2020. jan 31.

Egy mese, mely eléggé meghökkent

írta: Mayerné Répási Adrienn
Egy mese, mely eléggé meghökkent

Dér Adrienn: A ​kaszabmanó

covers_554185.jpg

Mindig keresem és kutatom a nem szokványos meséket. Valahogy olyan jó, ha nem a megszokott, sablonos történetek kerülnek a kezünk ügyébe. Jó kicsit renitensnek lenni. És persze nem mindig a gyereknek választok mesét olvasnivalóul. Ez a kötet is elég szövevényes úton került hozzám és nem kifejezetten a gyerekeknek érkezett. De nem is ez a lényeg. Örülök, hogy sort kerítettem rá, mert megérte.

A színe, a mintája, a kemény borító csak úgy kínáltatja magát. Kiugrik a sok megszokott, gyerekeknek szánt mesefigurás borító közül. Egyszerűen imádom. Szemet gyönyörködtető. Sokáig lehet csodálni, mindig mutat egy új részletet az eldugott lényekből. Viszont a betűtípus nehezen olvasható, azt átgondoltam volna még. Végül maga a belső, a belbecs is azt adta, amit kínált külsőleg, érdekességet, izgalmat, nagyban mást a megszokottól. Mesében a mese. Zseniális húzás, de nekem kicsit emlékeztetett a Tintaszív című könyvre. Kalandos, színes, sok fura szereplőt, humort, iróniát, rejtett dolgokat is felvonultató könyv. Korosztályilag talán 10 körülieknek ajánlanám. A nyelvezete egyszerű, a fejezetek rövidek, könnyű olvasni, viszont az irónia, a néha inkább sötét szereplők, fura történések miatt a kicsik nem élveznék, értenék annyira. Fiús, ugyanakkor lányos is egyúttal. Igazán uniszex kötet, melyet mindkét nem élvezettel olvashat. Az elején fura volt olvasni, idegen volt számomra, majd szép fokozatosan hozzászoktam különlegességéhez. A nyelvezete változatos, érzékletes, könnyen érthető, közérthető. Unni, az nem untam egy másodpercet sem. Szép lassan adagolja a történteket, így ne várjatok száguldást azért. Vannak apróbb hibái, de semmi vészes, kiugró. Néhol egy kicsit bővebb kifejtés, máshol kevésbé bő, egy kis igazítás, pár szál jobb elvarrása és fel sem tűnnének ezek a pici bakik. Tipikus első könyves szerzői hibák, melyek a következő kötetre elsimulnak majd. 

composing-2391033_640.jpg

Az szereplők, az ábrázolás, a lények eltérnek a megszokottól. Egy folyton csokit eszegető, másra nem gondoló kisfiú a főszereplő segédjeként, tündérkatonák, lávatündérek, kaszabmanók, griff fiókák és hasonló, ismeretlen lények, furábbnál furább helyszínek, szokások. Kicsit talán bizarrnak is mondanám legtöbbjét. A fejezetek és a könyv rövidsége miatt hiányérzetem támadt. Bővebb bevezetőt, nem csak egy-egy odavetett mondatot érdemeltek volna. Értem én, hogy ezzel a kisebb korosztályt célozta meg az írónő, én mégis a nagyobb korosztálynak ajánlanám leginkább, és miattuk elfért volna bővebb kifejtés, hosszabb fejezetek. Megérdemelt volna egy-egy helyszín a kalandozás során jóval többet, mint ahogy a karakterek is. Nagyon jól megalkotott világokat kapunk, izgalmas lényeket, melyek teljesen új keletűek, nem a megszokott sima tündérek vagy cuki manók. Azt kell mondjam, ötlet dús, színes fantáziával megálmodott írónő készítette a könyvet. Élveztem az eltérőtől megszokottat. Imádtam, hogy bátran nyúlt az iróniához, a kikarikírozáshoz. Görbe tükör is lehetne a mai meséknek. Legalábbis én éreztem benne egy cseppnyit ezekből. 

fantasy-2750995_640.jpg

A történet és a szereplők szerethetők. Ede, a hősünk cseppet sem idealizált szereplő. Egy egyszerű kisfiú, aki megkaparintja édesanyja féltve őrzött kéziratát, ami talán épp büntetésből is kicsit, de magába szippantja. Nagyon cuki, bátor kis hős, amiért könnyű megkedvelni. Hibázik és nehezen találja föl magát a különös világban, fél, ám mégis bátor lesz. Jó kis jellemfejlődésen megy keresztül. Segítségére lesz útján számtalan barát és barátnak sem hitt egyén. Igazi világmegmentős kóborlás következik különös tájakon, amit rettenetesen élveztem személy szerint. Persze itt is vannak rosszak és jók, de tanuld meg, semmi sem az, aminek elsőre látszik!

Meghökkentő mese a javából. Szórakoztató? Na ná! Kikapcsol? Persze! Vidámságot varázsol és egy világot, mely meghökkent majd mindenkit. 

Buzási Viktória mesés rajzait különösen imádtam. Annyira illenek a történethez és az általam is elképzelt figurákhoz.

Már csak egy kérdésem van. Miért nem lett még népszerűbb ez a kötet? Apró hibái vannak, mégis annyira egyedi látásmódon keresztül szórakoztatja a gyerekeket! Elfogadás, barátság, szeretet is helyet kap benne és bátorság, kitartás is. 

Fülszöveg: 

Ede egy éjszaka megkaparintja édesanyja kéziratát, ami a lávatündérek legújabb kalandjairól szól. Nem sejti azonban, hogy ő maga is a történet részesévé válik: a mese ugyanis magába szippantja. Odaát segítenie kell visszaszerezni az ellopott lávagömböt, máskülönben a lávatündérek népe elpusztul. Így hát felkerekedik egy kis csapattal, és a keresésére indul.
Vajon sikerül időben megtalálniuk a rejtélyes tolvajt és visszaszerezniük a lávagömböt? Ki követi őket árnyékként mindenhova? És mit keres egy rozmár a sivatag homokjában?
Ede útja során különös és furcsa lényekkel találkozik, rejtélyes, rémisztő és valószerűtlen helyeken fordul meg, miközben új barátokra lel, és rájön: a segítség néha a legváratlanabb formában érkezik. 

112 oldal
ISBN: 9789632638447
llusztráltaBuzási Viktória
ReAd-blog
#könyv #mese #izgalmas #más #kaszabmanó #lények #fantasymese
Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk