2023. máj 30.

Szingularitás

írta: Mayerné Répási Adrienn
Szingularitás

1_1.png
- Hamarosan megjelenik a Marysol kiadó jóvoltából egy új antológia. Erről faggattam a kiadó tulajdonosát egy kicsit.

- Mesélnél róla? Hogyan jött az ötlet? Mennyi jelentkező volt? Mennyire volt nehéz kiválasztani a legmegfelelőbb történeteket? Mennyi író, történet került végül bele? Milyen lesz a borító?
 
Fiatal íróként annakidején bajban voltam hol jelenhetek meg, hol ismerhetik meg a nevem és az írásaim. Attól hogy korábban az iskolaújságban szinte mindig benne szerepelt néhány novellám, vagy versem, nem jutottam tovább, amíg végül egy kiadó fel nem fedezett. Tudom, hogy sok tehetséges író rejtőzik még Magyarországon, és sok olyan is, aki nagyon szívesen látná a művét nyomtatott könyvben. Nekik, szárnypróbálgatásnak, megjelenési lehetőségnek szántuk eredendően az antológiákat. 
A mostani  sci-fi antológiára pontosan már nem is tudom mennyi, olyan 400-500 novella körül érkezett. 
Az első egy műfaji megkötés nélküli antológiánk volt még három éve. Annyira jól sikerült, hogy több mint ezer pályázat érkezett be. Alig hittünk a szemünknek a szerkesztőségben.
Azóta kicsit óvatosabbak vagyunk, hiszen ennyi novellát elolvasni, kiválogatni elég nagy munka, úgyhogy most már műfaji megkötésekkel hirdetünk novellapályázatot. A most könyvhétre megjelenő, például sci-fi témájú antológia lesz.
67 író került végülis bele az antológiába, mind kivétel nélkül érdekes és imádnivaló sztorival, bár meglepő hogy az emberek milyen sötéten látják az elkövetkezendő lehetséges robotokkal technológiai robbanással tarkított jövőnket. Mindenesetre remek olvasmánynak ígérkezik, már bizonyított nagy nevekkel és tehetséges kezdő írókkal a fedélzeten!
 
A borító szerintem igazán megkapó, és valóban elgondolkodtatóra sikerült. Pontosan tükrözi a benne rejlő történeteket. De nem spoilereznék.
2.png
- Korábban volt amatőr novelláskönyv, horror, romantikus antológia is. Mennyire volt nehéz az írókat ebben a stílusban írására buzdítani? 
 Egyáltalán nem volt nehéz, úgy tűnik az írók szívesen próbálják meg magukat akár komfortzónán kívül is, és sokan írnak olyan történeteket ami nem az alap zsánerük. Ezért ebben a sci-fi kiadványban olvashatunk romantikus írónőtől és horror írótól is egyaránt.
 
- Mi a céljuk ezeknek az antológiáknak?
 
Szeretnénk megjelenési lehetőséget biztosítani a kezdő írók számára, azt hiszem elsősorban ez. Az már másodlagos és hozott de legfőbb érték, hogy maradandót teszünk le az irodalom asztalára, és a jövő nemzedéke egészen biztosan tudni fogja hogy a jelenkor írói hogy gondolkodtak, hogyan írtak és mi volt számukra a fontos. 
Képzeld a mostani antológiára a legtöbb pályázat a fiataloktól jött, ezért szerintem nem nagy meglepetés, ha elárulom, hogy a nyáron külön pályázatot indítunk majd a 18 év alattiak számára, egy friss és új antológiába szerepelhessenek.
 
- Mik a visszajelzések az olvasóktól? Van rá nagy igény?
 
Szerintem imádják. A novellák összeválogatása egyfajta sztori mentén zajlik, igyekszünk úgy összállítani a novellák sorrendjét, hogy valahogyan kapcsolódjanak egymáshoz. Ez mindig érdekes munka, és az olvasók díjazzák. Páran ugyan nem értik, hogy a tizenéves kezdő írók munkája mellett ugyanúgy benne foglaltatik a tizenvalahány éve könyvet megjelentető, publikáló írók munkája is, de egy ilyen novellapályázaton mindenki békében elfér egymás mellett.
 
Szeretik az olvasók, hiszen nem hiába szerepelnek benne 7000 karakteres, azaz rövidke történetek, így akár egy két metrómegálló között is olvashatóak.
Ha kedvet kaptál a kötethez, a Marysol kiadó weboldalán meg is tudod rendelni ITT. 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

Szólj hozzá