2023. már 08.

Meskete, ahol a mesék a fontosak!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Meskete, ahol a mesék a fontosak!

pexels-rahul-shah-1031588.jpg

A mesék és a mesék világa minden gyermeknek elengedhetetlen a lelki fejlődéshez! A Meske oldal is főként e célból jött létre. Ma Gutasi Gábor mesél a Meskete oldal születéséről és küldetéséről. 

- Meskete oldal milyen célból jött létre és mikor? Mi volt az indíttatása?


Az alapötlete még 2020-ban pattant ki a fejemből amikor még nagyban apukás blogot írtam és észrevettem, hogy arra a pár mesémre, amit oda feltöltöttem, milyen sok látogató érkezik a Google-ből. Ezután pedig ki is adtam saját mesekönyvemet (Gabi-Csabi kalandjai: A nyaralás címmel) és közben a meseírás és könyvkiadás számos szereplőjével kerültem közelebbi kapcsolatba. A meseírókkal való beszélgetésből kiderült, hogy nagy igény lenne egy olyan hazai publikációs felületre, ahová műveiket feltölthetnék és olvasótábort toborozhatnának maguknak.


Szerencsére webfejlesztőként csak szabadidőre volt szükségem ahhoz, hogy a Meskete portál alapjait lefektessem és egy maréknyi meseíró segítségével teszteljem és tovább csiszoljam azt. A befektetett idő úgy látszik nem volt hiábavaló, ugyanis a tavalyi publikus elstartolás után kb. 250 nappal már több, mint 2500 mese és vers található az oldalon, amelyet több, mint 600 hazai meseíró töltött fel. Ebből a tetemes mennyiségből már több, mint 350 hangosmeseként is meghallgatható a regisztrált tagjaink számára. Az írók is nagyon pozitívan jeleztek vissza, hiszen már 215.000 alkalommal olvastak nálunk írásokat az ide látogatók és 28.000 alkalommal tekintették meg valamelyik írónk publikus profiloldalát is.


- Miért olyan fontosak a mesék a gyermekek számára?


Az olvasott mesék nagyban hozzájárulnak a gyermekek lelki fejlődéséhez, mivel az elképzelt világuk beindítja a fantáziájukat és kreativitásra sarkallja őket. Meseolvasás közben közelebb kerülünk a mesélőhöz, egyfajta kötődés alakul ki köztünk a napi rendszeres meseolvasás által, így a szülő-gyermek kapcsolatra igen pozitív hatással van.
Miközben mesét hallgatunk, egy-egy élethelyzettel, főhőssel könnyedén tudunk azonosulni, így a gyermekek érzelmi intelligenciája is fejlődik. A mesék által könnyedén felfogják a kicsik, mi az a barátság, az empátia, a fegyelem, a becsület, az igazságosság vagy éppen a csapatmunka. Ráadásul aki sokat olvas vagy hallgat mesét, annak bővül a szókincse is, így a nyelvtan megértésében is előnnyel indul a kortársaival szemben.

Bár én csak a saját gyermekeim reakcióira tudok támaszkodni, ők nagyon imádják az olvasott vagy a kitalált és fejből mondott meséket is. Sokszor mesélek nekik olyat, aminek ők a főszereplői, így még közelebb hozva számukra egy-egy történetet vagy így elevenítek fel egy korábbi szép emléket, itt-ott kiszínezve azt. Így akár egy nyűgösen induló állatkerti látogatás is szép emlékként marad meg bennük majd.

pexels-lina-kivaka-1741231.jpg

A képek forrása: pexels.com.


- Kiknek szól elsősorban? Milyen korosztálynak?


A Meskete.hu az óvodás, kisiskolás gyermekeket állítja a középpontba, így az ő szüleik, nagyszüleik és pedagógusaik is a célközönségünkbe tartoznak. Azonban vannak mesék egészen kiskorú babáknak, nagyobb iskolásoknak, sőt felnőtteknek is az oldalon. Illetve nagyon fontos, hogy ez egy mese alapú közösségi portál, így nem csak olvasókat, hanem írókat, bloggereket, illusztrátorokat és mese felolvasókat is örömmel várunk és teret adunk kreativitásuknak.


- Milyen tartalmakat találhatnak az olvasók az oldalon?


A Meskete mese portálon óriási mennyiségű mese és vers várja az oda látogatókat a legkülönbözőbb kategóriákba sorolva. Így nagyon sok esti mese, fiús mese, lányos mese, állatos mese, gyerekeknek szóló vers és tanulságos történet található a rendszerben. A portálunk egyik különlegessége, hogy sok száz hangosmese hallgatható meg, így ha éppen nem ér rá senki a gyereknek felolvasni, akkor meg is hallgathatja ezeket a meséket.
A portálunk helyet ad az akár amatőr és kezdő íróknak is, hogy bemutatkozhassanak és egy publikus adatlapon meséljenek magukról, írásaikról, elismeréseikről. Már több, mint 650 ilyen publikus meseírói profiloldal segítségével ismerkedhetnek meg az olvasók magyar íróinkkal.


A portálon különböző írások is találhatóak a mese világáról de nagyon sok gyerek, amatőr és profi illusztrátor által feltöltött rajzot is böngészhetnek nálunk a hozzánk látogatók. Egy hete zárult le meseíró pályázatunk is, amelyben több mint 2000 mese várja a közönség szavazatokat május 1-ig. Erre külön kampányt is indítottunk, ahol 20 mesekönyv és színező kerül kisorsolásra a szavazó tagok között.
A szakmai zsűriben Hermann Marika mesekönyv író, Pálfi Krisztina (Apacuka zenekar) énekes és dalszövegíró, illetve Czimer Györgyi meseterápiás szakember vesznek részt, de rajtuk kívül az oldal tulajdonosai, valamint meseíró társaim: Kőszegi-Arbeiter Anita, Bódai-Soós Judit és Kaliczka Katalin is segít eldönteni, melyik pályázatok kerülhetnek majd be a hamarosan kiadásra szánt mesekönyvünkbe.


- Mi az a jövőbeli cél, ami a szemetek előtt lebeg?


Huhh, ez a kérdés mindig fellelkesít! Mert nagyon sok tervem van az oldallal kapcsolatban. Jelenleg a beküldött pályaműveket nézzük át és még idén kiadjuk az első Mesketés mesekönyvet. Közben az oldalt is folyamatosan fejlesztem, így hamarosan elérhető lesz rajta webáruház, pontgyűjtés és egy online magazin is.
Emellett már papíron nagyon sok oldalnyi tervvel készülődök a kimondottan gyerekeknek szánt mobil és tablet applikációra és üzleti tervet írok leendő befektetőknek, hogy hamarosan Magyarország egyik legismertebb márkája lehessünk és sok-sok gyermeknek okozzunk örömet a mesék csodálatos világa segítségével.

https://meskete.hu 

https://www.facebook.com/gyerekmese

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#mese #estimese #gyerek #meskete #gyerekmese

Szólj hozzá

Könyv Interjú