2023. nov 23.

Melissa Albert: Bűnös ​szívünk mélyén

írta: Mayerné Répási Adrienn
Melissa Albert: Bűnös ​szívünk mélyén

covers_812565.jpg

Egy könyv barátságról és mágiáról. Tudtam rögtön, hogy nekem való lesz. Már a borítója is sötétséget, mágiát, varázst, borzongást ígér, amit be is tart. De ennél jóval tartalmasabb és többet ad egyszerű varázslásnál. Megmutatja az emberek mélyén rejtőző sötétséget, magányt, de a másik pólust, a boldogságot, szerelmet, barátságot, anyaságot és fejlődési lehetőséget is.

Érdekes volt olvasni, kiből, mit hoz ki egy kis hatalom, varázstudás. Ki hogyan fejlődik az évek során. Számos csavarral, meglepő dologgal dobta fel az írónő a történetet, hogy ne csak mélység legyen a könyvben, hanem történések, izgalom is. Nagyon jó érzékkel nyúl a hangulatkeltéshez, játszik az ídősíkokkal, hogy tovább borzolja az olvasói kedélyéket, tovább várakoztasson és feszültséget keltsen bennünk. A történet két szálon fut. Az egyikben Ivy, a nagylány mesél a történésekről, a nyomozásáról a jelenben. A másikban a lány édesanyja, Dana kapott helyet és mesél a múltjáról, kapcsolatairól. Majd a végén összeér e kettő.

A karakter kidolgozás az, ami nagyszerű.  Annyira jól lefest egy-egy szereplőt, annak gondolatait, érzéseit, és azt, hogy a szereplőt ért hatások miatt miként változik meg. Vannak minden szereplőnek mélységei, magaslatai. Nem csupán jó, vagy rossz. Dana és Ivy könyve tulajdonképpen, akik egy anya-lánya páros. Érdekes volt, mert mindkét szereplőt meg tudtam érteni, tudtam hozzá kapcsolódni, pedig nagyon eltérően érzik, érzékelik az eseményeket, más szemszögből látják a dolgokat. A szereplők kapcsolódása egymáshoz is nagyon szép keretet ad a történetnek, mely miatt érdemes kézbe venni a kötetet. Ki, hogyan áll a másikhoz, az anya-lánya kapcsolat, vagy a két jó barátnő kapcsolata nagyon jól hozza a fontos momentumokat, ahogy az apró romantikus szál is, mely azért nem kapott túl sok helyet.

A stílus könnyed, jól olvasható. A párbeszédek érdekesek, élők. A leírások nagyon jók, kellően tükrözik az adott hangulatot, a helyszínt, a varázslást, az érzéseket. Talán hangulatkeltésben a legerősebb ez a kötet. Izgulhatunk, félhetünk, szárnyalhatunk, érezhetjük a szereplők kétségbeesését, félelmét, borzonghatunk velük, mikor az kerül sorra. 

A cselekmény eleinte lassú, a bemutatás szakaszában, majd vált, gyors, lüktető, jól kidolgozott lesz. De eléggé csavaros ahhoz, hogy azért is érdemes legyen kézbe venni az olvasmányt.

Ami végül számomra a legjobban élvezhetővé tette a könyvet, az a baljós, titokzatos hangulat, a mágikus történések, a varázslatok kivitelezése, megteremtése, és az, hogy ez hogyan befolyásolta a szereplők életét, emberségét. Mindig is azt gondoltam, jó boszi lennék. De, ha minden varázslatnak súlyos ára van, akkor bizony inkább nem kérném ezt a tehetséget. Ahogy a könyv szereplői is rájönnek, hogy jó dolog varázsolni, de nem mindenáron. Nem mindegy, mit kell adniuk cserébe egy-egy varázslatért. Illetve az mennyire befolyásolja mások és az ő életüket is, azt is figyelembe kell venni egy varázslat kivitelezése előtt. Elmosódik a határ a varázslás, varázslat és az igazi dolgok között. Ahogy a jó és a rossz sem érhető tetten igazán. Nincs a szánkba rágva, ebben a könyvben ki a rossz és ki a jó. 

A lezárása viszont egy kicsit elhamarkodott, túl gyors volt. Még szívesen olvastam volna, mi lett velük. Bár, gondolom az már egy másik kötet lesz. 

 A könyvet köszönöm az Agave kiadónak!

Fülszveg:

Egy ​buliból hazafelé tartva a tizenhét éves Ivy és jövendőbeli expasija majdnem elgázolnak egy meztelen, fiatal nőt egy fákkal övezett út közepén. És ez csak a kezdete az egyre hátborzongatóbb eseményeknek. Ivy hamarosan meghökkentő dolgokra figyel fel otthon is: egy döglött nyulat talál a kocsibejárón, majd anyja bizarr főzetét a kertben elásva, de kisvártatva előkerül egy gyermekkori kincses doboza is a szülei gardróbszéfjéből.

Hamarosan a felszínre bugyognak Ivy titkolózó anyja múltbeli titkai. Mit követett el annak idején? És mi van, ha a természetfeletti erők, amelyekkel tinédzserkorában dacolt, most visszatérnek, hogy mindkettejüket kísértsék? Ivynak válaszokra lesz szüksége, ha el akarja kerülni a vészesen közelgő sötétséget. A részben Ivy jelenkori, külvárosi otthonában, részben pedig anyja mágiával átitatott, 1990-es évekbeli Chicagójában játszódó történet boszorkányos lendülettel, letehetetlenül száguld izgalmas befejezése felé.

Melissa Albert regénye titkokkal, hazugságokkal, rossz döntésekkel és veszélyes mágiával szőtt paranormális fantasy, ami a horror eszköztárából sem rest válogatni.

Idézet:

Nem sok alvásban volt részem, és azt a keveset is megtaposták az álmok, amelyekben zuhantam; folyton pánikban riadtam fel, vég nélkül hánykolódtam a matracon. A szívdobbanásaim biliárdgolyókként ütődtek egymáshoz.

336 oldal 
ISBN: 9789635981861 
Fordította: Rusznyák Csaba

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #agavekiadó

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk