2023. nov 06.

Less be Karácsonyanyó kulisszái mögé

írta: Mayerné Répási Adrienn
Less be Karácsonyanyó kulisszái mögé

 400124480_6973460636047224_597994097224352069_n.jpg

Csak mosolyt szeretnék csalni Karácsonyanyóként a gyerekek arcára a könyvemmel, történeteimmel...
Interjú Farkas Anikóval! 
- Nagyon színes, izgalmas életút van mögötted. Mesélnél róla egy kicsit? Hogyan alakított, formált téged?

Időnként úgy éreztem, érzem, 2-3 ember életét is élem. Így az átlagnál több élmény, benyomás, érzelem ér, tapasztalatokra és tudásra jócskán tettem és teszek szert. A kíváncsiság, a tudásszomj és a tudásátadás vágya mindig is együtt munkált bennem. Nem véletlen, hogy valamilyen keretek közt mindig tanulok és tanítok. A könyveim is ezt az életfeladatot szolgálják.

- Rengeteg dologgal foglalkozol egyszerre. Hogyan győzöd? Mesélnél ezekről a dolgokról, munkákról?

Valóban sok mindennel foglalkoztam, ma sem csak egy dologgal. A már említett késztetések mellett jócskán befolyásolt választásaimban az, ahogyan felnőttem. A batyuban ott a szorgalom, a kitartás is, az elemző- és szintetizáló képesség, a beszéd- és íráskészség. Azaz az áldások és a kapott talentumok együtt. Köszönöm ezt a kérdést, jól esik magamat is emlékeztetni.  Később, épp a sok irányú érdeklődésemnek köszönhetően erősödött a megoldásorientált hozzáállás, a jó feladatmenedzsment, és tanultam sok technikai dolgot is.

 400725777_6973459429380678_3848325073046073151_n_1.jpg

- Melyik, mit ad hozzád, mint ember? Miért jók ezek a tevékenységek számodra?

Bármit is csinálok, bármelyik területtel is foglalkozzam, mind segít abban, hogy egyre jobban megismerjem magam, feltáruljanak az aktuális határok és korlátok is. Azok feszegetése, a beleállás a kihívásokba - mondhatni-,
szórakoztat és felébreszti bennem a küzdőszellemet. A lényeg azonban rajtam túlmutató. A küldetésem az, hogy emeljek másokat, hogy jobb állapotba kerüljön az, akivel találkozom. Akkor is, ha csak egy tippet kap pl. német tanuláshoz, fordításhoz. Akkor is, ha segítek a blokkjai oldásában, félelmei legyőzésében, korlátozó hiedelmeinek átalakításában Intuyching® mentorálási folyamatban. Akkor is, ha a ganoterapeuta énemre van
szüksége a fizikai egészsége, állapota javítása, fenntartása, a felesleges kilók elengedésének szándéka stb miatt, vagy csak beszélget velem, vagy előadok. És persze akkor is, amikor a könyveimet olvassa. Számomra minden, amivel foglalkozom, örömteli. Flow-ban tevékenykedem.

- Írtál egy nagyszerű mesekönyvet is, a Karácsonyanyó Adventi Meséit. Mesélnél róla bővebben?
Karácsonyanyó Adventi meséi nagyon kedvesek a szívemnek. Olyan 16 éve születhettek. Az ihlet érkezését nagyban segítette a kisebbik lányom, akinek sokat meséltem a Mikuláshoz és karácsonyhoz kötődő gyerekkori emlékeimről. Esténként – ahogy azelőtt nővérének is - sokat meséltem, akkor kitalált történetekkel zártuk a napot. Ebben az időben az elsők közt tanulhattam az online jelenlét, marketing rejtelmeiről. Első blogjaim, oldalaim egyike karácsonyi témájú volt. Eleinte így tettem elérhetővé a meséket. Később felolvastam és felvettem, karácsonyi hangulatúvá szerkesztettem a fájlokat. Borítót is terveztettem, és CD-n ajándékoztam, illetve értékesítettem. Nem kell nagy volumenekre gondolni, de nekem sokat jelentett, hogy örömöt szerzek vele. Később a helyi oviban, iskolában, szociális otthonban és még a Fóti Gyermekotthonban is olvastam a meséket, Karácsonyanyóvá átlényegülve, állandó kellékeimet használva a hangulat megteremtéséhez. 2020-ban megszületett bennem a vágy, hogy nyomtatott könyv is készüljön. Az ünnepi időszakhoz közeledve az utolsó pillanatban vettem egy nagy levegőt, és nekiálltam szervezni, koordinálni. Igazán szép és minőségi a kivitelezés, méltó az ünnepi bekuckózós estékhez.
131762586_3551975748242535_8906198995695315607_n.jpg

