2024. aug 30.

Szecsődi Tamás Leó: Táguló ​világom

írta: Mayerné Répási Adrienn
Szecsődi Tamás Leó: Táguló ​világom

covers_823649_1.jpg

Kifejezetten szeretem a minőségi, igényes gyerekköteteket. A Táguló világom című kötet külsejében és belsejében is tökéletesen megfelel ennek.

A stílusa, nyelvezete, a mesék mondanivalója kiemelkedően jó. Kifejezetten szerettem, hogy nem lebutított, egyszerű, hanem minőségi a nyelvezete is. Gyönyörű grafikák, és borító teszi az olvasás még nagyobb élménnyé. Mondanivalóját tekintve az egészen apróktól a nagyobbakig megtalálhatja minden gyermek benne azt a jót, pluszt, amiért érdemes olvasni. Minden egyes mese után van egy kis rész, magyarázat, kérdéssor, mely elgondolkodtatja a csemetét az adott témáról. Remekül lehet beszélgetni a gyerekkel a mesékről, egyes részekről. Fejleszti az olvasó szókincsét, de az érzelmi intelligenciáját is, miközben tágítja a látásmódját is.

Az elsős, épp olvasni tanuló gyermekem is ugyan úgy élvezte a Manó könyvek kiadásában megjelenő kötetet, mint én vagy a 13 éves lánykám.

454748552_8189162684477007_7527957281313675738_n.jpg

András (7éves):

Az első komolyabb önálló olvasmányom volt. Már olvasni tudók, 7 éves korú gyerekeknek már ajánlom egészen nagyokig. A borítója nagyon szép, színes, izgalmas. A benne lévő rajzok feldobják a meséket. A mesék stílusa tetszett, nem volt nehéz olvasni. Pont elegendő volt egy-egy mese, történet hossza.  Változatosak, tanulságosak voltak a mesék benne. Jó, hogy volt a végükön egy összefoglalás, elgondolkodtató rész, amiről lehetett beszélgetni. A kedvenc részem az volt, mikor bányászott Yor. 

Daniella (13): 

Nekem ez az első ilyen jellegű mesekönyvem és nagyon tetszett. Eddig ifjúsági regényeket olvastam leginkább, de megláttam ennek a könyvnek a borítróját és arra ösztönözött hogy olvassam el, mivel annyira hangulatos és színes volt. Ami nekem nagyon tetszett az olvasmányban, hogy vannak hozzá plusz képek, amelyek segítenek abban, hogy jobban el tudjam képzelni a szereplőket. És ez volt az első olyan egyedi könyvem, amiben plusz részek voltak magyarázatként. Ez nagyon jó dolog. Könnyen olvasható volt, mert a betűk mérete, a fejezetek hossza pont jó. Nem túl rövidek, de nem is nagyon hosszúak, hanem pont megfeleőek, olyanok amiket egy nap alatt a nagyobbak, de akár a kisebbek is ki tudnak olvasni. A kedvenc mesém benne a Hernyó és a Hangya volt. Nagyobbaknak is javaslom, hogy olvassák el, mert megéri néha mesét is olvasni. Feldobja az embert szerintem. 7-15  éves korig biztos érdekeli a gyerekeket. Olyanoknak ajánlom elsősorban, akik kicsit ki akarnak kapcsolódni és pihenni mondjuk egy könyvvel a kezükben és szeretik a tanulságos történeteket.

A könyvet köszönjük a Manó kiadónak!

Fülszöveg: 

Szecsődi ​Tamás Leó meséi nem kevesebbre vállalkoznak, mint hogy egyfajta útmutatót, iránytűt adjanak a családoknak, pedagógusoknak egyaránt, beszélgetéseket indítsanak olyan témákról, amik foglalkoztatják a gyerekeket. A könyvben található történetek segítenek abban, hogy az útkeresés közben megálljunk egy kicsit és együtt csodálkozzunk rá a világ és magunk sokszínűségére. Így könnyebben megtaláljuk ebben a zajos világban, hogy merre vezet a mi utunk. Ehhez remek módszer a mindfulness, amit gyerekeknél is egyre többször alkalmazhatunk.
A mindfulness angol szót általában tudatos jelenlétként fordítjuk, eredeti jelentése azonban mindössze annyi: tudatosság, figyelem. Alapvetően arra a folyamatra utal, amikor figyelmünket szándékosan a jelen pillanat élményei felé fordítjuk, és az akkor észlelhető belső és külső tapasztalatokat tudatosítjuk.
A tudatos jelenlét azért is fontos, hogy fölfedezzük azt a világot, amelyet az érzékeinkkel megismerhetünk, s bár konkrét célt nem tűzünk ki magunk elé, az a szándékunk, hogy szabadabb, őszintébb, nyitottabb élethez jussunk el általa.

 

288 oldal 
keménytáblás 
ISBN: 9789635844296 
Illusztrálta: Gyetkó Krisztina
Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk