2024. okt 02.

Hidasi Judit: Véletlenül ​rendben van

írta: Mayerné Répási Adrienn
Hidasi Judit: Véletlenül ​rendben van

461074582_455969714146799_8762992201683854312_n.jpg

Ha szereted azokat a szórakoztató, életszagú könyveket, melyek elgondolkodtatnak az élet dolgairól, akkor ez a te olvasmányod lesz!

Annak a Kilenc című regénynek a bővített, átdolgozott kiadása a Véletlenül rendben van, amit korábban már olvastam. Azt kell mondjam, jót tett neki, hogy kicsit fel lett frissítve. Már a Kilenc című regényt is szerettem, mert kellően fordulatos, szórakoztató volt. Na de most sokkal mélyebbre megy a mondanivalójában a történet, így még többet tud adni az olvasóinak. Érettebb, izgalmasabb.

Mély tartalommal bíró történet, melyben a főszereplő hatalmas önismereti utazáson megy keresztül segítőkkel, barátokkal, szülőkkel, exekkel...  Nem is tudom, műfajilag hova soroljam be igazán. Szórakoztató, romantikus, de mégis jóval több ennél. 

Kilenc név egy listán. Mindegyikük aláírása kell, hogy egy színdarab megszülessen. Így kalandos utazásra indul Piroska, a főszereplő, hogy meglelje őket. Vagy önmagát? Utazása során több olyan emberrel találkozik, akik formálják őt, a gondolkodásmódját, a látásmódját, az élethez való hozzáállását és ezáltal az életét, döntéseit is. Kell neki ez a munka, hiszen szerelme kiutazik hosszú időre küldföldre és nem szeretne magányosan depresszióba fulladni. Célt ad neki és igaz barátokat is a végére. Így újragondolhatja önmagát, mit szeretne az élettől, mit vár tőle, magától, másoktól. Lezárhat régi szálakat, felgöngyölhet talányokat. Mellette fantasztikus segítők vannak, akik szintén egy csónakban eveznek Pircsivel az élet zavaros vizén. Ők is önmaguk keresik.

Zseniálisan össze van téve a cselekmény. Fejezetről fejezetre egy plusz építőelemet, téglát ad a szereplőknek az újraépítéshez. Sorsszerű találkozások, apró dolgok alakítják a történet fonalát. Mindig van valami csavar benne. 

A kötet főként az emberek kapcsolódását, érzelmeit, érzelmi hullámvasútját mutatja be nagyszerűen és azt, milyen apró dolgok hatással lehetnek ránk és a döntéseinkre. Rengeteg érzelmet felvonultat. Hol sírhatunk, hol nevethetünk, néhol pedig hálásak lehetünk a jelenlegi életünkért, a történetnek hála. A szereplők nagyon könnyen megkedvelhetők és ezáltal tudunk velük azonosulni. Mindenkire ugyan annyira kíváncsi voltam, merre sodorja végül a sors. Mert igazán szerethetők, érdekesek. Senki sem jó vagy rossz, itt a kötetben, hanem igazi hús-vér ember, hibákkal, jó és rossz tulajdonságokkal.

Ez a könyv a szórakoztatásnál, egy egyszerű olvasmányélménynél jóval többet ad! Nem csak szórakoztat, kikapcsol, és nem csupán a szereplőket formálja, hanem az olvasót is. Nagyon fontos témákat feszeget, mégis teszi ezt játszi könnyedséggel, észrevétlenül, nem túl nyomulón, nem túl erőszakosan. Csak azt veszi észre az ember, hogy ő is elgondolkodik egy csomó dolgon az életével kapcsolatban. 

Az írónő stílusa könnyed, mégis mélyreható, stílusos, szórakoztató. Nagyon tud érzelmeket közölni, mély, igazi, emberi érzéseket úgy tálalni, hogy hihetőek legyenek, őszinték és nem túl csillámosan rózsaszínre festettek. Jól tud karaktereket építeni. És természetesen mesélni is, hiszen hihetetlenül jól adagolja a tudnivalókat, a feszültséget, az adalékanyagot a karakterekhez és a történésekkel, a szálakkal játszani. Egyszerre tűnik könnyednek és mégis mélyen szántónak a történet, szórakoztatónak és mégis elgondolkodtatónak.

Szerelmek, barátságok, sérelmek, düh és valós, életszagú gondok, amelyek egy nyári utazás alkalmával helyükre kerülnek. Imádtam az egész kötetet, ahogy van.

A könyvet köszönöm Juditnak és az Álomgyár kiadónak!

Fülszöveg:

Néha a véletleneknek köszönhetjük a boldogságunkat

Pircsi élete fordulópontjához ér. Választhat, tovább kesereg Afrikába utazó szerelme miatt, vagy elvállal egy munkát, amelyet rendező barátja, Dénes bíz rá.
Kilenc név egy listán. Kilenc színész. Mindegyikük aláírására szükség van ahhoz, hogy a Dénes által rendezett színdarab megszülethessen.
Hősnőnk bejárja az országot. Kilenc emberrel találkozik, akik mind fontos üzenetet adnak át neki. Az utazáshoz társául szegődik Lulu, az őrült barátnő és Attila, akivel egykor szerették egymást. A kilométerek peregnek, a regény szereplői pedig kezdik érteni, hogy ez az utazás az egész életüket megváltoztatja.
Amikor a darab szerzője, Kovács Vera is csatlakozik a trióhoz, a dolgok újabb fordulatot vesznek.Hidasi Judit Kilenc című regényének bővített, átdolgozott újrakiadása egy olyan utazásra hív, amely lelkünk legmélyére kalauzol bennünket, miközben csodás tájakat és embereket ismerhetünk meg. Készen állsz erre a kalandra?

Idézet:

Olykor furcsa dolgokból merítünk erőt. Az emlékekből, a jövőképből, a családunkból, a barátainkból. 

320 oldal 
puhatáblás 
ISBN: 9786156145314

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#élet #life #álomgyár #romantikus #életút

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk