2021. máj 23.

Belőled is lehet hős!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Belőled is lehet hős!

Dér Adrienn: Hősteki és az eltűnt holdtehén

 covers_625107.jpg

Dér Adrienn első könyve, a Kaszabmanó meggyőzött az írónő remek stílusáról, így a második, megjelenő kötetét is szívesen vettük kézbe. Ez egy kicsit fiatalabb, 5-12 éves korosztálynak szól leginkább. Ismét látványos grafika, illusztráció került a kötetbe, amiért már megéri kézbevenni a könyvet. De a stílus, a hangulat, a kötet nyelvezete miatt is jócskán tudnám ajánlani olvasmányul.

Röviden a könyv nagyszerűen bemutatja a gyerekeknek, hogy kitartással, sok munkával bárkiből lehet hős. De nem csak ennyiről szól. Elfogadásra tanít, arra, hogy az, aki kicsit más, még értékes. A bátorságra is irányul, a megszerzésére, elsajátítására a történet. És megmutatja, hogy bizony a rosszon is felül kell kerekedni. 

A szereplők mind izgalmasak, egyediek és könnyű azonosulni velük, mert nem tökéletesek, akadnak apróbb hibáik. Szenzációsak, én nagyon szerettem a különlegességüket, a fantasztikus megnevezéseiket. Szerettem a látványvilágot is, amit Adrienn elénk tárt. A látványos leírások, a színes világok remek időtöltést adtak számunkra. Jó volt elképzelni, továbbvinni ezeket a világokat még, a saját fantáziánk pallérozva. Nem sablonosak, hanem elképesztő fantáziáról tanúskodnak. Adrienn legnagyobb erőssége ez a fantasztikus világlátás, világfelépítés és a fantázia, amellyel a könyveit írja. A nyelvezet nem túl bonyolult, de nem is túl egyszerű. Nagyszerűen egyensúlyoz az egészen aprókák és nagyobb gyerekeknek szánt nyelvezet között. Sok tanulság van benne az olvasóknak, melyeket jó, ha megszívlelnek vagy legalább tudnak róluk. Észrevétlen tanító a kötet, nem a mindenáron megmondom a tutit módon. 

Elvitt minket a könyv különleges tájakra, különleges hősökkel, amit nagyon élveztünk!

190499994_497941378321239_3379898612833259524_n.jpg

Daniella véleménye:

Nagyon találékony a mese. Könnyen olvasható, egészen kicsiknek is jó. Tetszettek a rajzok. Hősteki nagyon tetszet a kitartásáért és a szép kék színes páncélja miatt is. Igazán különlegesek a nevek, a Hapcicának a neve tetszett a legjobban. A küldetés című fejezet lett a kedvencem. A mese varázslatos, tanulságos, így mindenkinek ajánlom. Tanulsága az volt, hogy nem kell a másikat alábecsülni. Tetszettek a színek, melyeket bevont az írónő a mesébe. Szerettem, hogy a főhősnek kék a péncélja és ő pont ezért szép, mert más. Szívesen ajánlom a könyvet olvasásra a velem egykorúaknak, bár hosszú fejezetekből áll, de megéri elolvasni mégis. 

Viki véleménye:

Középsőkém még csak elsős, mondhatni kezdő olvasó. Ő is belekezdett a Hősteki című könyvbe. Neki még hosszúak voltak a fejezetek, egyedüli olvasásra. A nyelvezet megfelelő az ő számára is, bár nem elég szellős ahhoz, hogy bírja. A szereplők megérintették, érdekelte a történet is, viszont még hamar elfáradt, többször szünetet kellett tartania, így feladta. De mikor én olvastam fel neki, az tetszett. Neki Hősteki különcsége tetszett a legjobban. 

A könyvet köszönjük az írónőnek!

Fülszöveg:

Teki, a kék páncélú teknős hősnek készül. Nem csoda, hogy Moson király éppen őt bízza meg az eltűnt holdtehén előkerítésével – egyben pedig egész mesebirodalma sajtszerető népének megmentésével. A fontos küldetésre Teki persze nem egyedül indul, hanem hű barátja, kefefarkú Borzi kíséretében. Később Zozo, a táncolókobold és Liliom, a tábortűzfülű gyík is csatlakozik az elszántan nyomozó csapathoz. Tarts Te is velük fordulatos útjukon: ötletelj, kutass, kacagj, kóstolj egy kis holdsajtot, lepődj meg!

Bookart kiadóCsíkszereda, 2020
112 oldal
keménytáblás
ISBN: 9786068994116
IllusztráltaSzulyovszky Sarolta

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#mese #mesekönyv #recenzió #olvasmány #olvasnijó #gyerektörténet

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk