2023. nov 20.

Varázslatos advent

írta: Mayerné Répási Adrienn
Varázslatos advent

dsc00234.jpg
Ahogy jön a december, a család apróságainak varázslatos időszak következik. Hiszen a karácsonyvárás, az advent nagyon izgalmas időszak, számos szokással, népszokással. Ilyen az adventi naptár is.
Ez egy német területről származó szokás. Először egy anyuka készített a kisfiának a maihoz hasonló adventi kalendáriumot, még 1900 környékén. A csemete hetekkel a karácsony előtt már türelmetlenül várta az ünnepet, ezért az anyukája kitalálta számára az adventi naptárat. Egy kartonlapot 24 részre osztott, és mindegyikre tűzött egy-egy csokoládét. Ebből minden nap egyet ehetett csak meg. 
Mittli Éva továbbgondolta az adventi kalendáriumot és igazán egyedit alkotott. Ma ő mesél arról, hogyan képzeli el az adventet és milyen a jó adventi kalendárium.
- Mit jelent számodra az advent, a karácsony várás? Mit szeretnél továbbadni a gyermekeidnek ezzel kapcsolatban?
Az advent számomra a karácsonyra való lelki és otthoni készülődést jelenti. Egyfajta befelé fordulást, lelassulást. Szerintem fontos, hogy szülőként ne a rohanás, az ajándékbeszerzés hajszolásának példáját mutassuk, hanem próbáljunk meg a belső értékekre, a családi hagyományainkra támaszkodni. 
dsc01051.jpg
- Miért fontos, hogy ezt az időszakot is ünnepeljük, megemlékezzünk méltón a várakozásra is?
Év végére elfáradunk, a sötétebb napok eljövetelével valami különlegesre vágyunk. Arra, hogy ünnepeljünk, hogy együtt legyen a család, hogy elutazzunk, hogy meglepjük magunkat. A karácsony meghosszabbítása sok esetben advent ünnepe, az apró ajándékokkal, élményekkel igyekszünk megnyújtani ezt a szívünket melengető időszakot. Mindeközben ezzel mintha a várakozást megszüntetnénk, hiszen ha minden nap van valami, akkor a holnapot érdemes várni vagy a szeretet ünnepét? Ha belegondolunk, mindent azonnal akarunk. Minél gyorsabban szükségünk van az információkra, minél rövidebb szállítási időt várunk el, ha valami nincs otthon, vasárnap is tudunk boltba menni érte, tehát a legtöbb dolgot várakozás nélkül meg tudjuk teremteni magunk és a gyermekeink számára. De valójában szükség van erre? - érdemes ezen elgondolkodnunk.   
dsc01034.jpg
- Milyen a jó adventi naptár? Mik kellenek bele, hogy ne csak édesség legyen az adventi meglepetés? Mivel tehetjük még emlékezetesebbé?
Rengeteg féle adventi naptár létezik és hiszem, hogy minden család tudja, hogy mi a jó számukra. A saját értékrendjük, lehetőségeik szerint teszik ünnepivé ezt az időszakot. Amiket én szülőként és szakemberként számításba veszek ezen időszak kapcsán, hogy 
  • tényleg szeretnék-e minden nap (plusz) édességet adni a gyermekeimnek, amikor lehet, hogy amúgy is elérhető rendszeresen számukra.
  • szeretnék-e minden nap tárgyi ajándékot, játékot ajándékozni, vagy meghagyom ennek a különlegességét a nagyobb ünnepekre. Egyáltalán szükség van-e arra, hogy újabb és újabb apróságok kerüljenek be a háztartásunkba, a gyerekszobába. 
  • szeretnénk-e egy amúgy is feszített tempójú, fárasztó időszakot még zsúfoltabbá tenni a plusz programokkal, élményekkel, vagy megpróbálunk lassítani, befelé fordulni, az ünnepre és egymásra koncentrálni. Éppen emiatt vannak olyan LapKaland kártyacsomagok, amiknek különösen jó helye lehet egy ajándékozós adventi naptár zsebeiben. Az aLapKaland kártyacsomag, mely a benti játékot hivatott megszínesíteni, a SzabadKaland kártyacsomaggal, mely a szabadban töltött időt teszi élménytelivé, kiegészítve remek párost és jó elfoglaltságot tudnak adni az adventi várakozás idejére és az év többi napjára is. Míg a Szeretet-aLap, a szeretetnyelvek mentén ajánl kapcsolódási ötleteket gyermekeinkhez. Az ÖtletKalap pedig egyszerű tevékenységeivel segítheti akár, hogy a gyerekek önállóan elfoglalják magukat, akár azt, hogy az ünnepi várakozást különféle kreatív- és játéktevékenységek mentén éljük meg (gyurmázás, matricázás...) 
dsc01072.jpg
- Miért jó a te naptárad? Miket rejt? Mire figyeltél a kivitelezésekor? Kiknek ajánlanád elsősorban?
Az adventi naptár tervezésekor arra figyeltem, hogy olyan apró, bármilyen körülmények között megvalósítható programokat gyűjtsek össze, amelyek nem megterhelőek, nem kötelező érvényűek semmilyen szempontból sem a gyerekek, sem a szülők számára. Tehát igyekeztem a konkrétumokat kerülni: nem mézeskalács sütés van, hanem süti készítés; nincs hóemberépítés, mert ki tudja, hogy milyen időjárás lesz decemberben; nincs korcsolyázás sem a lehetőségek között, mert sokak számára nehezen érhető el különösen vidéken, vagy ha lebetegszenek a gyerekek, aminek elég nagy a valószínűsége, akkor is meg lehet valósítani mindent otthon minimális idő- és energiaráfordítással.
Az extra programok helyett a családi, baráti kapcsolatok ápolására (képeslap írás/ rajzolás, ajándékkészítés), a tevőleges ünnepi készülődésre (keressük meg a karácsonyi mesekönyveket, elevenítsük fel a már ismert karácsonyi dalokat), a mások segítésére (madarak etetése, adományozás) igyekeztem helyezni a hangsúlyt. Mindezt az időben megfelelően tájolva, tehát a hétvégékhez és az ünnep közelségéhez igazítva. 
A naptár a gyerekkorunk csokis naptárainak hangulatát idézi, ugyanis ablakokat lehet nyitogatni, melyek mögött az aznapi tevékenységre utaló szimbólum rejtőzik. Ez is lehet a játék része, hogy a gyerekek kitalálják, hogy mire is utalhat az adott jelkép (csizma december 5-én azt jelképezi, hogy készítsük elő a Mikulásnak a csizmáinkat). 
A naptárat elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretnének hagyományosnak tekinthető értékeket, lassulásra való lehetőséget átadni az óvodás, kisiskolás gyermekeiknek.  

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#advent #kártya

Szólj hozzá