2021. máj 04.

Négy ok, hogy miért olvass rendszeresen!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Négy ok, hogy miért olvass rendszeresen!

Könyvek, melyek hatással vannak ránk

_dsc0024.jpg

Az olvasásnak számtalan kellemes "mellékhatása" van, a szókincs növeléstől a tökéletes szórakozásig, szórakoztatásig...Egy igen kellemes módja az idő hasznos eltöltésének, nem pedig egy felesleges foglalatosság. Ezernyi módon hozzájárul az olvasó ember életéhez már egy könyv is, hát még ezer. 

Első számú pozitivitás

Az egyik legjobb dolog a könyvekkel és az olvasással kapcsolatban az, hogy hatnak ránk. Minden egyes történet hat valahogy és valamennyire az olvasójára. Ha nem kikapcsolja, akkor elvarázsolja az embert. Hat az érzelmeire, elandalítja, szerelmesebbé teszi, kívánósabbá. Vagy pont ellenkezőleg, elrettenti, elidegeníti, megbotránkoztatja, felidegesíti. Megnevetteti, könnyekre fakasztja. Akár hogy is, de hat az érzelmeinkre, a hangulatunkra.

Második pozitívum

Egy jó könyv formálja a gondolkodásmódját és az ízlését is az olvasónak. Feltárul az olvasó ember előtt ezer világ és még több vélemény, látásmód, perspektíva. Ez óhatatlanul is azzal jár, hogy egy kicsit formáljon a világlátásunkon, a megszokott dolgainkon, a létezésünkön. Persze egy krimit olvasó emberből nem lesz egy könyv alapján sorozatgyilkos jobb esetben, de meglátja a mögöttes tartalmat is, az olvasás által. 

Harmadik pozitívum

Számtalan dolgot megmutathat egy kötet és még több dolgot taníthat. Egy egyszerű regényből is sokat tanulhatunk, akár egy autóversenyző életéről, akár egy rendőr vagy orvos munkáját bemutató részig. De a történelem fontos részei is feltárulhatnak előttünk egy kötet által. Hát még egy szakmai könyv mit adhat nekünk...? 

Negyedik pozitívum

Fejleszti az ember képzelőerejét, tudását, erősségeit, szókincsét, stílusát az olvasás. Még azt is, ahogyan beszél vagy ír valaki. A többet olvasó emberek színesebben fejezik ki magukat, több szót használnak, erősebb metaforákat tudnak mondani, mint azok, akik egyáltalán nem olvasnak. Ugyan ez elmondható a képzelőerejükről is. Az olvasott szöveg által, a fejünkben létrejövő fantáziaképek, az így életre keltett szereplők, helyek, a látvány, a világok kifejezőbbek, erősebbek, mintha csak megnéztünk volna valamit a TV-ben. Képzelőerőnket jelentősen fejleszti az olvasás.

82983101_165885414753302_1025768679981187072_n.jpg

Szerintem még napestig tudnám folytatni, hogy mennyi mindent ad az olvasás az ember életéhez! Színeket, illatokat, hangulatokat, ezer megélt életet, tapasztalatokat, nevetést, könnyeket...

Szerinted az olvasás melyik érzékünket fejleszti a legjobban? Mi maradt ki a felsorolásból, mire jó még az olvasás?

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#olvasás #olvasnijó #olvassteis #miértjóolvasni #fejleszt #read #reading #blog #blogcikk #readblog

Szólj hozzá

Könyv Kitekintő