2023. ápr 24.

Renáta W. M​üller új könyvvel érkezik hamarosan!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Renáta W. M​üller új könyvvel érkezik hamarosan!

renata_w_muller_szerzoi_oldala.png

Renáta W. Müller új kötettel érkezik a Marysol kiadó gondozásában! Mesélt a könyvről és az írói szokásairól is.

- Hamarosan érkező, új könyved teljesen újfajta zsánertípussal íródott. Hogy hogy átnyergeltél egy kicsir más műfajra?
- A mostani regényemmel, a Pusztító tűzzel bizonyos szempontból valóban új utakon járok. Ez lesz az első, fantasy hátterű könyvem. Eddigi történeteimmel ellentétben, itt egy komplett világot építek fel teljesen az alapjaitól, ami hihetetlenül izgalmas feladat. Nem is csoda, hogy ennek a könyvnek a megírása több mint 2 évembe telt. Míg ezen dolgoztam, mellékesen megírtam másik kettőt, a szokott műfajban. Imádok fantasyt és ski-fi-t olvasni, így ez a műfaj azért annyira nem áll távol tőlem, de most először vettem a bátorságot, hogy kipróbáljam magam ebben a műfajban íróként.

-Mesélnél róla kicsit bővebben? Kiknek készült? Milyen korosztálynak?
– A Pusztító tűz fantasy lesz, de ettől függetlenül úgy érzem, hogy akik az eddigi regényeimet szerették, azok ezt is a szívükbe zárják majd. Az igazság az, hogy lényegét tekintve nem különbözik sokban attól, amit eddig megszoktak tőlem az olvasóim. Itt is ugyanúgy jelen lesz a szerelem, a szenvedély a férfi-nő közötti örök vonzás, taszítás és konfliktus. Ígérhetem, hogy lesz benne olyan szereplő, aki a női olvasóim szívét garantáltan elrabolja. Hiszek benne, hogy ebben a történetben megvan a kellő rabul ejtő erő ahhoz, hogy messze repítsen bennünket a hétköznapokból, amíg a könyvet a kezünkben tartjuk. És ki tudja, talán még utána is velünk marad, hogy elolvastuk az utolsó oldalt, és becsuktuk könyvet. A regényből nem hiányzik majd az erotika sem, ezért felnőtt olvasóknak ajánlom. Ettől függetlenül mindig törekszem arra, hogy a könyveimben megjelenő erotika ízléses, a sztori szempontjából jelentőséggel bíró legyen, és ne csússzon át közönségességbe.

mock.jpg

- Számos sikeres köteted jelent meg. Milyen nehézségekkel találtad eddig magad szembe az írás és a megjelenés terén?
- 2014-től, amikor az első könyvem megjelent, hosszú út vezetett el idáig. Teljesen tapasztalatlan, magánkiadású szerzőként kezdtem, és bizony sokszor csalódtam. Kemény leckéken keresztül tanultam meg, hogy a könyvkiadás útja rögös, és nem feltétlenül fizetődik ki, ami az anyagiakat illeti. A szerző gyakran nem tud jól együtt dolgozni a kiadójával, vagy nem éri el az olvasóközönséget, esetleg csalódik, és elkeseredik az illegális könyvleöltések miatt. Sok buktató és hullámvölgy van, amiket túl kell élni. Ezt csak szenvedélyből lehet csinálni, és ha nem élvezném annyira a könyvírás és kiadás különböző munkafázisait, már rég abbahagytam volna.


- Milyen pozitívumokat, plusz dolgokat ad az életedhez a könyvírás?
- Élvezem, hogy a fantáziám szabadon szárnyalhat, és a regényeimben a karaktereimen keresztül bármit megtehetek. Ezer kalandot élek meg egy-egy könyv megírása során, amikhez a való életben valószínűleg sosem lenne bátorságom. Igazából az élet egyetlen más területén sem érzem magam annyira otthon, mint írás közben.

