2019. nov 07.

Rebimesék

írta: Mayerné Répási Adrienn
Rebimesék

Nádasi-Ozsvár Andrea: Bosszantöpp ​és más furcsaságok, avagy Rebimesék félősöknek és bátraknak

75418171_2608660092527322_7270187430811009024_n.jpg

Kevés olyan mesekönyv létezik, amit én és a három csemetém is maximálisan élveztünk. Ez a kötet egyike lett a keveseknek, ami nagy szó, mert a 2 éves, 6 éves, 8 éves gyermek és jómagam (életkorom feledje jótékony homály) teljességgel mást stílust, történeteket, karaktereket kedvelünk. Elvileg az olvasmányainknak is eltérőeknek kellene lennie bőven. Ezúton is köszönjük a gyönyörű, dedikált könyvet az írónőnek!

A hangulat, a stílus, a szóhasználat teljességgel utánozhatatlan és annyira élvezhető, hogy csuda. A főszereplő kislány egy szerethető, átlagos kislány. Teljesen nagylányomra ismertünk benne, ezen nevetgéltünk többször is az olvasás folyamán. A varázslények és elnevezéseik annyira kedvesek és mulatságosak voltak, hogy a másik fő okot szolgáltatták a folyamatos kuncogásunkra.

73409323_2608660189193979_7111114671234482176_n.jpg

Igazi mosolyvarázsló az írónő. A hétköznapi élet apró történéseit írta bele a mesekönyvbe, de nem hétköznapi módon, különleges teremtményekkel és izgalmas magyarázatokkal tűzdelve. Ugye te is mindig keresel valamit a lakásban? Nálad is elkeverednek a zokni párok? Te is rászólsz a gyermekedre, hogy jöjjön már fürdeni, indulni kell az oviba, amikor ő pont a legjobbat játssza? Most meglelheted a zokni párját és kiderül az is, hová tűnnek el az apró dolgok, amiket olykor keresünk, de arra is választ kaphatunk, hogy ki a felelős azért, ha az anyukák-apukák morgósak, ahelyett, hogy örülnének, a csemete játszik az indulás helyett. Szerethető, vicces, modern minden egyes kis történet. Könnyen olvasható, így saját olvasásra is ajánlom az apróbbaknak, nagyobbaknak. 

Tudni kell úgy mesét írni, hogy semmi durvaság nincs benne, mégis interakciót vált ki, fenntartja az érdeklődést a csemetékben. Nincsenek nagy konfliktusok, gonosz erők, gonosz lények és mégis működik a mese. Itt a humor veszi át a durvaság szerepét, talán azért. Nem akar egyik történet sem leszuszakolni a torkunkon nagy igazságokat, mégis van egy pici tanulság mindegyikben.

Rebeka, alias Rebi egy nagyon okos, cserfes kislány, aki igen életrevaló. Olyan igazi, tűzrőlpattant kislány. Nagyon könnyű azonosulni a karakterével, így nincs olyan gyermek, aki ne zárná szívébe rögtön. Bevallom, én is nagyon megszerettem őt. Érdekesen szemléli a világot, válaszokat keres, nem ül a babérjain, rögtön cselekszik, nyitott szemmel jár a világban. Mindenre van egy jó kérdése vagy válasza. Azért külön köszönet az írónőnek, hogy a szülők is kedvesek, aranyosak, csak néha háklisak. Hatalmas problémám a mai mesekönyvekkel, hogy legtöbbször a szülők kimaradnak a meséből vagy nagyon bugyuták, gonoszak is néha. Itt ők is egy átlagos család, átlagos mindennapokkal. A többi szereplő pedig igen nagy képzelőerőre ad következtetni. Csíkoshátú Bőröndös Sompolyka, Bosszantöp, Porcicák, Zebulon. Mind szórakoztató kis lakói a meséknek.

A nyelvezet, a stílus, amelyben íródott letisztult, igényes, mondhatom stílusos. A leíró részek érzékletesek, a párbeszédek jól eltaláltak. 

Kiemelném Hajdú Zsófi illusztrációit, amik zseniálisak.Kellően színesek, figyelemfelkeltők és izgalmasak. Szerintem nagyon jól elkapta a mesék hangulatát, a szereplők kinézetét. Figyelemmel fogom kísérni munkásságát ezek után. 

A végére a borító, ami szintén nagyon jól sikerült. Színvilágával kellően figyelemfelkeltő, kiemelkedő. Nekem nagyon teszik. Korábban más címmel, illusztrációval, borítóval megjelent már a könyv, hogy aztán újra ki legyen adva más formában. Az előzővel sem volt bajom, az is tetszetős, de ha mondhatom azt sértődés, mindennemű bántás nélkül, ez a forma kicsit magasabb kategóriát képvisel most.

Daniella, a 8 évesem így nyilatkozott a meséről:

Nagyon bírtam Rebit, ő volt a kedvencem a mesékben. Nagyon viccesek voltak a történetek, be is néztem rögtön az ágyam alá. Rövid mesék voltak, így gond nélkül, elfáradás nélkül el tudtam olvasni őket.

Viktória, a 6 évesem pedig ezt mondta a könyvről

Gurulósra nevettem magam. Anya, amikor olvasod megint? Még, még, még. Nincs több történet?

Egyszóval egy humoros, tanulságos könyv, melyet az ember jó szívvel olvas föl csemetéjének bármilyen napszakban. Ha fél a gyermek, rossz kedve van, egycsapásra felvidítja, elfeledteti vele félelmét, rossz kedvét e könyvecske. A szülő sem kap lábrázást a bosszantó karakterek vagy bugyutácska mese miatt, mert ezt élvezni is tudja. Bármilyen korosztálynak szívesen ajánlom.

A könyvet köszönjük az írónőnek! Reméljük hamarosan érkezik Rebi következő kötete, mi tűkön ülve várjuk!

Fülszöveg: 

Rebeka egy tökéletesen átlagos kislány, aki bátor és kíváncsi természete miatt hajlamos mindenféle zűrbe keveredni.
Ezekben a mesékben az ő kalandjait követhetjük nyomon, egy varázslattal átitatott világban. A kötekedős Bosszantöpptől (akinek feltett szándéka bajba sodorni Rebit), a jószívű Csíkoshátú Bőröndös Sompolykáig (aki viszont segít Rebinek visszanyerni a számítógép elé kövült apukájának figyelmét) egy mágikus világmindenség kel életre minden történetben, titokzatossággal és képzelettel színezve az egyébként hétköznapi élethelyzeteket.
A Rebimesék kedvesen eredeti és szórakoztató történetek gyűjteménye, melyeket nemcsak a gyermekek, de a szülők is élvezni fognak esti meseolvasáskor – de legyetek óvatosak, mert ha legközelebb valami különös történik az otthonotokban, ti is hajlamosak lesztek benézni a sötét sarkokba, nem lakik-e ott valaki….

Idézet:

A Varázsvilág lakói éppen olyan sokfélék, mint az emberek:akad köztük jó is, rossz is.

64 oldal 
keménytáblás 
ISBN: 9786155697364
Illusztrálta: Hajdú Zsófi
Korábbi megjelenése: Bosszantöpp és más furcsaságok 
covers_392551.jpg
Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk