2024. okt 02.

Előnyös-e otthonról dolgozni? Vagy akad hátránya?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Előnyös-e otthonról dolgozni? Vagy akad hátránya?

working-791849_640.jpg

A Covidnak köszönhetően egyre elterjedtebb munkaforma a home office! Jó dolog is, hiszen az ember rengeteg időt, idegeskedést, utazást megspórol vele. Sokkal szabadabban tud dolgozni, és az olykor kellemetlen munkatársakat is kihagyhatja. Igen ám, de ha hiszed, ha nem, van hátulütője is az otthonról való dolgozásnak! És nem, most nem arra gondolok,hogy mindig megkapja az ember, hogy "neked könnyű, van rá időd, hiszen otthon vagy!". Van pár dolog, amire fokozottan oda kell figyelni, ha valaki otthonról dolgozik.

coffee-7567749_640.jpg

Home office hátrányai

- Társaság hiánya

Bizony sokszor ami az előnye, az a hátránya is a home office lehetőségnek. Olyan jó, hogy egyedül dolgozhat otthon az ember. Ám egy idő után a nagy csend is terhes tud lenni. Nem igazán lendít az ember szociális életén, hogy senkihez sem tud szólni, senkitől nem tud tanácsot kérni, ötletelni vele, nem tud munka után elmenni vele egy üdítőre, kávéra. Vagy nincs, aki rászóljon, hogy márpedig ne lébecoljon, hanem dolgozzon! Elszigetelődés, magány, munkából való kiesés, munkaundor, kiégés lehet a hátránya egy idő után a társaság hiányának. 

- Saját erőforrás gyorsabb elhasználódása

Jó, hogy az ismerős telefont, laptopot, széket, íróasztalt kell használnia az embernek, aminek tudja, mi a nyűgje, baja, erőssége. Viszont így ez a hátránya is, hiszen jóval hamarabb elhasználódik, elromlik. Ráadásul könnyen keveredik a magánélet a munkás léttel. Nehéz kiszámolni a kopást, állapotromlást, így sokszor a HO során nem számolja az ember ezt a tételt fel az ügyfeleinek, ami nagy hiba. Megnövekednek a költségek, ezzel számolni kell. Igaz így nem kell utazást fizetni, ételt a munkába pluszban venni. de több lesz az áram, internet, telefonszámla.

 - Könnyebben elterelődik a figyelem

Sajnos ha tagadjuk, ha nem, az otthonunk kényelmében hamarabb elterelődik a figyelmünk. Csenget a postás, átkopog a szomszéd, hazaérnek a gyerekek, lejár a mosás...Saját tapasztalatomból tudok kiindulni. bizony többször elkalandozik a figyelmem, akármennyire is szigorúan akarom tartani a beosztott munka rendjét. Ha nincs meg a megfelelő fókusz, nincs egy szoros, beütemezett ütemterv, vagy beosztás, akkor az ember hajlamos valami mást is csinálni közben, esetleg munka helyett.

- Problémák

A fennakadások, problémák nehezebben orvosolhatók. Hamarabb előfordul, hogy az emberek félreértenek valamit, elbeszélnek egymás mellett. Több időt vesz igénybe a gondok orvoslása, mint személyes megbeszélésnél. Az ember elveszítheti az önbizalmát is, ha nincs elegendő visszajelzés, segítség. 

- Egész napos rendelkezésre állás 

Az ember HO-ban hajlamos elmosni a munkaidő határát. Jó, hogy saját bioritmusához igazíthatja a munkát. Ha nem koránkelő, tud későbbi órákban kezdeni. Ha éjszaka tud produktív, aktív lenn vagy az esti órákban, akkor azt választhatja munkaidőnek. Nincs időkeretbe paszírozva a munkaidő. Viszont így megvan annak az esélye, hogy nem nyolc órát dolgozik, hanem többet és a munka a magánélet rovására megy. A munkáltató vagy az ügyfél pedig úgy érezheti, egész nap elérhető, munkába fogható az ember, akár este, akár hétvégén, ünnepnapokon is. Persze van, akit inspirál, hogy a saját életéhez igazíthatja a munkavégzés idejét, így nőhet a munkakedv, de épp ellenkezőleg, csökkentheti is a Home Office munkavégzés, ami a teljesítés rovására mehet.

Van ezen kívül is biztos hátránya a Home Office munkavégzésnek. Egyszóval nem való mindenkinek. De azért bőven van előnye is. Te mit gondolsz, több az előnye, mint a hátránya?

Szólj hozzá

Kitekintő