2023. nov 02.

A természettel barátságban művelik a szőlőt

írta: Mayerné Répási Adrienn
A természettel barátságban művelik a szőlőt

Istenhegyi Borház és Vendégház életéről mesél a tulajdonos

1000007674.jpg
Az Istenhegyi Borház és Vendégház az Istenhegy-dűlőn, Rátka határában, Tokaj-Hegyalján található. Vaszkóné Bodnár Gabriella mesél arról, hogy hogyan született, milyen értékek mentén dolgoznak és tulajdonképpen milyen az élet egy borászatnál. 
 
Családi borászat vagytok. Mesélnél róla, hogyan jött létre?
2011-ben vásároltuk az első darab szőlőnket az Isten-hegy dűlőn, Rátka határában. Amint megláttuk a kilátást a hegy tetejéről, a présház kis teraszáról, el is dőlt a dolog, itt szeretnénk szőlőt művelni. Szerencsére egy szépen karbantartott 1 hektáros furmint terület tartozott a házhoz, ami a mai napig a gerincét adja a termésünknek. Az évek során azóta a szomszédos területek megvásárlásával bővítettük 2,5 hektárra a birtokot, a feldolgozást pedig a présház helyett már új telephelyünkön végezzük, amihez egy 4 szobás vendégház is tartozik.
Én és a férjem, Gábor, Debrecenben élünk, onnan járunk heti-kétheti rendszerességgel Tokaj-Hegyaljára, édesapám, Bodnár Imre pedig a szomszédos Mezőzomboron él és aktívan segít nekünk mindenben a kezdetektől, így hárman igazgatjuk a Borház ügyeit.
vendeghaz_zempleni_kalandok-1500x1125.jpg
Kik segítenek a borászat körül? 
A szőlőmunkákban rendszerint mi is részt veszünk, a metszéssel kezdve a téli időszakban, aztán hajtásokat válogatunk, talán ez a két művelet a legfontosabb a termés meghatározásában az adott évre, de általában helyi napszámosok segítenek, hogy a teljes területen időben kész legyen minden művelet. Idén a kapálást is kipróbálhattuk, hiszen 0,6 hektár szőlőt telepítettünk tavasszal, furmintot és muskotályt, ezeket a fiatal tőkéket pedig csak kézi kapálással lehet gyommentesíteni nagyjából három évig, amíg megerősödik és termőre fordul. Van egy traktoros segítségünk is, rá a növényvédelemben és a sorközök rendben tartásában számíthatunk, és növényorvost is alkalmazunk, aki rendszeresen vizsgálja az ültetvényt és így csak annyi permetszert használunk, amennyi feltétlenül szükséges az adott évben. Ezen kívül a marketingben, a honlapunkon és a social mediában megjelenő anyagok elkészítésében sokat segít a nővérem, Bodnár Krisztina, és ő noszogat, ha ideje van egy karácsonyi vagy Valentin-napi kampánynak, hiszen az is nagyon fontos, hogy a boraink eljussanak a vásárlókhoz.
img_6451-1500x1000.jpg
Honnan ered a borászat neve? Milyen múltra tekint vissza a terület?
Borászatunk a nevét a dűlőről kapta, minden területünk az Isten-hegy dűlőn található. A tőkék nagy része a '80-as években volt telepítve de nincs mindegyik részről pontos információnk. Nagyrészt furmint klónok, de vannak különbségek még fajtán belül is a különböző sorok között, illetve van egy kisebb rész hárslevelű, amit általában nem kezelünk külön, az idei volt az első szüret, hogy teljesen szétválasztottuk a furmintoktól szedés közben, és végre lesz egy kis tétel tiszta hárslevelű borunk is, már nagyon izgatottan várjuk!
 
 
 Milyen értékek mentén dolgoztok? Mi az, amit kiemelten fontosnak tartotok a munkátok, a borkészítés során? 
A természettel barátságban szeretnénk a szőlőt művelni, ezért sosem használunk gyomirtó vagy rovarölő szereket a növényvédelemben, építettünk rovarhotelt a sorok végében és madáretetőink is vannak, amiket télen rendszeresen töltögetünk. Vizet is szoktunk kint hagyni a vadaknak egy gyűjtőedényben, ezért gyakran láthatunk erdei állatokat a présház környékén.
Sok kárt nem tesznek a mi szőlőnkben, a fácánok szokták az egyik bozótos menti szélső sort lecsipegetni, de ezen kívül semmi, szerencsére megkímélték az új telepítésünket is a vadak.
 
