2020. aug 05.

Neked könnyű, te vállalkozó vagy!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Neked könnyű, te vállalkozó vagy!

 tie-690084_640.jpg

Neked könnyű, te vállalkozó vagy! 

Ha annyiszor eltettem volna egy százast, ahányszor ezt hallottam, mára milliomos lennék. Számtalanszor hallom, hogy férjemnek, ismerősnek, vállalkozó anyuka társaimnak mondják, esetleg egymás között beszélgetnek valakiről: Hiszen neki könnyű, vállalkozó! 

Hogy melyik a könnyebb, jobb, egy vállalkozást vinni vagy beosztottként dolgozni? Mindkettőnek megvannak az előnyei, hátrányai is. Az igazat megvallva mindenkinek ott a lehetőség, hogy maga is kipróbálja, megtapasztalja, mivel jár a vállalkozói lét. Mindenkinek millió esélye lehet rá, hogy vállalkozzon, bármilyen területen. Az más tészta, hogy nem minden embernek megy és elkezdeni sem merik sokan, csak ujjal mutogatni arra, aki vállalkozik mégis. Kifogásokat mindig lehet keresni. (Nincs rá tőkém. Nincs szerencsém ilyen dolgokban. Ötletem sincs.)

Hogy miért alakult ez így? Irigység? Talán. Vagy ismeret hiánya? Meglehet.

Talán leginkább az utóbbi.
Sokan csak azt látják, hogy a vállalkozó a főnök. Beosztja a saját idejét, sok pénzt akaszt le. De a hátulütőit nem ismerik az ő munkájának, hiszen nem jártak a cipőjében. 

business-1839191_640.jpg

Előnyei a vállalkozói létnek: Nem kell idegeskednie a munkahelye, a főnök miatt. Megválaszthatja, kivel dolgozik, mit vállal el, és mit nem. Annyit keres, amennyit akar, azaz amennyit dolgozik, amennyit el tud adni. Beoszthatja a saját idejét.

Bizonyára van még jó pár dolog, amit most lehagytam még.

Vállalkozói lét hátrányai:  A vállalkozó felel a pénzért, a fizetésekért. De nem csak a sajátjáért, hanem jó esetben a családjáért, a dolgozóiért is. És nem csak erre kell figyelnie, hanem arra is, hogy be legyen fizetve minden más is, legyen szó számlákról vagy adóról.../Még a levegővételért is fizetnie kell majdnem./ 

Hatalmas felelősség. Egy pici hiba, egy kis figyelmetlenség, egy elkószált csekk és nagy bajba kerülhet az egész vállalkozás. 

Laikusként nem is gondolnád, mennyit kell fizetnie például az államnak egy dolgozóért a vállalkozónak! Majdnem többet, mint amit a munkás hazavisz. 

Maga osztja be az idejét. Tudom, ez az előnyöknél is fel volt sorolva, de ide is besorolható a hátrányokhoz. Egy dolgozó munkaideje jó esetben 8.00-tól 16.00-ig tart, azaz 8 órát dolgozik. Esetleg túlóráznia kell, de azt sem minden nap. Van, aki éjszakai műszakot visz, van, aki duplát. És a vállalkozó? Neki kötetlen a munkaideje. Igen, be kell jelentenie a dolgozónak, ha beteg, szabadságot venne ki. Nem ő mondhatja meg a legtöbb esetben, mikor szeretne szabadságot. Na és egy vállalkozónak? Neki mindent kézben kell tartania, bármikor kéznél kell lennie. Nincs vasárnap, nincs ünnepnap, ha munka van, vagy munka körüli teendők elvégzése. Sokszor a munkaidő letöltése után is ott van még és valami ahhoz kapcsolódó teendőt végez. Ő nem csak ledolgozza a munkaidejét és hazamegy nyugodtan, hanem szállít, munka után kajtat, reklámot készít elő, ellenőrzi a gépek, az elvégzett munka állapotát, figyel, hogy minden időben elkészüljön, tanul, papirokat tölt ki, számláz...Ezer évig tudnám sorolni a tennivalóit.

Egy vállalkozó olyan, mint egy anyuka. Az édesanya ugye mindent csinál egy személyben: ő a dada, takarító, orvos, szórakoztató személyzet... A vállalkozó ugyancsak ilyen mindenes, ha nem tud kiszervezni, kiadni munkákat, akkor marketinggel foglalkozik, közösségi média felületet épít, felügyel, könyvelőnek előkészít papírokat, szöveget ír, árajánlatot ír, munkákat hajt fel, beáll dolgozni is...

success-2697951_640_1.jpg

Te azt látod, hogy a főnököd ül az irodájában és semmit sem csinál, vagy az anyuka otthon varrogat szabadidejében? Látod azt is, hogy ez mellett mennyi mindent csinál még? Kézben tartja a dolgokat, figyel, a háttérmunkákat is elvégzi. 

"XY új autót vett. Persze, mert vállalkozó".!

Azt is nézd, hogy mennyi munkája van benne. Te jó esetben hétvégén, vasárnap pihensz családod körében, ő meg nagy eséllyel rendelést vesz fel, számlákat készít elő, megvarrja a rendelésre kért dolgokat...

Sok vállalkozó szerint csak azt látják az emberek, hogy van 5 perce, elszalad kávézni, hazamegy ebédelni, ráér elintézni a teendőit, de azt nem veszik tudomásul, hogy míg sokan szombat este bulizni mennek, ő dolgozik, vagy vasárnap délelőtt is munkába indul, mikor más hazaesik a bulizásból vagy pihen kényelmesen az ágyában még. Nem látják mennyi idegeskedés van a munka mögött, mert ő felel mindenért. Rengeteg dolog félremehet...

Az otthon, home office módban dolgozó vállalkozó pedig szintén vörös posztó. Persze, ő otthon van, ráér megcsinálni ezt, elmenni azért. Őt felhívhatom bármikor, elmehetek hozzá kávézni...Pedig nem! Ő otthonról dolgozik, ott végzi a könyvelését másnak, ott varrja meg a kisbabák ágyneműjét, készíti el a kopogtatót az ajtódra...

Itt a lehetőség, ha irigyled a vállalkozót, kezd el te is. Szabad a terep! Járj a cipőjében és utána mondj véleményt arról, mi a könnyebb.

Na de a munkavállalónak sem leányálom az élete, nem kis dolog az sem. Mai világban nem egyszerű megfelelő munkahelyet találni, ami jól is fizet.

Egyszóval egyik munkavégzés sem jobb, csak másabb. Az egyik helyen X ideig dolgozol X fizetésért, X munkaidőben, míg a másiknál nincs meg a pontos idő, munkavégzés, bár jobban is lehet vele keresni. Ez a vállalkozó előnye. Többet kereshet, mint egy dolgozó, de olykor sokkal kevesebbet, ha a levonásokat, befizetnivalókat nézzük. Igaz legalább több idegeskedéssel, munkával jár. Övé a felelősség a vállalkozással együtt.

Egy szó, mint száz, lépj más cipőjébe, próbáld ki, éld meg azt, amit ő! Egy vállalkozónak sem könnyebb, jobb, csak másabb! Egy dolgozónak sem könnyebb, csak másabb. 

 Te vállalkozó vagy, vagy dolgozó? Szerinted melyik könnyebb? Előnyösebb? Voltál már mindkettő? Mesélj!

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#job #munka #felelősség #vállalkozás #állás

Szólj hozzá

Kitekintő