Hála a közreműködőknek, az én karácsonyi angyalaimnak, akik időt nem sajnálva támogattak abban, hogy időre elkészüljenek a kötetek. (Bodonovich Márti – Mártásfestmények illusztrátor, Szabó Zoltán - Pixelfaragók borító és szerkesztés, Nyilas Miklós - Nyomdagram, Web- Born Media.)  A könyv főbb paramétereiről azt érdemes tudni, hogy olvasóbarát módon szerkesztettük, azaz kellemes a szemnek. A négy mese – Advent négy hetére egy-egy - mindegyike 3-3 csodaszép rajzzal illusztrált.

Összesen 69 oldalon tekinthetünk be Karácsonyanyó mindennapjaiba. Mesénként 13-15 percben ismerkedhetünk háza népével, a manókkal és találkozhatunk öreg barátjával, a Mikulással is. A történetek beszélgetésre késztethetnek kicsit és nagyot egyaránt. Szólnak a szeretetről, elfogadásról, összetartozásról, az élet nagy dolgairól.

2021-ben a kerek születésnapom hetében dedikáltam az Ünnepi Könyvhéten, majd decemberben az egyetemi lap (sze.hu) is írt Karácsonyanyó Adventi meséiről. Az adventi időszakban sikerült gyerekeknek szervezett könyvbemutatót tartani. Amennyi időm, lehetőségem van, idén is szeretnék egy- két helyre eljutni Karácsonyanyóként, és mosolyt csalni a gyerekek arcára. Nagyon hálásak tudnak lenni és nagy tanítók.

A faluban akkoriban egy kislány hetekkel később az utcán odarohant hozzám, kis karjával átfonta a derekam, hozzám bújt, úgy mondta: De jó, hogy itt vagy! Nálad biztonságban érzem magam!


Több példányt ajánlok fel rendszeresen jótékony célokra és ajándékozok magam is itt-ott.

399314505_6967056976687590_3998492631725787331_n.jpg

- Honnan jött az írás? Az írás szeretetét valakitől örökölted? Vagy teljesen más úton került az életedbe?

Sosem mesélte senki, nem szól róla családi legenda, hogy bárki is írt volna korábban a famíliában. Egykori felsős magyar tanárom nemrég újra hozzászólt egy posztomhoz. Amiből kiderült, hogy tizenévesen is tudtam írni. Jól. Bizonyára van bennem tehetség. Ugyanakkor számít az a nyelvi közeg, kulturális sokszínűség, amiben felnőttem, a rengeteg elolvasott könyv és folyóirat is, ahogy az összes tanfolyam, iskolák stb. Megírtam jó pár különböző
témájú és stílusú cikket, szakdolgozatot, tanulmányt doktorit… blog posztot, online kiadványt, Facebook posztokat és persze naplózgattam is. Néhány vers is lapul a fiókban. A posztokat azért említem, mert azokra is sok pozitív visszajelzés érkezett (hogy erőt adnak, emelnek, példát mutatok stb), amikre csak mostanában kezdek tudatos lenni. Hiszem, hogy a tehetséget, a talentumot azért kaptam, hogy a küldetésemet ily módon is teljesíteni tudjam.

Programot is ajánlok a könyvvel kapcsolatban. Könyvbemutató Mosonmagyaróváron a Huszár Gál Városi Könyvtárban, december.7-én, 14 órakkor.

karacsonyanyo.hu

https://www.facebook.com/Karacsonyanyo/

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

Szólj hozzá

Interjú