2023. jún 22.

Seanan McGuire: Csellengő gyerekek 1-2 rész

írta: Mayerné Répási Adrienn
Seanan McGuire: Csellengő gyerekek 1-2 rész

beach-1799006_1280.jpg

Seanan McGuire sorozata a Minden ​szív kaput nyit című kötettel kezdődik és egy olyan világba kalauzolja el az olvasót, ahol még szívesen maradna, jobban felfedezné. Kifejezetten az ifjúsági könyvek közé sorolnám.

A második rész, a Mélybe ránt a Lápvilág nagyszerűen viszi tovább az első kötet izgalmasságát, mélységét, és mégis teljesen más.

covers_482763.jpg

Minden ​szív kaput nyit

Nagyszerűen bemutatja ahogy egy kisgyermekből tini, majd a későbbiekben felnőtt cseperedik. Az addig tartó utat, az útkeresést, az identitása keresését, ahogy rátalál önmagára és nem a mások által sugalt kinézetet, viselkedést, jövőt viszi tovább. Mindezek mellett egy izgalmas világot bemutató fantasy és egy kis krimi is, mely során a fiatalok keresik, ki a gyilkos közöttük. A világot egyfajta metafóraként is lehet értelmezni. Pont olyan, mint egy kedvenc ruha,, mely illik a viselőjéhez méretben, színben, kialakításban, ismerős minden apró részlete én nem cserélné le az ember semmi másra sem. Nem mondom, hogy nem sötét, nem véres kicsit, de mindenképpen elgondolkodtató, szórakoztató, izgalmas és magával ragadó. Beszippantja az embert és nem ereszti, a sorok hatása alá kerül. Még engem, felnőttként is megérintett, jó pár gondolatot, érzelmet kicsikart belőlem. A karakterek szintén érdekesek és nem hozzák az elcsépelt, megmentésre váró tini vagy a bugyuta tini karaktereket. Igenis valós problémákkal, az ő és ebben a korban lévő fiatalok problémájával küzdenek mind. 

Fülszöveg:

Eleanor West otthona csellengő gyerekek számára. A gyerekek hajlamosak eltünedezni, ha adja magát a lehetőség. Átlépnek a szekrény hátulján, becsusszannak egy tükörbe, beesnek a nyúl üregébe, vagy egy vén kútba, hogy aztán egy merőben más helyen bukkanjanak elő. De a mágikus vidékek már semmi hasznát nem látják azoknak a gyerekeknek, akikből kifacsarták a csodát. Nancy is utazott egyszer, aztán visszaküldték. Viszont mindaz, amit átélt a túloldalon… az ilyesmi megváltoztatja az embert. A West kisasszony gondjaira bízott gyerekek nagyon is meg tudják érteni. Ugyanis mindnyájan keresik a visszautat saját fantasztikus világukba.

Nancy érkezése azonban komoly változást hoz az Otthonba. Valamiféle sötétség ólálkodik a sarkok mögött, és amikor elszabadul a pokol, Nancy és újdonsült iskolatársai lesznek azok, akiknek a rejtély végére kell járnia.

160 oldal 
puhatáblás 
ISBN: 9789634700227 
Fordította: Miks-Rédai Viktória
covers_550611.jpg
Mélybe ránt a Lápvilág
Előzménytörténet, nem pedig folytatás. Ezért  önállóan is megállja a helyét. Tehát az első ismerete nélkül is olvasható. Jack és Jill érzelmeibe, gondolataiba, múltjába nyújt betekintést és mutatja meg, az első részben miért lettek olyanok, amilyenek. Tökéletesen bemutatja, hogy minden ember mennyire sokrétű, nem szabad senkire sem egy sablont húzni és az alapján megítélni. Ez a két gyerkőc csak lóg a levegőben, nem kapnak érzelémi törődést, nem bontakozhatnak ki a személyiségjegyeik, hanem csak a szüleik normáinak, elvárásaiknak kell megfelelniük. És ez rányomja a bélyegét a későbbi életükre is. Ez a trténet is leás az érzelmek mélyére, mindezt teszi minden sallang nélkül, egyszerűen. A világ még mindig izgalmas és annyi minden van még benne. Egy tkéletes lehetőség...A karakterábrázolás is részletesebb és mélyebbre hatóbb, mint az első résznél. Viszon annyival kevesebb fanatszikus részt kapunk. 

Fülszveg:
A ​két iker, Jack és Jill tizenhét évesen tértek vissza otthonukba, ezt követően kerültek Eleanor West csellengő gyermekeknek fenntartott intézetébe.
De vajon mi történt velük ezt megelőzően, a Lápvilágon?
Jacqueline anyja tökéletes lánya volt: csendes, udvarias, mindig hercegnőhöz illő ruhában.
Ugyan kissé szigorúan bántak vele, de hát a tökéletes gyermekek nem teremnek csak úgy.
Jillian apja tökéletes lánya volt: kalandvágyó és vagány. Az apja jobban örült volna egy fiúnak, de ha már így alakult, kihozta a helyzetből a legtöbbet.
Az ikrek ötévesen jöttek rá, hogy a felnőttekben nem lehet megbízni.
Tizenkét évesen lementek a lehetetlen lépcsőn, hogy megtanulják, a megjátszott szeretet nem elég, hogy felkészítse az embert egy olyan életre, amelyet át- meg átsző a varázslat… És ahol a halállal, vámpírokkal, őrült tudósokkal és létfontosságú döntésekkel kell majd szembenézniük.
168 oldal 
puhatáblás 
ISBN: 9789634701026 
Fordította: Miks-Rédai Viktória
Mindkettő könyv nagyszerű karakterábrázolással, világfelépítéssel és stílussal rendelkezik. Különös, álomszerű olvasmány, ám mégis a való világról szól. A felnőtté válás nehézségeiről, identitáskeresésről, útkeresésről. Seanan McGuire stílusa igazán egyedi, megjegyezhető és cseppet sem sablonos.
A világnézete is annyira újszerű. Minden útkereső fiatal kezébe nyomnál ezt a sorozatot mindenképpen.
A könyv megmutatja, hogy nyitottabbnak kell lenni a világra, egymásra. Nem kell mindenkinek mindenáron megfelelni. Merjünk önmagunk lenni
Nem baj, ha te a tüllt, a szivárvány színeket szereted, de ha csak feketében érzed jól magad, azzal sincs gond
A knyveket ksznm a Fumax kiadónak

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#recenzió #knyv #olvasmány #fantasy #fumaxkiadó

Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk