2024. jún 20.

Eva-Maria Bast: A ​cukor illata (Bielefeld asszonyai 2.)

írta: Mayerné Répási Adrienn
Eva-Maria Bast: A ​cukor illata (Bielefeld asszonyai 2.)

covers_837298.jpg

Nem voltam szemfüles, így e sorozat második részével kezdtem a Kossuth kiadó könyveinek olvasását. De ez nem vont le semmit az élvezeti értékéből. Érthető volt, követhető, élvezhető az első ismerete nélkül is az olvasás. 

Egy pékdinasztia és egy családi vállalkozás sikertörténete alapján íródott a sorozat. Német családról van szó, a Meister családról, így nem csak a cég felvirágzását, a magánéletüket, a boldogságukat, a nehézségeket mutatja be, hanem az akkori politikai helyzetet, a háború megkezdődését és befejezését, annak következményeit is. Nem megy bele túl mélyen, inkább a felszínt mutatja csak be, hogy könnyed maradjon a történet. Az akkori kultúra, az emberek viselkedése, az öltözködésük, a világ, a szokások nagyon alaposan ki vannak dolgozva. Korhű. Úgy éreztem, kicsit visszarepített a múltba az írónő.

Romantikus kötet, ami kevesebb hangsúlyt kap, mint szerettem volna. Elfért volna még romantikus jelenet benne bőven. Na ne a giccses, csöpögős romantikára készüljön az olvasó, hanem egy olyan szerelmet mutat be, melyben  akadtak nehézségek, olyan külső tényezők, amelyek ellenük dolgoznak. De nem is ez a hangsúlyos, hanem inkább a szereplők egymással való kapcsolatát, kapcsolódását mélyíti el. A karakterfelépítése nem túl mély, de a karakterfejlődés jól megfigyelhető mégis. A szereplők szerethetők, hibáznak, jót cselekednek, élnek, boldogok, gyászolnak, veszekednek. Nem papírmasé, tökéletes, hibátlan szereplők, hanem hús-vér emberek minden hibájukkal, szerethetőségükkel együtt. 

bundt-cake-4994439_640.jpg

Ezen kívül tökéletesen megmutatja, milyen nehézségekkel küzdenek az emberek háború idején, milyen volt az, mikor a nők szavazójogokat kaptak és mekkora felelősség egy vállalkozást működtetni. Hiába fajsúlyosak a témák, a háború, a gyász, a bukás, a kötet pillekönnyű, édes, szórakoztató, mint egy finom piskóta, ha jól van elkészítve.

A stílusa, a nyelvezete, a leíró részei nagyon jók. Szép ívük van a beszélgetéseknek is. Nagyon jó gondolatok kaptak helyet a könyvben. Rengeteg idézetet ki tudtam volna írni belőle. Némileg kiszámíthatóak a történések, bár azért okozott némi meglepetést itt-ott a kötet. 

A könyv külseje, borítója és illusztráció mind igényesek, minőségiek. Jó volt kézbe venni. Ne tévesszen meg senkit a viszonylag magas oldalszám, nagyon jól olvasható, könnyed kikapcsolódást biztosító kötet, ami olvastatja magát. 

Egyszóval tökéletesen bemutatja azt a kort, amiben játszódik, az emberek gondolkodásmódját. Teszi mindezt stílusosan, érdekesen, szórakoztatóan. Jó volt elmerülni egy hatalmas vállalkozás létrejöttében, és egy dinasztia életében. És mivel egy sorozat, biztos vagyok benne, hogy az előzmény kötetet és a folytatást is biztos sorra fogom venni.

Egy javaslat. Én egy-egy klassz süti recepttel, rajzzal, a kort tükröző ruhaviselet skiccével tettem volna még izgalmasabbá, az amúgy is nagyszerű könyvet.

 Fülszöveg:

Bielefeld, 1914. A Meister család vállalkozása virágzik, a sütőpor hatalmas sikert arat. Julius, a cégalapító fia ledoktorált kémiából, és át akarja venni a cég irányítását, de előtte még feleségül akarja venni Lottét, a nagy szerelmét. Amikor a félénk Lotte megérkezik Bielefeldbe, nagyon izgatott amiatt, hogy vajon elfogadják-e Julius feleségeként. De minden gondja megalapozatlannak tűnik, a két fiatal hamarosan összeházasodhat, és Lotte már az első gyermeküket várja. De a boldogság csak rövid ideig tarthat, mert a kegyetlen valóság, amely már régóta a levegőben lóg, utoléri őket: kitör az első világháború, Julius pedig bevonul. Nem sokkal ezután a család szörnyű hírt kap, és hirtelen minden használható ötletre szükség van, hogy megmentsék a vállalatot…

A könyvet köszönöm a Kossuth kiadónak

444 oldal 
ISBN: 9789636363895 
Fordította: Tuza Csilla 
Illusztrálta: Arcangel, Sophia Molek
A csomagbontást megnézhetitek a Tik-tok csatornámon itt: https://www.tiktok.com/@judyadry/video/7360957250267073825

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#Kossuthkiadó #romantika #történelem #családregény

 

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk