktuszgyujtok.hu 

Kedvet kaptál ehhez a kiállításhoz? Játsz most páros belépőkért! 

Megosztást, like-ot nem kérünk, csak annyit, hogy mond el, melyik a te kedvenc kaktusz fajtád és mit tervezel beszerezni a kiállításon? Illetve egy email címet hagy légyszíves, hogy fel tudjam venni veled a kapcsolatot, ha te nyertél!

A játék 2022. 05.23-ig pontosan 17.00-ig tart, után a bejegyzéshez hozzászólók között sorsolok. A jegyeket a helyszínen tudod majd átvenni.

A játékot az ELTE füvészkert támogatta! 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#program #kaktusz #Füvészert #ELTE #kiállítás #reklám

Szólj hozzá

Program Kitekintő