2021. feb 02.

A türelmetlenséget és az igényességet a legnehezebb összehangolni, ha ír az ember!

írta: Mayerné Répási Adrienn
A türelmetlenséget és az igényességet a legnehezebb összehangolni, ha ír az ember!

Interjú Rodé Klárával

portre.jpg

Sokan azt gondolják, hogy az írás a fiatalok kiváltsága. Elkezdeni csak egész korán érdemes, hogy legyen idő kiteljesedni az írásban. De akik így vélekednek, azok elfelejtkeznek arról a tényről, hogy a legjobb könyvek akkor születnek, ha az írónak megvan az élettapasztalata, a saját megélései, az érzelmek széles skálája. Rodé Klára ennek tudatában vágott bele könyvei kiadásába!

"A türelmetlenséget és az igényességet a legnehezebb összehangolni, ha ír az ember!"

- Mit tudhatnak az olvasók Önről?

- Túl az életem delén már felnőtt lányaim és huszonéves unokám mellett kezdtem izgalmas élményeimből merítve történeteket írni. Fiatalkorom ígéretes kezdete, táncversenyekkel, tanulással, boldog házassággal, néhány év múlva tragédiával végződött. Lányaim édesapját egy sajnálatos balesetben nagyon korán elveszítettük. Családfenntartó szerepem, felelős munkaköreim multicégeknél, majd a saját vállalkozásom megedzettek.          Pár év múlva új házasságban, mozaik családunkkal néhány évet Londonban töltöttünk, egész válásunkig.

- Visszatekintve az életére, van, amit másképp csinálna?

- Talán előbb kezdeném papírra vetni a számomra érdekes eseményeket, először csak magamnak, és fotóznék. Korábbi életemben, ha módomban állna, folytatnám a versenytáncot. Egyébként hagynám a dolgokat úgy alakulni,  ahogy a nagykönyvben meg volt írva. Hiszen a tragédia előtti életemen nem változtatnék, az első házasságom kedves emlékével a családom, lányaimmal és unokámmal, így teljes a mai napig.

- Hogyan jött a könyvírás ötlete, milyen pluszt ad az életéhez?

- Szívesen hallgatott sztori mesélő voltam a barátaim, munkatársaim körében. Gyakran megkérdezték, hogy miért nem írom le ezeket. Aktív éveim befejezésével -bár mindig volt kiegészítő elfoglaltságom- beiratkoztam egy kreatív írás tanfolyamra. Akkor még nem gondoltam, hogy ez életem további részének meghatározó ötlete volt. Kiderült, hogy van mit keressek az írás mezején.

Ez egy végnélküli örömforrás, az alkotásé. Másokkal megosztani a mondanivalónkat, humorral, iróniával, pikantériával a témától függően. A felnőtt, önálló életet élő családom és a lecsöndesedett aktív munkáim után is teljes értékű embernek érezhetem magam. Nem érzékelem az idő múlását, meghosszabbítja az életemet, a rémúlt eseményeit felelevenítve, újból átélhetem azokat. Jó megfigyelőként pedig a körülöttem zajló világból is akad aktuális elbeszélnivalóm, bőven.

wp_20160611_015_1.jpg

- Mit szeretne adni az olvasóknak a könyveivel, hiszen nem egyet írt már?

- Életérzéseket, szomorúakat, vidámakat, érzelmekkel teli szerepeket, melyeket általam élhet meg valaki, úgyis mint nő, anya, barátnő. Ha szomorú a történet és elgondolkodtató, akkor legyen hálás, hogy nem személyes az élmény. Ha vidám, kirobbanó, akár szerelmes és neki nem adatott meg, akkor élje meg általam megfogalmazva. Novelláimban apró tanulságokra is törekszem. A mottóm talán összefoglalja azt, amit adni szeretnék egy bizonyos kor után, tudni, hogy                                                                                                                                     

„ A rohanó évekkel az életnek nincs vége, csak ha elfogy a szó, elhal a zene, megtorpan a tánc, elapad a szeretet”.

- Mesélne az eddig megjelent kötetekről?

- Első fotós kisalbumom az Életre keltek, megszemélyesített dolgok körülöttünk, rajtunk, újra értelmezve.

A Hatfejű sárkányfemina, novellák (2014.) nevéből adódóan a családom összes nő tagjának izgalmas történetei magamat is beleértve.

A Félárnyék c. novelláskötet (2017.) saját fotókkal és versekkel íródott.

Az én kaleidoszkópom (2018.) c. könyv szintén novellák és verseket tartalmaz.

Az arcnélküli férfi című családregényem 2020.év végére készült el.

az_arcnelkuli_regeny_borito.jpg

Könyveim mind szerzői kiadásban jelentek meg. Részt veszek folyamatosan irodalmi pályázatokon, több antológiának is társszerzője voltam. Megjelentek írásaim a Mimind irodalmi portálon és a Litera-túra irodalmi magazinban. Minden új kötetemet író-olvasó találkozókon mutattam be, az újságíró barátaim segítségével. Kellemes időt töltöttünk együtt könyvtárakban, művelődési házakban, éttermekben. Véleményt cseréltünk, maradandó élményeket szereztük egymásnak. Reménykedve várom a járvány végét, hogy ismét személyesen beszélgethessünk.

- A legutóbbi regényét kiknek ajánlja elsősorban, ki a célcsoport?

- Miután ez egy családregény úgy gondolom, hogy a felnőtt korosztályban mindenkinek izgalmas olvasmányt jelenthet, elsősorban hölgyeknek. Realista írás, egyes fejezetek cselekményeibe az olvasó is beleképzelheti magát. Örömömre, csak pozitív visszajelzések érkeztek huszonévestől a hetven év felettiekig.

- Mi a legnehezebb a könyvírásban? Mi a legszebb dolog benne, amiért mégis érdemes csinálni?

- Az első gondolattól kezdve - ami a történetet vezérfonalát illeti - a jó cím megválasztása. Aztán mielőbb megírni, kinyomtatva látni.  A türelmetlenséget és az igényességet sokszor nehéz összehangolni. Ami még nem könnyű, de nálam már tapasztalatból működik, kiadó nélkül, szerzői kiadásban a könyveimet megjelentetni és az olvasóimmal megismertetni.

Szeretem a könyvespolcomon sorakozó saját könyveket, kiadványokat látni, azokba belelapozni. Későn lettem író, de így sok évtized tapasztatai, történetei gyűltek, hogy kiírjam magamból. Ezek a kötetek életem késői, érett gyümölcsei.  Elégedettséggel tölt el, hogy saját erőből eddig jutottam. Lelkes olvasóim és barátaim folyamatos biztatása inspirál, boldoggá és magabiztossá tesz. Hát ezért az írás az életem része marad…

- Mik a tervei a közeljövőben? Készül újabb kötete?

- Igen. Szeretnék egy kisebb formátumú könyvet, ami nagyobb egy zsebkönyvnél…félperces novellákkal és odaillő fotókkal. Már elkezdtem. Próbálkozom versekkel is már gyűjtögetem őket. Talán még egy kisregény is soron következik.

borito_fb-re.jpg

- Ha kedvet kaptak az olvasók beszerezni ezeket a köteteket, hol tehetik meg?

Szerzői kiadásban megjelent könyveimet tőlem kaphatják meg az érdeklődő olvasók, postán.                                                                     

Kapcsolat: rode.klara@gmail.com                                                                                                                                               vagy ismerősnek jelöléssel, messengeren Rodé Klára facebook oldalán.                       

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #interjú #ajánlás

                                                                                                                                            

 

Szólj hozzá

Interjú