2023. jún 05.

Sport, hobby vagy művészet?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Sport, hobby vagy művészet?

 12696122_1065603393490886_1712808005_n.jpg

Egy vitatott mozgásformáról lesz ma szó, a rúdfitnessről. A Pink Panther Pole Fitness Stúdió tulajdonosa, Kata mesél a mozgásformáról, sikereikről.

- Nagyon izgalmas dologgal foglalkozol. Mesélnél róla? Hogyan találkoztál vele? Hogyan lett a hivatásod?

Először egyik barátnőmtől hallottam erről a sportágról, akkor jött be Magyarországra és kezdte meg hódítását ez a sport. Ez még az őskorban volt. 2010- ben. Időközben az aerial hoop (légi karika) is az életem része lett.
2012-ben végeztem okleveles színházi táncosként a Théba Művészeti Akadémián. Gyermekem születése után 2015-ben nyitottam Veresegyház központjában, a Pink Panther Pole Fitness Stúdiót.

 

- Úgy tudom, nem áll messze tőled a nőiesség amúgy sem, korábban is valami nőies dologgal foglalkoztál. Erről is ejtenél pár szót?

2004 óta hastáncolok… A nőiesség művészet általi kifejezése ekkor ragadott magával. Malova Vivient láttam először fellépni és azt mondtam magamban, igen, ezt én is akarom!  2007-ben végeztem Okleveles Rekreációs Sportoktatóként és Okleveles hastáncoktatóként a TFTI-n. Sok gyakorlás, sok fellépés... És töretlen szerelem...

dsc_0608.jpg

- A rúdtánctól gyakran félnek a nők. Mesélnél róla, hogy az erotikán kívül mennyi mindenre jó, mire alkalmas, mit mozgat meg?

Nincs olyan izom, amit ne mozgatna meg... Viccesen szokták mondani tanítványaim, hogy a hajukban is izomláz van. A rúdtánc forgások közben észrevétlenül erősödsz és edzed a tested az egyre nehezedő gyakorlatsorokhoz!  A konditermi edzésnek pont az ellenkezője... Nem monoton még akkor sem, ha kellő ismétlésszám kell a fejlődéshez.

Ez a sport függőséget okoz, egyre nehezebb, egyre szebb, egyre összetettebb feladatokra vágysz, és itt meg is kapod! Egy fárasztó nap után az irodában minden porcikád csak arra vágyik, hogy átmozgasd őket! Az agyadat is kikapcsolja, hiszen nem gondolkodhatsz az irodai teendőkön az óra közben. Felfrissíti tested és lelked!

dsc_0717.jpg

- Nemcsak egy hobby, hanem sport is. Milyen sikereket értél el? És a tanítványaid? Mit lehet elérni ebben a sportban?

Számomra a legnagyobb siker a tanítványaim fejlődése! Több rúdfitness versenyt is nyertek, de most a legutóbbit emelném ki Tavaly az egyik legrangosabb versenyt, a Pole Artistic Hungary- t, kategóriájában Szikora Blanka nyerte, aki évek óta jár hozzám, példa értékű a kitartása, szorgalma, az alázata ehhez a mozgásformához.

(Az art/ artistic versenyek sajátossága, hogy táncszínházi előadást várnak rúdtánc verzióban, rengeteg kategória van, dióhéjban így tudom kifejezni.)

Így kvalifikálta magát az idei Pole Art Italy Világbajnokságra is, amit Astiban rendeztek meg egy csodálatos színházban (Teatro Alfieri). Bár dobogós helyezést most nem sikerült elérni, egyáltalán nem vagyok csalódott, hiszen hibátlan gyakorlatsort mutatott be, ráadásul egy nagyon komoly témáról, a drogfüggőségről... ami napjainkban egyre elterjedtebb sajnos. 

Szerencsére személyes élménye nem volt a témában, de dokumentumfilmeket nézett róla a felkészülés előtt, hogy még jobban bele tudjon helyezkedni a szerepbe. A drogot egy labda jelképezte, mellyel nagyon kreatívan táncolt a koreográfiában.

- Mit szeretsz a legjobban a rúdtáncban, és a tanításban úgy egyáltalán?

A tanítványok átalakulását... Önbizalom, hit, kitartás, ezt mind megtanítja neked ez a sport! Büszkeséggel tölt majd el minden megtanult új elem és engem is! A tanfolyamokon kívül tartok workshopokat, táborokat, amelyre szeretettel várunk más stúdióban tanuló lányokat is! Jelentkezzenek bátran Pink Panther Polefitness Veresegyház oldalán.

dsc_5930.jpg

-Mesélnél róla, hogy a sokféle elnevezés közül, melyik, mit takar pontosan?

A rúdtánc : Ez a mozgásforma inkább sorolható a tánchoz, megnézve egy előadást, a finom erotika keveredik az akrobatikus mozdulatokkal magassarkúban.

A rúdsport-rúdfitnesz: Összehasonlítva a rúdtánccal, az a különbség, hogy inkább az akrobatikus elemeken van a hangsúly, olyan, mint egy RG előadás, csak függőleges rúdon előadva.

A pole art: A kedvenc műfajom, a táncos egy történetet, érzést jelenít meg a rúdon, sokszor fúzionálják balettel, kortárs tánccal, további tánc stílusokkal.

Az exotic pole dance: A rúdtáncból nőtte ki magát, további alváltozatai is ismertek, platform magassarkúban, platform combcsizmában, szexi ruhában adják elő erotikus mozdulatok kíséretében, a talajon végzett mozdulatok, leugrások, akrobatikus, de roppant szexi kombinációja.

- Mit tanácsolsz azoknak, akik félnek belevágni, kipróbálni ezt a műfajt? 

Abszolút nincs mitől félni, ha képzett oktatót választ! Azt ajánlom, nézzen utána, kihez megy edzésre. A rúdtánc egy változatos, kreatív, összetett sport, fejleszti az erőt és a hajlékonyságot, megtanít a kitartásra, a fókuszálásra, a határok feszegetésére és a bátorságra! Az edzések során egyfajta függőség alakul ki, mert annyi örömet és pozitív megerősítést ad ez a mozgásforma!

Ezért ajánlom Neked ezt a különleges sportot!
Várlak szeretettel a Pink Panther Pole Fitness Veresegyház Rúdtánc Stúdióba!

Weboldal: https://pinkpantherpole.hu/tanitvanyaim-versenyeredmenyei/

FB oldal: https://www.facebook.com/Polefitveresegyhaz

https://instagram.com/pinkpantherpolefitness?igshid=ZDc4ODBmNjlmNQ==

Blanka instagramja

https://instagram.com/szikora.blanka.pole.art?igshid=MmJiY2I4NDBkZg==

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

 

Szólj hozzá

Interjú