2023. aug 16.

Shannon Mayer · Kelly St. Clare: Méz ​és hamu udvara (Méz és jég trilógia 1.)

írta: Mayerné Répási Adrienn
Shannon Mayer · Kelly St. Clare: Méz ​és hamu udvara (Méz és jég trilógia 1.)

covers_768536.jpg

 

Fogj egy jó kis fantasy világot, keverj hozzá egy kis izgalmat, szerelmet, jó karaktereket és egy hatalmas adag varázslatot, és kész is a mű. Igazán ígéretesen indul a Méz és jég sorozat, bár akadnak felejthetőbb részei és apróbb-cseprőbb hibái. Mégis egy olyan könyv, mely az ezt a stílust kedvelőknek kihagyhatatlan. Ifjúsági regény leginkább, így nem én voltam a célközönség, mégis nagyon tetszett ez a világ, amibe cseppentem a segítségével.

A könyvet az izgalmas világfelépítés és a fantasy elemek elvitték a hátukon. Bár a főszereplőn lett volna még mit kalapálni, alakítani, jobban kifejteni a személyiségét, fantasykra jellemző klisé is volt benne bőven, nem beszélve a szerelmi háromszögről, ami szintén játszik....Valahogy mégis, mindezek mellett is csúszott a könyv, nem is lassan. Gyakorlatilag két olvasás alatt kivégeztem a könyvet.  Gyors sodrású, könnyen olvasható, fordulatokban és izgalmakban bővelkedő, izgalmas világfelépítéssel, fantasy lényekkel dolgozó könyv. Néhol azt éreztem, sok apró információ kimaradt, homályban maradt előttünk, olvasók előtt, vagy én maradtam le róla. Gondolom a rejtélyekre és a kérdésekre választ kapunk a sorozat többi kötete során. A stílus, a nyelvezet, a nagyszerű leíró részek mindezeket feledtették velem. Egy laza, kötetlen nyelvezettel készült, mellyel a fiatalabbak könnyen tudnak majd boldogulni, de még én sem éreztem őskövületnek magam.

fairy-5379996_1280.jpg

A kötetben van szerelem, barátság, árulás, cselszövés, harcok, érzelmek, útkeresés bőven. Néhol kissé csapongó a történet, de megbocsátható kereteken belül mozog.

A főszepelő, Alli könnyen megkedvelhető. Egy bátor, harcos féltündér, akinek meg kell küzdenie önmagával, a világban betöltött szerepével és a többiekkel, hátráltató tényezőkkel is. A segítő társai vagy épp hátráltatói, üldözői szintén izgalmasra sikerültek. Van, akiben megvan a potenciál, és van, aki elbírt volna egy önálló részt is.

Romantika, szerelem... Miket is beszélek? Inkább lehetőség, szikra, és csiki-csuki. De ezért kifejezetten érdemes olvasni. Végre nem a nyálas romantikus, a főhősbe mindenki azonnal beleszeret, bár egy sebezhető, nem túl szép lány, aki nincs tisztában az értékeivel. Alli bár keresi az útját, a szerepét, mégis tudatos, erős, kitartó és borzasztóan peches. Igazi hős, csak még nem tudja magáról. A szerelemben szintén nincs túl nagy szerencséje. Vagy mégis?

Külön tetszett, hogy a történet rögtön belecsap a lecsóba, bemutatja a főszereplőt és csak utána helyezi el az egész történetet az időben és a világban. Azonnal izgalmas helyzetbe keveri a főszereplőjét, nem húzza az időt. És bár voltak lassabb, elmélkedő, érzelmeket boncolgató részek, mégis a gyorsan olvasható kategóriába tenném a sorozatot. Kezdésnek tökéletes lett. Akadnak hibái, de nem egetverőek. Nem lett kedvenc könyvem és felejthetetlen olvasmánynak sem mondanám, de van benne lehetőség. Innen már csak felfelé ívelhet az egész, érzéseim szerint. 

Egy könnyed, nyári olvasmány a fantasyt, a mesés világot kedvelőknek!

Fülszöveg:

Titkon ​szeretek egy férfit, akinek sosem kellettem…
Alli vagyok, egy árva, félig ember tündér. Harcra edzettek, és arra, hogy félve tiszteljem Hegyalja hatalmát. Végre felfelé kezd ívelni az életem. Mindössze huszonnégy évembe telt elérni ezt.
Ám Hegyalja – a tündérek ősi otthona – összeomlik, a tündérek pedig többé nem juthatnak oda, és egyedül én tudom, ki a felelős érte.
Ez a titok megöl engem, ha nem teszek valamit.
A tündéreken brutális őrület vesz erőt, amikor elveszítik kapcsolatukat Hegyaljával, én pedig népem megmentése érdekében nem tehetek mást, mint magam mögött hagyom mindazt, amiért küzdöttem. Menekülnöm kell. Ha nem jövök rá, mi rombolta le egyetlen érintéssel az idők kezdete óta létező varázslatot, mit sem érnek múltbéli tetteim.
Meg kell fejtenem Hegyalja összeomlásának rejtélyét, de közben a nyomomban van az a férfi, akinek egykor a szívemet adtam.

Idézet:

Majdnem megmentettem a világot. De nem sikerült. Az utolsó lépésnél buktam el.

384 oldal 
ISBN: 9789635705634 
Fordította: Szilágyi Zsófia

 

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk