ReAd-blog

Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

2023. sze 19.

Interjú a Margó-díj egyik döntősével, Bánhidi Lillával

írta: Mayerné Répási Adrienn
Interjú a Margó-díj egyik döntősével, Bánhidi Lillával

banhidi_lilla_portre_2.jpg

Kevés jó hazai krimi van a piacon. Elvétve találni olyan könyvet is, ami a hazai régióban játszódik. Bánhidí Lilla ötvözte a kettőt. Ráadásul a   Sorsod Borsod  című regénye Margó-díj döntősei közé is bekerült. Ma vele olvashattok egy interjút. 

- Első könyves szerzőként rögtön egy nem szokványos helyszínt és műfajt választottál. Tudatosan? 

Amikor elkezdtem a Sorsod Borsodot, nem terveztem tudatosan, hogy más legyen, egyszerűen a személyiségemből fakadóan lett olyan, amilyen. Szeretem az újat, mást, szeretek kísérletezgetni, kipróbálni dolgokat. Ennek eredménye lett a Sorsod Borsod.  

- Hogyan jött az írás?

Gyerekkoromban is írtam, főleg verseket, aztán az újságírói, riporteri munkám egy ideig ...

Tovább Szólj hozzá

Interjú

2023. sze 19.

Patak Gyöngyvér: Család ​a dombon 2.

írta: Mayerné Répási Adrienn
Patak Gyöngyvér: Család ​a dombon 2.

covers_796219.jpg

A legtöbb könyv új világba kalauzol el, vagy gondolkodóba ejt, elénk tár egy problémát vagy ellenkezőleg, világszíntű rosszat, azaz társadalomkritika. Gyöngyvér könyve pedig olyan hatással volt rám, mint egy pihe-puha, meleg plédbe burkolózni. Bebugyoltált a kinti hidegtől, sötétségtől, megvédett minden rossztól. Jó volt  beleburkolózni vele, beletemetkezni. De nem csak ennyit adott. Megmelengette a testem, lelkem egyaránt. 

Az írónő önéletrajzi ihletésű története, így vele együtt nevethettem, együtt sírhattam. Lelkesen izgulhattam, ha olyan dolog történt, de helyeslően bólogattam is, mikor a saját életemből is ismerős történések voltak. Annyira életszagú az egész, mégis felkavaró, megrendítő és mulatságos is ...

Tovább Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk

2023. sze 19.

Kihalóban a Fair play?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Kihalóban a Fair play?

soccer-1341849_640.jpg

Jártunkban, keltünkben a családdal közösen, számos versenyen jelenünk meg. Sakk, futás, íjászat, horgászat... Csak hogy párat felsoroljak. Igen szerteágazó az érdeklődési körünk, így nem mondhatom, hogy csak egy-egy szeletét látom a versenyeknek és abból vonnék le messzemenő következtetéseket.

De bizony azt veszem észre, hogy a Fair play, azaz a sportszerűség nem minden gyermeknek van megtanítva. Ugye mit várok, mikor sokszor a felnőttek sem úgy reagálnak, ahogy kellene versenyhelyzetben. Nagyon kiélezett dolog, és nehéz megemészteni, ha valaki jobb nálunk vagy szerencsésebb helyzetbe kerül. De fontosnak tartom a Fair playt!

A fair play a tiszta eszközökkel játszott mérkőzés és az ellenféllel szemben ...

Tovább Szólj hozzá

Kitekintő Anyukás tartalom

2023. sze 18.

Harisnya etikett!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Harisnya etikett!

Nem csak egy ruhadarab, hanem kényelmes és stílusos kiegészítő is!

Számtalan esetben hordunk harisnyát. De minden esetben tudjuk, hogyan kell, érdemes viselni? Mire kell odafigyelnünk, ha azt akarjuk tartós legyen?  Hanga-Révész Krisztina, a  harisnyanadrag.hu   tulajdonosa volt segítségemre a mai témában.

839586.jpg

Na de mi is az a harisnya? Mit tudhatunk róla?

harisnya  egy olyan ruhadarab, melynek célja a láb öltöztetése és védelme. Esztétikai és funkcionális szerepe is van. Sokféleségét annak köszönheti, hogy megjelenését, előállítási módját, tartósságát tekintve több opció lehetséges. A nagyon vékony, szintetikus filamentfonalból (poliamid vagy nylonból, elasztán fonallal készülő) vagy vastag, pamutból készülhet.

...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása