2021. okt 23.

Büksi Zsuzsanna: Kapcsolat: ​Bonyolult

írta: Mayerné Répási Adrienn
Büksi Zsuzsanna: Kapcsolat: ​Bonyolult

covers_680408.jpg

 

Ha kedveled a könnyed romantikus történeteket, melyeknek mondanivalója is van, akkor ez a te könyved lesz!

Az írónő mesterien szövi a történet fonalát, egyre jobban megkedveltetve velünk a fő karaktereit, mindeközben jól is szórakozunk. Könnyed, mégis van tartalma, mélysége a kötetnek. Igazán életszagúak az élethelyzetek, a párbeszédek és a szereplők, az ő reagálásuk is. Hihető történet, szerethető könyv, hamar megkedvelhető szereplők jellemzik. 

Három teljesen eltérő jellemű, életútú embert ismerünk meg, akik korábban szoros kapcsolatban voltak. Mondhatni össze voltak nőve, jóban, rosszban. Aztán jött valami még rosszabb, ami kikezdte a kapcsolatuk. Tipikus élethelyzet két barátnő és egy pasi, akiért mindkettőjük epekedik. A fiú az egyikük, majd a másikuk párja lesz. És így valaki mindig sérül. Innen indul a történet. Bemutatja, most hogyan élnek a szereplők, milyen emberek lettek, milyen csalódásaik, múltjuk, boldogságuk volt.  Zsófi, Gábor, Hanna akár a szomszédban is lakhatnának. Jelenleg is számos fiú és lány éli meg ezeket a történéseket, csak talán más végkifejlettel.

Bevallom sem Zsófi, sem Gábor nem lett teljesen a szívem csücske. Hanna pedig elég nehezen kedveltette meg magát. Valós, reális szereplők, valós tulajdonságokkal, hibákkal és kedvelhető dolgaikkal.

Hanna, bár rengeteg sebet kapott az élettől, igyekszik talpraállni, újrakezdeni, igyekszik túlélni. Azt hinné az ember, hogy akit ennyi rossz ér, az vagy karakán lesz vagy elveszik méylségesen. Ő hagyta sodródtatni az árral magát. Gábor álságos, mindig örlődik a két nő között és próbál a lehető legjobban lavírozni. Zsófit pedig önzőnek, másokkal alig törődőnek éreztem. Mégis mindegyikükben van szerethetőség, szeretet, pozitív dolgok. Nem csordul túl a jóságuk, de a rossz tulajdonságaik sem. Igazi, hús, vér emberek, nem papírmasé figurák.

blur-g68aa25713_640.jpg

Az írónő irónikus, humoros stílusa olvastatja magát. Nincsenek mesteri fordulatok, mégis izgalmas és vezeti a figyelmet a történet szála. Hihető formában mutatja be olykor azokat a fura élethelyzeteket, melyekbe a szereplői bonyolódnak. Márpedig az élet produkálja a legérdekesbb történéseket. Nagyon jók a kapcsolatok, a kapcsolatok dinamikája. Néha annyira, hogy szívesen lelket öntöttem volna egy-egy szereplőbe vagy jól megráztam volna tettei miatt.

Amit én hiányoltam, az a jellemfejlődés. Bár alapvetően egyikük sem rossz ember, de van min dolgozniuk. Viszont nem éreztem azt, hogy fejlődnének valahova, tartanának valahová, csak az utolsó oldalakon, amikor mindenki megtalálja végre a helyét. Persze a kapcsolatok bonyolultak, ahogy a cím is mondja.

A másik dolog, ami kicsit megakasztott, az az, hogy néha száguld a cselekmény, néhol pedig lelassul, mint egy kis csermely. 

Apróbb hiáni ellenére kellemes, szórakoztató könyv volt, melyet szívesen ajánlok bárkinek, aki szereti a valós élethelyzeteket, az igaz történeteket, a realitást. 

A könyvet köszönöm az Erawan kiadónak és az írónőnek!

Fülszöveg:

Hannát, ​a kiváló dokumentumfilmest többszörösen megsebezte az élet. Nemrég települt vissza Franciaországból, miután balesetben elveszítette szerelemmel szeretett férjét, Lucas-t. Évekkel ezelőtt egy kettős csalódás űzte őt külföldre. Egyszerre és együtt árulta el akkori szerelme, Gábor, és egykori iskolatársa, szívbéli barátnője, Zsófi. Ők ugyanis Hanna háta mögött összejöttek, majd házasságot kötöttek egymással. Gyerekük született. Igaz, később ők is megtapasztalhatják a szerelem mulandóságát. Gábor váratlanul hazaérve, félreérthetetlen helyzetben, egy férfi ölelő karjában találja Zsófit. Hannát lelkiismeret-furdalás gyötri férje halálával kapcsolatban. Próbálja összerakni darabokra tört élete cserepeit. Eközben összefut a frissen csalódott Gáborral, aki szeretné helyreállítani kapcsolatát az egykor elhagyott Hannával. Vajon sikerül-e neki? Hannának fel van adva a lecke. Feledni fájón? Ölelni újra? Elveszni régi-új szerelemben? Hinni ismét abban, akiben egyszer már csalódnia kellett? Egy elsőkönyves, magyar szerző, friss hang, robogó cselekmény, és éppen annyi romantika, ami megfűszerezi az életet. Büksi Zsuzsa humorral, finoman bánik a szereplőivel, és olyan helyzeteket teremt, amelyekben magunkra is ismerhetünk.

448 oldal
ISBN: 9786156269133

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #romantika #élethelyzet

Szólj hozzá

Könyv Olvastuk