2020. jún 01.

Családi összetartozás, összetartás

írta: Mayerné Répási Adrienn
Családi összetartozás, összetartás

family-1517192_640.jpg 

Családi összetartozás, összetartás

 

Egy családnál nincs erősebb kötelék. Na de az is meglazulhat olykor, ezért érdemes odafigyelni rá, óvni, védeni, táplálni a szeretetet, mely összetartja. Ami egyfajta ragasztóként működik. Persze nem mindig könnyű dolog és nem megy zökkenőmentesen legtöbbször a mindennapokban. Akadnak bakik, hibák, veszekedések, sírások, hisztik, sértődések. Nem működhet mindig minden 100%-an. Ez természetes. minden családban, kapcsolatban vannak összezördülések, haragszomok. De javítható. Még a teljes elhidegülés, az örök harag is feloldható. Működik, míg dolgozunk rajta, együtt, közösen.

Nem mondom, hogy a közös vér, a családi összetartozás mindent felülír. Az sem tart össze minden társas kapcsolatot. Sokszor pont a család a romboló hatású vagy olyan, amire nem lehet számítani. Ez vitathatatlan.

Viszont akadhat az a helyzet is, mikor közös vérkötelék sem kell, akkor is erős egység jön létre. Gondolok itt például az életre szóló barátságokra vagy a házasságra mondjuk, de az örökbefogadásra is.

Még nem vagyunk rutinos, öreg rókák a szülőségben férjemmel, nincs mögöttünk 10-20 év, csak 8. Együtt is16 éve vagyunk csak, ami sokaknak kevés időnek számít. Sosem lehet tudni, mit hoz a jövő. De azt tudjuk férjemmel közösen, hogy oda kell figyelni arra, hogy ezt a saját kis közegünket mindenféle módon erősítsük. Szavakkal, tettekkel, gesztusokkal, együttléttel. Számtalan módon kifejezésre lehet juttatni a szeretetet, a ragaszkodást egymás felé. nem kívánom osztani az észt most sem, mit etygetek ti. Az nem az én asztalom és platformom.

 Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, lelkész 5 szeretetnyelvről beszél: Elismerő szavak, Minőségi idő, Ajándékozás, Szívességek, Testi érintés.

Elmondom mi az, amire mi roppant módon odafigyelünk a harmónikus családi együttélés miatt.

Hogyan erősítsd a családi közösséget, a szeretetet?

Bizony mind az öt szeretetmegnyilvánulásra szükség van. Egyik sem fontosabb, mint a másik, viszont egyik sem kevésbé fontos a többinél. Érdemes odafigyelni rá, hogy mindegyiket használjuk a szeretteink körében, állandóan.

-Fontosak az apró rituálék, melyek mindegyikünk számára ismerősek, legyen szó egy közös vacsoráról például vagy a megszokott sétánkról.

-A közös témák, cinkos összenézések és beszólások, a közös szavak, az elismerések, a dicséret, az őszinteség, a támogatás szóban szintén fontos tényező. Egy jó beszélgetés mindent megoldhat olykor.

-A közösen megélt emlékek, melyeket mindig fel lehet idézni. Az együtt töltött idő, a programok, a közös hobbyk, az események, melyekre később szintén szívesen emlékezünk majd vissza, bármit hozzon is az élet. Mire gondolok? Például egy közös pogácsasütésre. Kupival jár és finom végeredménnyel, ám közös programnak kitűnő.

-Fontosak ezek mellett a szeretet megnyilvánulások is, mint a becézések, az ölelések, összebújások, a puszik, a kézen fogva sétálás. Megvan a romantikája annak is, mikor mind az öten összebújúnk és mesét nézünk közösen.

-Az apró kedveskedő kis ajándékok, legyen szó egy szál mezei virágról, egy csokiról, a kedvenc ételéről vagy egy kavicsról, melyet kisfiamtól kapok.

-A közös tárgyakról nem is beszélve, mint egy összetartást jelző karkötő, az azonos póló vagy kulcstartó, egy fényképalbum. Kedves emlékeket ébresztenek bennünk.

-Tudni kell megbocsátani és elfogadni a másik hibáit, idegesítő szokásait.

- Az első gond, probléma, veszteség, hiszti elől nem megfutamodni, hanem megoldani azt.  

-Roppant fontos az is, hogy mindenkinek legyen saját ideje, mikor egyedül van, azt csinál, amit ő szeretne. Szeretem, ahogy lánykám elmélyed egy mesekönyvben és észre sem veszi a külvilágot. Vagy míg másik lánykám szívvel-lélekkel rá tud csodálkozni egy-egy állatra vagy beletemeti magát a rajzolásba, teljes erőbedobással. Kisfiam pedig néha egy egész órát is elvan homokozással, teljesen egyedül. Férjet a horgászat kapcsolja ki annyira, hogy megnyugszik, lenyugszik, újra vidám lesz, bármi érje is. Engem a mozgás és az alkotás éltet. Egy jó zumbába vagy egy sütésbe, rajzolásba el tudok bújni, helyrezökkent bennem mindent. Értékesek ezek a saját percek, órák is. Ez a motorja a családi együttlétnek. Együtt és külön is kell léteznünk. 

Még számtalan apróság van, ami élteti, erősíti a családi egységet. Bizonyára van bőven olyan, ami most nem jutott eszembe, a listámról hiányzik. 

Ami a fontos, hogy egy jó családi közösséget nem adnak ingyen, meg kell dolgozni érte újra és újra. De ez az a dolog, amiért érdemes is tenni naponta százszor, ezerszer!

Ti miket használtok szívesen? Mire figyeltek nagyon oda annak érdekében, hogy boldog, kiegyensúlyozott családi hátteret tudjatok magatok mögött?

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#család #boldogság #szeresd #szeressétekegymást #családi #family #összetartozás #összetartozunk #mi #dolgozzatokrajta

Szólj hozzá

Kitekintő Anya vagyok