2024. máj 23.

Művészettel a boldogabb életért!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Művészettel a boldogabb életért!

 girl-8435340_640.png

A művészetterápia olyan terápiás módszer, amely különböző művészeti eszközöket használ fel a kifejezőképesség és az önkifejezés segítésére, az önbizalom építésére, valamint a belső folyamatok felfedezésére és megértésére, esetleg feldolgozására.

Ez lehet festés, rajzolás, szobrászat, agyagmunkázás, hangszerrel zenélés, tánc, éneklés, színjátszás vagy valamilyen alkotó tevékenység. A művészetterápia nemcsak az alkotás folyamatára összpontosít, hanem az alkotás utáni reflektálásra és az alkotás által kiváltott érzelmek és gondolatok feldolgozására is.

A művészetterápia számos ember számára remek segítség lehet

Mentális egészségproblémákkal küzdőknek remek dolog. Például depresszióval, szorongással, traumával vagy pszichés zavarokkal küzdő emberek számára a művészetterápia segíthet az érzelmek kifejezésében, a stressz csökkentésében és az önreflexióban.

De remek dolog kommunikációs nehézségekkel küzdőknek is. A művészetterápia alternatív módot kínál a verbális kommunikáció helyett az érzelmek, gondolatok és tapasztalatok kifejezésére, amely különösen előnyös lehet olyan emberek számára, akiknek nehézségeik vannak a szavak megfogalmazásával, a gondolataik, érzelmeik kifejezéseivel.

Továbbá stresszes életmóddal küzdőknek is egy olyan tevékenységkör, amit érdemes hasznosítani. A művészetterápia relaxációt és kikapcsolódást nyújthat, segíthet az életmódváltásban és az életminőség javításában, a stressz leküzdésében.

A csoportos művészetterápiás tevékenységek pedig elősegíthetik a kapcsolódást másokkal, az interakciót, segíthetnek az együttműködésben és az empátia fejlesztésében, a szociális kapcsolatok javításában is..

2010_0509_oriental_expo_117_1.jpg

Korábbi fotó rólam, hastáncoltam

Az önismeret és az önelfogadás fejlesztésére is tökéletes egy-egy művészeti élmény. Az alkotás az embereknek segít jobban megérteni saját magukat, érzéseiket és gondolataikat, valamint elfogadni is önmagukat. Nem csak fejlesztenek ezek a foglalkozások, hanem remek elfoglaltságok, hobbyk. A határok elfogadását, a nemet mondást erősítik, de az erősségek és gyengeségek ismeretét is megtapasztalhatják általa az emberek.

A művészetterápia alkalmazható a gyógyulási folyamatok támogatásában, például krónikus betegségek vagy sérülések esetén. Segítik az érzelmi megküzdést és a pozitív gondolkodásmódot.

Összességében a művészetterápia sokféle módon segíthet az embereknek, és széles körben alkalmazható különböző élethelyzetekben és problémák kezelésében. Épp ezért érdemes valamilyen kézműves tevékenységet vagy művészeti ágat kipróbálni, rendszeresen gyakorolni, mert igazán felszabadító érzés. Sokat segíthet az egyhangú mindennapokban, a stresszesebb időszakokban is.

118308431_3333510040042320_7542962382793483356_n.jpg

Nem profi, de saját festmény

Nem véletlen, hogy az olvasás mellett gyakran kapcsolódok ki én is tánccal, mozgással, énekkel, természettel, rajzolással, festéssel vagy valami hasonló tevékenységgel. És gyermekeimnek is igyekszem megmutatni a művészet sokszínűségét, szépségét, erejét. A cél a kikapcsolódás, stressz levezetés, szórakozás.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#művészet, művészetterápia.

Szólj hozzá

Kitekintő