2024. júl 11.

S. T. Gibson: Véres ​hozomány

írta: Mayerné Répási Adrienn
S. T. Gibson: Véres ​hozomány

covers_848108.jpg 

A történet egy klasszikust dolgoz fel. Drakula első feleségéről, Constantáról szól tulajdonképpen, és főként leveleken keresztül mutatja be a szereplőket, a vámpír világot.

Megmutatja, hogyan válik Drakula játékszerévé, szerelmévé, majd hogyan veszejti el, ő maga. Az egész történet sötét hangúlatú, izgalmas, hátborzongató atmoszférájú, tele érzelmekkel, érzésekkel, csalódásokkal, morális kérdésekkel. Viszont vontatottnak, lassúnak, nehézkesnek és hiányosnak éreztem nem egyszer. Mintha lemaradtam volna a lényegről, úgy éreztem. Sokkal jobban ki lehetett volna fejteni a történéseket, felhúzni leírásokkal, még több levéllel, más szemszögéből, hogy teljes legyen és hosszabb.

Constanta levelein keresztül meséli el a kötet, hogy hogyan ismerte meg Drakulát, hogyan lett a kedvese, a szerelme, a múzsája, majd különböző dolgok miatt később az ellensége. Nagyvonalakban a vámpírok életéről szól, de egy szerelemről is, azaz a fő cselekményt az adja, milyen volt a kettőjük kapcsolata. A szeretem és gyűlölöm tipikus esete. Sajnos igen egyoldalú lett az egész Constanta szemszögéből nézve csak. Másrészt pedig teljesen felesleges, a történet, a karakterek szempontjából érdektelen részek meg helyet kaptak benne. 

Aki kézbe veszi, az számoljon vele, hogy negatív karakterek vannak csak benne, továbbá erotika és erőszak is helyet kap bőven. Utóbbi kettővel nem is volt nagy gondom. Ott, ahol kell, pont elegendő volt mindkettő. Jól, érzékletesen vannak tálalva. A negatív karaktereket pozitív tulajdonsággal felruházni, nem volt rossz ötlet, igazán egyedi. De mégsem tudtam őket megkedvelni, közel érezni magamhoz, sehogy sem. Hiába volt benne szenvedély, szerelem, ármány. Nehezen éltem bele magam, nem tudott behúzni a történet. Pedig a stílus, a nyelvezet, a hangulat nagyon adott volt hozzá. Nem volt rossz olvasmány, csak sokkal többet ki lehetett volna hozni a könyvből, véleményem szerint.

Nagyon gyorsan elolvasható, gótikus, sötét, nem túl könnyed regény szerelemről, árulásról, vámpír létről.

Köszönöm az Anassa kiadónak a könyvet..

Fülszöveg:

Ez a nagyszerű regény Drakula első feleségének, Constantának a sötét és lebilincselő történetét meséli el.

Ez az utolsó szerelmeslevél, amit neked írok, habár néhányan inkább vallomásnak neveznék…

Miután egy idegen megmenti Constantát a biztos haláltól, egy középkori parasztlányból átváltozik egy halhatatlan királyhoz illő menyasszonnyá. De amikor Drakula becsalogat egy ravasz és bájos arisztokratát és egy éhező színészt a szenvedélyből és megtévesztésből szőtt hálójába, Constanta rájön, hogy az általa szeretett férfi borzalmas dolgokra képes.

Miután menedékre lel a vetélytársai karjában, elhatározza, hogy leleplezi a férjük sötét titkait. Miközben a szerettei élete forog kockán, Constantának választania kell a szabadsága és a férje iránt táplált szerelme között. De a vérrel megpecsélelt köteléket csak a halál tudja elszakítani.

Idézet:

Amikor nem néztél rám, pusztán egy senki voltam, egy üres tartály, amely arra vár, hogy megteljen figyelmed édes vizével. 

240 oldal 
 puhatáblás 
ISBN: 9786156507211 
Fordította: Bosnyák Edit

Eredeti cím: S. T. Gibson: A Dowry of Blood

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk