2020. okt 16.

Vajon miért nem törődünk az egészségünkkel eléggé?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Vajon miért nem törődünk az egészségünkkel eléggé?

meditation-xr7943f.jpg

Az ember mindig rohan és épp arra nincs ideje, amire kell, önmagára. Először csak szúr, nyikorog, majd fáj, hasogat. Hol a válla fáj, hol a dereka, aztán a nyaka, majd már a térde is. Nyűglődik, de él, dolgozik tovább, szó nélkül tűr. Míg végül már nem tudja tovább hallogatni, annyira fáj…

Vajon miért nem törődünk az egészségünkkel eléggé? Miért várjuk meg az utolsó utáni pillanatot, amikor már nagy a gond? A megelőzés lenne a kulcsa az egésznek. Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, a stressz, a sok munka, a helytelen táplálkozás, a rossz testtartás mind hozzájárul ahhoz, hogy ne érezzük jól magunk a bőrünkben.

Ismeritek azt a mondást, ami így szól…”Ép testben, ép lélek.”?

Ez annyit jelent, hogy akkor leszünk jól, ha nem csak a szellemi táplálékkal foglalkozunk, hanem a testnek is megadjuk a megfelelő kényeztetést. Ha utóbbi nem kapja meg a törődést, akkor kihat az életünkre, a kedvünkre, mindennapjainkra. Testi tünetekben jelentkezik a stressz, a fáradság, a mozgás hiánya. A jól funkcionáló test és a hozzá tartozó jó közérzet csak akkor érhető el, ha törődünk vele eleget.

Teljesen érthető, ha a napi rutinba nehéz belepasszírozni a rendszeres mozgást is. Pedig borzasztóan szüksége van a szervezetünknek rá, hiszen megnyugtatja megtépázott idegeink, megmozgatja elgémberedett izmaink, endorfint, adrenalint és más pozitív hormonokat termel, karbantartja az érrendszerünk, tüdőnk, szívünk.  Valami módon időt kell szakítanunk rá.

Ha valaki nem a híve az edzőtermeknek és az ugrálós sportoknak, a futásnak, próbáljon ki egy olyan mozgásformát, ami közelebb áll hozzá. Ilyen például a jóga. Egy nyugodtabb edzésforma, mely lelkileg is kiegyensúlyozottabbá teszi az embert..

De mit tehet az, aki nem jut el a jógastúdiókba idő hiányában, esetleg nem szereti a csoportos edzéseket? Van már erre is megoldás. Jógázz otthonodban!

42412621_345367349566882_7444477689013993472_n.jpg

Lenkefi Mónika az Online Jógatanfolyamok Teljesen Kezdőknek és Újrakezdőknek - Kezdő Jóga Otthonról – KezdoJoga.hu oldal tulajdonosa mesél a munkájáról és a jóga jótékony hatásairól.

Gyakran fordulnak a jóga felé azok, akik nem tudnak mit kezdeni a nagy munkahelyi stresszel, az már testi tünetekben is formát ölt vagy szeretnének kicsit visszavenni a tempóból, lelassulnának és megtalálnák magukban a békét, a harmóniát.

A békéscsabai Ízisz Jóga Stúdió alapító-vezetőjeként, bátran mondhatom, már kivitelezhető az otthon végezhető kezdő online jógatanfolyam is. Mindig elérhető, professzionális segítség. A tanfolyamot úgy építettem fel, hogy a gyakorlatokat azok is könnyedén tudják végezni, akik még soha életükben nem léptek jógaszőnyegre. Nem kell hozzá más, mint egy számítógép, internetkapcsolat, és némi önszorgalom. Bárki meg tudja csinálni! A magyarázó videóim lépésről-lépésre, szinte kézen fogva vezetik a kezdő jógázót az alapoktól egészen az első nagyobb gyakorlásig. A terhelést fokozatosan növelve javul a jógázó állóképessége, tüdőkapacitása, rugalmassága, egyensúlyérzéke és mindemellett még a lelki békéje is.

 – A célom elsősorban az, hogy olyan praktikus, a mindennapi életben is alkalmazható tudást adjak át a vendégeimnek, ami nagyban hozzájárul az életminőségük, közérzetük javításához. Ez alapvetően a következőkön múlik: a helyes légzés, a helyes testtartás, a testmozgatás, illetve a táplálkozás – jegyezte meg Lenkefi Mónika. 

Lenkefi Mónikáról annyit lehet tudni, hogy már 2001 óta jógázik aktívan. A jógaoktatói tanfolyamot Sydneyben végezte 2006-ban, a Jivamukti Yoga (akkor Samadhi Yoga) iskolában. 2010-ben nyitotta meg jógastúdióját Békéscsabán, ahol 2013 óta évente 7-8 kezdő tanfolyamot tart.  

A rendszeres jógagyakorlás egyebek mellett a következő testi-lelki bajokra adhat megoldást:

Munkahelyi vagy poszttraumás stressz, folyamatos fáradtság, álmatlanság, párkapcsolati problémák, női panaszok, túlsúly, gerinc- vagy derékfájás, ízületi problémák, gerincsérv, magas vérnyomás, kezdeti cukorbetegség, potencia problémák.

Sok megkeresést kaptam országszerte. Mivel fizikális nem tudok eljutni mindenkihez, de mindenképpen szerettem volna segíteni, megszületett a kezdő online tanfolyam ötlete, amely lépésről lépésre juttatja el a megrendelőt a könnyebb jógától a hosszabb lélegzetű gyakorlásig.

89038940_688111581959122_2713141664200785920_o.jpg

Ha kedvet kaptatok egy kis jógához, online jógához, ITT találjátok az elérhetőségüket.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#jóga #online #onlinejóga #mozgás #mozgásforma #mozgásotthon #mozogj #reklám #szponzorálttartalom

Szólj hozzá

Kitekintő