2021. már 31.

Tánc, romantika és drámák az életben

írta: Mayerné Répási Adrienn
Tánc, romantika és drámák az életben

Tormási Vyktória: Rólunk szólt

167328182_797415017877562_8145672143913301723_n.jpg

Egy könyv előolvasása vagy még megjelenés előtti olvasása hatalmas felelősség. Viszont az egyik legjobb dolog is, hiszen beleláthatok a kulisszák mögé. Előre tudhatom, hogy az író fejében milyen új világ, szereplők, érzések születtek meg, melyeket kiírt magából. "Részt veszek" a könyv születésében, alakulásában. 

Az a megtiszteltetés ért, hogy Tormási Vyktória, Szerethetetlen című regénye után a hamarosan, pontosabban április 23-án megjelenő Rólunk szólt című könyvének tartalmát is volt szerencsém elolvasni, ráadásul megjelenés előtt.

Az előző kötetének recenziójáról itt olvashattok: Szerethetetlen

Már a gyönyörű borító megvett magának és kíváncsivá tett. Ízléses, egyszerű, ám mégis figyelemfelkeltő. A cím is izgalmas belsőt ígér.

Ez a könyv kevéssé borongósra, melankólikusra sikerült, ám ugyan annyi, ha nem több érzelmet tartalmaz, mint az írónő előző, már megjelent könyve. Az élet nagy kérdései, megfejthetetlen miértjei, a mindent felbolygató szerelem ismét nagy szerepet játszik a kötetben. A karakterek nagyon hihetőek. Életszerűek a cselekvések, a párbeszédek élvezetesek, cseppet sem klisések. Élethűen vissza tudja adni Viktória az érzéseiket, a gondolataikat, ezért könnyű őket megkedvelni, izgulni értük 

Anna a főhősnőnk. Kicsit magamra ismertem a személyében. A tánc az élete, szeret olvasni, kevéssé barátkozó, mert számtalanszor megégette magát, ezért egyfajta burkot növeszt maga köré, hogy ne sérüljön újra. Roppant szerethető karakter. Minden cselekedete értehető, talán kicsit ki is számítható. Már az elején sejteni, hogy bizony nem lesznek könnyű harcai és happy end a végén. Az írónő nagyszerűen adagolja a feszültséget, a múlt darabkáit és a felsejlő jövőt. Mindig ad egy kis pozitívat, majd egy nagy adag gondolkodnivalót, egy kis negatívat. Egyfajta hullámvasúton ültem végig, a könyv olvasása során. 

flower-729514_640.jpg

Az élet kifürkészhetetlen, akadályokat gördít elénk, megoldandó feladatokat, csábítást, hogy ne legyen nyíl egyenes és kiszámítható mégsem az életünk. Anna is megvívja a maga harcait. Ádám személyében alapos nehezítést kap. Vagy inkább egy kis boldogságot? Kettőjük között izzik a levegő. Nagyon érzékletes leírásokon keresztül érkezik az egymásra találásuk. Szép íve, levezetése van a kapcsolatuk különböző állomásainak. Szerettem a "harcuk", melyet egymással, egymásért, egymás ellen vívtak olykor.

Rengeteg gyönyörű gondolat, érzelem kapott helyet a könyvben. A kapcsolatok ábrázolása, az emberek sokszínűsége, az egymáshoz való kapcsolódásuk, az élet nehézségei, a nagy kérdések, melyek felmerülnek életünk során...A fontossági sorrend, az álmaink megvalósítása, a barátság és a szerelem, vagy a boldogság, szomorúság, csaldás, fájdalom és a feltétlen bizalom, az öröm nagyszerű kontrasztot alkotnak a könyvben, erőteljesen alakítva a történetet. 

A stílus könnyed, mégis magával ragadó. Stílusos! Szeretem Viktória írásmódját, a szóhasználatát, a leírásait. Nagyon sok merengés, gondolat, az érzések leírása van a kötetben, mégis gyorsan olvasható olvasmány, mely nem ereszt, csak a legvégén. De még utána is a fejedben fog járni egy ideig, azt biztosan állíthatom.

Nem hoztam idézetet a könyvből, mert számtalan lett volna, ami ide vág és megfogott.

Nem kímélte Viktória, egyik főbb szereplőjét sem, annyit elárulhatok még nektek! Egy olyan romantikus, az élet nagy kérdéseit boncolgató könyv, melyet jó szívvel tudok ajánlani! hidd el, maradandó nyomot fog hagyni a te lelkedben is. Gondolkodásra késztet és saját életed, kapcsolataid, jövőképed felülvizsgálatára! Mindeközben egy olyan szerelmet mutat meg, ami érték! De nem csak a boldog, napos oldalát mutatja meg az életnek és a boldog végkifejletet, a happy end-t!

A könyv címét így már értem. Rólunk szól... Akár rólunk is szólhat a történet...

Ha szereted az érzelmeket, a romantikát, az élet írta történeteket, akkor mindenképp olvasd el!

Itt tudod előrendelni:

Fülszöveg: 

"Soha nem gondoltam magamra világmegváltó hősként vagy híres filmcsillagként. Úgy gondoltam elhamvadok az emlékkel melyet a jelentéktelen tegnap hagy maga után. Én a jelenben akartam lenni valaki. Nem számít, ha később senki nem emlékszik rám. Most lássanak. Most kapjam a tapsot. S ha majd a síromnál senki nem emlékszik a nevemre, csak egy tábla karcolja az akkori jelenbe nevem apró foszlányait, én akkor is tudni fogom, hogy éltem. Sőt mi több, az álmomnak éltem. Nem azért kell harcolni, hogy emlékezzenek ránk, azért kell harcolni, hogy lássanak. "

 Anna élete előre meg van tervezve, be van táblázva minden pillanata. Határozott elképzelései vannak a jövőjét tekintve, melytől semmi nem tántoríthatja el. De egy valamire nem számított. Hogy találkozik valakivel, aki felkavarja az álló vizet. Bizonytalan lesz minden, a jövője és az élete. Anna vergődik az elhatározás és az érzelmek között. Mi a fontosabb az ész vagy az érzelmek? Feladhatjuk az álmainkat és vágyainkat azért hogy újakat alkossunk valakivel? Meddig érdemes ellenállni a kísértésnek?

Newline kiadó
296 oldal
ISBN 9786156309242

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#előolvasás #olvasnijó #olvas #olvasás #könyv #recenzió #NewLinekiadó #romantikus #dráma #élet #szerelem 

Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk