2024. máj 27.

Tanulj te is önvédelmet!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Tanulj te is önvédelmet!

self-defense-5904587_640.jpg

Ezért fontos önvédelmet tanulni!

A mai világban sajnos bárki válhat áldozattá. Még te is! Elég, ha rosszkor vagy rossz helyen.

Egy buszozás alkalmával, egy késő esti hazaút során, szórakozóhelyen, a munkahelyeden, de akárhol is előfordulhat. Nem féltétlenül kell kihívóan öltöznöd, vagy egyedül lenned. Sokszor még akkor sem kerülhető el egy-egy balhé, ha meghúzód magad, csendben maradsz, és a provokálásra vissza sem válaszolsz. De akkor sem biztos, hogy elkerülhetsz egy keményebb helyzetet, ha egy nagyobb társasággal vagy. Ezért rendkívül fontos önvédelmet tanulnod!

Az önvédelem nem csupán a fizikai támadások elhárításáról szól, hanem magába foglalja a személyes biztonság megőrzését, veszélyhelyzetek kezeléséhez elengedhetetlen ismereteket, és készségeket nyújthat a veszélyhelyzetek tudatos elkerüléséhez is.

Kovács Ildikó Önvédelmi szakértő mesél arról, kiknek érdemes elsősorban önvédelmet tanulnuik.

fc557274-b18c-4777-9124-c40762b90e74.jpg

Mindenkinek fontos önvédelmet tanulnia! Bár vannak, akik fokozottabban ki vannak téve atrocitásoknak pl. kisboltok eladói, ügyfélszolgálaton, vendéglátásban, kórházban dolgozók, nekik kiemelten fontos önvédelmi tanfolyamra ellátogatniuk. Teljesen független kortól és nemtől az, hogy valaki kellemetlen helyzetbe kerüljön. Hatékony védelmet nyújt és elegendő önbizalmat a mindennapokban egy önvédelmi tanfolyam ahhoz, hogy bárki megvédje magát, vagy szeretteit.

Sajnos a nők a leggyakoribb célpontjai különböző támadásoknak. Az önvédelmi tanfolyamok segíthetnek növelni a biztonságot, önbizalmat és a felkészültséget a váratlan helyzetekben. A fiatalok, tinik és az egészen kicsi, de egyedül közlekedő gyerekek számára is fontos, hogy tudják, hogyan védhetik meg magukat és hogyan kerülhetik el a veszélyes helyzeteket. Az önvédelmi készségek fejlesztése segíthet a bullying és egyéb iskolai erőszak megelőzésében is. Az idősebb korosztály különösen könnyű célpont lehet, ezért számukra is hasznos lehet az önvédelmi technikák elsajátítása, amelyekkel növelhetik saját biztonságukat. Azok, akik gyakran dolgoznak éjszaka, vagy késő este utaznak haza, új munkakörnyezetbe kerülnek, elköltöznek egy új városba, veszélyesebb környéken élnek, szintén nagyobb veszélynek vannak kitéve, így számukra is kifejezetten ajánlott az önvédelmi ismeretek megszerzése.

1d229c83-7499-497d-800d-0182322fb234.jpg

Miért fontos az önvédelem?

Egy önvédelmi tanfolyam elvégzése növeli az önbizalmat, csökkenti a félelmet, és hozzájárul a mentális és fizikai egészség megőrzéséhez.

Tudatosan segít abban, hogy valaki a környezetét folyamatosan figyelje, észrevegye a veszélyes helyzeteket és el is tudja kerülni azokat. A legjobb harc az, amit el sem kell kezdeni!

Vannak olyan mondatok, szavak, amelyek segítségével le lehet a támadót szerelni. Vannak olyan dolgok, amelyekre érdemes figyelni, hogy a potenciálisan veszélyes helyzeteket hogyan kerültje el valaki. Ha a támadás elkerülése így sem lehetséges, fontos, hogy az ember ismerjen néhány alapvető önvédelmi technikát, legyen az egy egyszerűbb, hétköznapi módszer, olyan mozdulatsor, amelyekkel hatékonyan védekezhet támadás esetén, vagy komoly küzdősport elem, mellyel megvédheti magát. De az önvédelem nem csak a fizikai erőnlétről szól. Fontos, hogy mentálisan is felkészült legyen valaki, magabiztos és képes legyen higgadtan kezelni a stresszes helyzeteket.

Mindezek elsajátításához érdemes megfelelő önvédelmi tanfolyamot elvégezni, szakképzett, tapasztalt oktatót választva, aki rendelkezik a szükséges tudással és képességekkel a résztvevők hatékony oktatásához. Elengedhetetlen, hogy a résztvevők valós helyzetek szimulációján keresztül sajátítsák el a technikát.

Kritikus szemmel érdemes választani laikusként tanfolyamot, ami nem csak harcművészetet tanít, hanem tényleg önvédelmi technikát. Azaz tényleg erre helyezi a hangsúlyt, az önvédelemre, és gyorsan, rövid idő alatt hasznos tudást tud szerezni vele az ember. Amíg az önvédelem elsajátítása a fő cél, válasszon olyan képzést, amelyen valóban egyszerű és hatékony technikákat oktatnak.  Olvasson el véleményeket, visszajelzéseket egy-egy oktatóról és érezze komfortosan magát a helyszínen, az oktatónál mindenképpen. Trauma után főként fontos, hogy előtte megerősödjön, lelkileg rendben legyen, és éles helyzetben is úgy reagáljon, ahogy kel

Erre odafigyelve, traumatudatosan oktat Kovács Ildikó is önvédelmet, önvédelmi instruktor lévén. Ha arra van szükség, első körben konzultációt tart, megvitatják, mire van szüksége az embernek, és átbeszélik a mentális részét is az önvédelemnek, továbbá az első néhány alkalom egyéni foglalkozással telik, csak utána csoportosan.

Meddig érdemes járni egy-egy önvédelmi tanfolyamra?

Az önvédelmi készségek elsajátítása, pallérozása tulajdonképpen folyamatos gyakorlást igényel. Érdemes addig járni a tanfolyamra, amíg a résztvevő magabiztosnak érzi magát a tanult technikák alkalmazásában. A megfelelő alapok elsajátítása után is ajánlott azért rendszeresen gyakorolni és időnként visszatérni a tanfolyamra, hogy a készségek frissen maradjanak.

Az önvédelmi tanfolyam mindenkinek hasznos lehet tehát, de különösen fontos azok számára, akik fokozottan ki vannak téve veszélyeknek.

 

KOVÁCS ILDIKÓ

​önvédelmi instruktor

+3670/9477142
kovacsildiko@onvedelemoktatas.hu

Fb: https://www.facebook.com/kovacs.ildiko.onvedelmi.szakerto

Web: https://www.kovacsildiko.com/

#önvédelem #erőszak #védelem #önvédelmiinstruktor #PRcikk #fizetetthirdetés #reklám

Szólj hozzá

Kitekintő