2024. jún 20.

Befolyásol az író személye az olvasmányod megválasztásában?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Befolyásol az író személye az olvasmányod megválasztásában?

writer-1421099_640.jpg

Egy igen érdekes témát hoznék a számotokra.

Titeket befolyások a következő olvasmányotok kiválasztásában az író személye? Vagy ide sorolhatnám a fulmeket, színészetet is. A filmetekben egy-egy karaktert játszó színész személye mennyire befolyásol abban, hogy megnézed-e, vagy sem? 

Itt nem kifejezetten arra gondolok, mikor természetes számodra a kedvenc íród soron következő megjelenését rögtön megvenni. Ahogy kedvenc színészed filmjét is megnézed, még akkor is, ha nem épp a kedvenc témádban készül. Hanem arra gondolok, hogy például egy-egy író megnyilvánulásai, kommentjei, recenzióra való reagálása, gondolkodásmódja, nemi beállítottsága miatt nem veszed meg a könyvét, mert nem szimpatikus. Nem azért nem veszed meg, mert nem érdekelne esetleg a kötet. És nem azért nem nézed meg a filmjét, mert messze áll tőled a témája.

Azaz egy-egy színész, író magánéleti cselekedetei, megnyilvánulásai mennyire befolyásolnak abban, hogy megnézed-e a filmjét vagy sem?

Tipikus példa erre Amber Heard vagy J.K Rowling, akiktől sokan elpártoltak a viselkedésük, írásaik miatt, ignorálják őket. És nem azért, mert rossz színészek lennnek vagy írók. 

hand-1868015_640.jpg

Szerintem nagyban befolyásolja az embert film és olvasmány választáskor az, hogyan ítéli meg az adott írót, színészt. Ez mehet negatív és pozitív irányba is. És talán egyre jobban fontos erre is odafigyelni!

Az írók és színészek közösségi médiában vagy interjúkban tett megnyilvánulásai egyre jobban befolyásolhatják a közönség, az olvasók hozzáállását. Ha valaki olyan kijelentéseket tesz, amely ellentétes a közönség nagy részének értékrendjével, az elidegenítheti az embereket. Ha egy író botrányba keveredik, vagy etikailag megkérdőjelezhető cselekedeteket követ el, az jelentősen befolyásolhatja az emberek választását. Például a szexuális zaklatási ügyek vagy más vétségek miatt sokan bojkottálják az érintett személy műveit. Az alkotók politikai nézetei is szerepet játszhatnak abban, hogy a közönség hogyan ítéli meg őket. Egyesek szívesen támogatják azokat az alkotókat, akik hasonló politikai nézeteket vallanak, míg másokat elkerülnek, ha azok nézetei ellentétesek az övékkel. Így érdemes a social médiás posztokra nagyban odafigyelni az íróknak, színészeknek is.  Ide sorolnám talán az alkotók nemi hovatartozását, identitását is.  Például egyesek előnyben részesítenek női írókat vagy csak férfitól olvasnak, hogy támogassák a nemi egyenlőséget, míg mások lehet, hogy az LMBTQ+ közösség tagjainak műveit keresik, hogy így támogassák a diverzitást. Vagy épp ellenkezőleg kifejezetten elkerülik az ilyen témájú könyveket és az írójukat. Sokan nem olvasnak hazai íróktől sem, különböző okokból. Például a hazai írók sérelmezik olykor, ha negatívat mondanak a könyvükről, a külföldiekhez pedig, mivel nem ér el, vagy ritkán, így ők nem teszik szóvá. Az alkotók magánéleti döntései, például családi állapotuk, életmódjuk, gondolataik szintén befolyásolhatják a  véleményt. Egy-egy SM oldalon való képük, hozzászólásuk is lehet hatással arra, hogy olvasunk tőlük könyvet vagy sem. 

Szerencsére nekem nem volt még negatív élményem, így én csak pozitívról tudok beszámolni. Egy adott író, az olvasókat való rendszeres edukálása miatt vettem kézbe a könyvét, hogy így támogathassam a további munkásságát. De nem egyszer tapasztaltam, hogy az író/írónő egy negatív értékelés alatt nagyon nem szép módon kommunikált, így azt hiszem vagy csendben olvasom el a könyvét és nem írok róla vagy el sem fogom olvasni inkább.

Persze a social mediában amúgy sem mindegy, hogy nyilvánulunk meg, mit írunk, rakunk ki. Mert súlya van. Felelősséget kell vállalnunk. De az írókon még nagyobb a felelősség, hiszen több emberhez jutnak el jobb esetben, mint egy hétköznapi ember és sokszor az olvasóik példaképei is. 

Na de jó dolog ez vajon? Te mit gondolsz róla? 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

 

 

Szólj hozzá

Kitekintő