A borkészítés során spontán erjesztéssel dolgozunk, nem használunk fajélesztőket, így minden évjáratunk egyedi ízekkel, paraméterekkel rendelkezik, ezt a kockázatot mi kis kézműves borászatként tudjuk vállalni, és különleges borászati eljárásokkal is szívesen kísérletezünk, például narancsbort készítünk -fehérszőlőből hosszú áztatással készült narancsos, sötét színű borkülönlegesség- vagy szűretlen pezsgőt egy pár palackkal, hogy minél több arcát mutathassuk meg a furmintnak. Arra törekszünk, hogy megőrizzük és átadjuk a borkészítés örömét a következő generációnak is, és a szőlészet-borászat minden lépését magunk tudjuk végezni, ezért nem is törekszünk nagyobb birtokméretre jelenleg.
 
A tokaji szőlőművelés és borkészítés örömét, a zempléni táj szépségét és hagyományait szeretnénk megmutatni vendégeinknek, és átadni a következő generációnak.
istenhegyi_vendeghaz_2023-1500x1125.jpg
Jellemzően milyen szőlőfajtákkal dolgoztok? Milyen borokat készítetek leginkább? Van különleges, kuriózumnak számító?
Furmint boraink vannak, most már visszamenőleg 10 évjáratot tudunk megmutatni a vendégeinknek (a készlet erejéig, hiszen néhány tétel bizony pikkpakk elfogyott), ezen belül pedig száraz furmintok, tartályos és hordós érlelésű egyaránt, a félszáraz kategóriánkból általában gyöngyözőbor készül szén-dioxid hozzáadásával, a félédes Candy hihetetlen népszerű új típusú borunk, amely könnyedségével egy optimális bevezetés az amúgy elég fajsúlyos hegyaljai borok világába, az édes borok választéka pedig a Késői Szürettel zárul, ahol megintcsak a hordó kivalásztásával tudjuk a végső ízhatást meghatározni. 
Tokaj-hegyaljai borászatunk fajélesztő hozzáadása nélkül, hagyományos módszerekkel és modern technológiával készíti  furmint borait, amelyek évről-évre kis tételben készülnek. A hagyományos, hordós érlelésű tételek mellett a friss, reduktív borok is megtalálhatók kínálatunkban, mint a száraz Obszidián, a félédes Candy illetve a Flitter gyöngyöző furmint.
 
A vendégházról és a környékéről is mesélnél kérlek? Miért éri meg arra járni? Milyen látnivalók vannak? Miről híres?
Vendégházunk 2021 tavaszától várja az érdeklődőket, egy régi parasztház és nyári konyha teljes felújításával vintage hangulatú berendezéssel Rátkán a Mező utca utolsó épülete, így gyönyörű kilátás nyílik a nyugágyakból a környező dűlőkre, dombokra. Összesen 4 szobánk van franciaágyakkal és ebből 3 szobában kétfős pótágyat is tudunk biztosítani, tehát egy baráti társaság, néhány család közös pihenéséhez ideális helyszín. Jól felszerelt közös konyha és reggeliző várja a vendégeket terasszal, kinti főzőhellyel, és a borászatban is szívesen körbevezetjük vendégeinket.
istenhegyi_vendeghaz_szoba_02_img_6762.jpg
 
A környéken rengeteg program van egész évben, Rátkán májusban például híres a Töltött Káposzta Fesztivál, de vannak zenei fesztiválok, futóversenyek, szüreti mulatságok, vártúrák, Zemplén Rally, érdemes utazás előtt tájékozódni, illetve foglaláskor mi is szívesen segítünk ebben. Több e-bike kölcsönző is nyílt, az egyik Mádon (3km), a másik Tokajban (15km), az aktív pihenés szerelmeseinek, de a gasztronómiai kínálat is erősödött, hiszen sok jó éttermet és több speciality kávézót is lehet találni már a környéken, pl. a Recepció Mádon vagy az Ösvény projekt Tarcalon, ezeket is össze lehet kötni a látnivalók megtekintésével, borászatok meglátogatásával. Hétvégén a Borbusz buszjárat köti össze a Tokaj-hegyaljai településeket, hogy mindenki részt vehessen a borkóstolókon, ezt a lehetőséget is érdemes kihasználni!
 
 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#élmény #borház #vendégház #borászat #természet #Rátka #TokajHegyalja

Szólj hozzá

Kitekintő