333056888_188470390592679_2512462365308519691_n.jpg


- Mitől működik egy könyv igazán és mitől lesz sikeres szerinted?
- Ismernem kell a célcsoportom igényeit, és azt, hogy mire vágynak. Azt hiszem elmondhatom, hogy majdnem 9 év folyamatos írás után már elég jól be tudom saccolni, hogy az olvasóimat mi teszi boldoggá. Legtöbbször ugyanaz, ami engem is. De az, hogy mitől lesz igazán sikeres egy könyv egy ennél sokkal összetettebb kérdés. Azt gondolom, jó helyen kell lenni jókor, és a megfelelő, kompetens személyek támogatására is szükség van. Hatékony marketing, erős és folyamatos reklámtevékenység nélkül lehet akármennyire jól megírt egy könyv, sosem fog eljutni a nagy nyilvánosság elé. Eltűnik a rengeteg megjelenő olvasnivaló névtelen süllyesztőjében. Szerintem valamennyien tudnánk példát mondani olyan könyvre, ami a remek marketingtevékenységnek köszönhetően bestseller lett, bár a minősége nem támasztja alá a hatalmas eladási számokat.


- Tudom, nem illik ilyet kérdezni egy írótól, de melyik regényed a kedvenced?
- Szívesen válaszolnék a kérdésre, ha tudnék, de ez valóban nagyon nehéz. Mindegyik valami más okból kifolyólag áll közel a szívemhez. A TestVÉR sorozat hozta meg az áttörést a számomra, és a főszereplő különcsége miatt örökké kedvenc marad. A Lázadó sorozat viszont egy nagyon merész történet, és emiatt különleges helye van a szívemben. A legösszeszedettebb és legprofibb szerintem a Hírnév ára c. regény, ami gyerekkori emlékeket idéz, ezért imádom. A maffia sorozat pedig az olvasóim kedvence, és a Bertone család az évek során olyanná vált a számomra, mintha én is a klánhoz tartoznék. Talán mindig az a könyv a kedvencem, amin aktuálisan dolgozom, mivel azzal kelek és fekszem, az a sztori uralja a fantáziámat. A szerző emiatt mindig kissé csalfa, ami a teremtményeit illeti.

engaged.png


- Hogyan képzeljünk el téged írás közben? Megírod a vázlatot előre vagy csak érzésből jön az egész? Mindenhol fontos momentumok lejegyzetelve cetlikre vagy szorosan betartott vázlat?
– Egy könyv története nálam gyakran egyetlen pici ötletből, egy, az elmémben megelevenedő jelenetből indul ki. E köré szoktam azután felépíteni az egész sztorit. Folyamatosan, a nap legőrültebb óráiban támadnak ötleteim, és ezeket gyakran felveszem magamnak hangüzenet formájában, vagy ha laptop közelben vagyok, a kéziratom végére jegyzem. Aztán sorban beépítem ezeket a történet folyamába, ahogy haladok előre a könyvvel. Sokszor én magam sem tudom még, hogy fog végződni a regény. A sztori önálló életet él, a karakterek változnak, fejlődnek velem együtt, és a végkifejlet sokszor nekem is meglepetés.

338877980_887460915677566_6130043747987515331_n.jpg

- Milyen egy jó borító szerinted? Mi az, amitől felfigyelnek az olvasók a könyvre?
– Borítómániás vagyok. Imádom a könyvhöz illő, jól eltalált, látványos borítókat. Nekem meghatározó jelentősége van az első benyomásnak. Ha egy könyv fedele alapvetően nem szólít meg vagy kimondottan taszít, nagy az esélye, hogy kézbe sem veszem. Pedig lehet, hogy a tartalma ettől még nagyszerű, de ha nincs meg az első szikra, az szerintem nagy kár. Számomra fontos, hogy ha ránézek, egyből azt sugallja, hogy nagyjából mire számíthatok, ha elkezdem majd olvasni a regényt. Erre törekszem a saját borítóim tervezésénél is, remélem legtöbbször sikerül is.

Renáta W. Müller elérhetőségei, ahol bővebbet megtudhatsz róla vagy a könyveiről:

Instagram: @renatawmuller

https://moly.hu/alkotok/

renata-w-mullerhttps://www.instagram.com/renatawmuller/

 A könyv rendelési helye: http://marysolbooks.com/termek/renata-w-muller-pusztito-tuz-ajandek/

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

Szólj hozzá

Interjú Kitekintő