2023. máj 08.

Hogyan segítheted a diszlexiás gyermekedet a tanulásban?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Hogyan segítheted a diszlexiás gyermekedet a tanulásban?

medium-shot-girl-reading-book.jpg

Hogyan segítheted a diszlexiás gyermekedet a tanulásban? -Tippek szülőknek

A diszlexia az olvasás elsajátításakor jelentkező nehézség. diszlexia nem betegség, hanem egy olyan részképességzavar, mely az olvasással kapcsolatos. A szülő azt tapasztalja, hogy a gyermeke olvasáskor összekeveri a betűket ( pl: b-d, k-g, b-p ), a szavakból betűket, szótagokat hagy ki, vagy cserél fel, olvasása lassú, nehézkes. A diszlexia okairól, tüneteiről, ITT olvashatsz bővebben.


A diszlexia nem függ össze az intelligencia szinttel. Tudjuk, hogy számos híres ember, Nobel díjas író, költő, színész, tudós is diszlexiás volt. (Ilyen például: Edison, Einstein, Szécsényi István, Tom Cruise) Ebből is látjuk, hogy esetenként a diszlexiások számos képességterületen kimagaslóan teljesítenek. Kiemelkedő lehet a kreativitásuk, térlátásuk, vizualitásuk, intuitív képességeik. Fejlett kreativitásuk lehetővé teszi, hogy különböző problémákra új megoldásokat találjanak, míg a térlátásuk és vizualitásuk segíti őket, hogy képekben gondolkodjanak. Ezek a fejlett képességek miatt képesek a diszlexiások az összefüggések átlátására és helyzetek gyorsabb megoldására.


Ha te is szülőként diszlexiás gyermeket nevelsz, akkor bizonyára szeretnél segíteni neki, hogy a lehető legjobban teljesítsen az iskolában. "Hogyan segítheted a diszlexiás gyermekedet a tanulásban?" című blogcikk, azokat a módszereket és technikákat mutatja be, amelyekkel segíthetsz a gyermekednek megkönnyíteni a tanulást.


Tippek hogyan segítheted diszlexiás gyermekedet
A diszlexia megállapítását követően a szakemberek meghatározzák a fejlesztési területeket és a szükséges fejlesztő foglalkozások óraszámát is. Ha ezek már megtörténtek jó úton jársz.


Mik azok a dolgok, amivel te szülőként tudod segíteni a gyermeked fejlődését?
1. Önbizalom növelés
A diszlexiás gyerekeknek sok kihívással, olykor kudarccal és sikertelenséggel kell szembenézniük az iskolában. Gyakori, hogy a diszlexiás gyerekeket csúfolják, kigúnyolják társaik. Emiatt sok diszlexiás gyermek szorongóvá válik, de gyakori, hogy magatartási és viselkedés problémákkal próbálják a gyermekek felhívni magukra a figyelmet, ezzel elterelve a fókuszt az olvasási nehézségeikről. Ezek miatt gyakori, hogy a gyerekek megutálják magátaz olvasást és nem ritka eset, hogy szinte lehetetlen rávenni őket az olvasás gyakorlására. Fontos, hogy te szülőként ne erőltesd gyakorlást! Helyette inkább játékos módszerekkel, a gyermek számára szinte észrevétlenül gyakoroljátok az olvasást. Számos játék készíthető otthon, de akár meg is vásárolhatod, amelyekkel az olvasást gyakorolhatjátok. Ilyeknek például a társasjátékok, bingók, memória játékok. Ezek segítségével a gyermek az olvasástegy kellemes élményhez, a közös játékhoz fogja kapcsolni, nem pedig az iskolai kudarcokhoz.
 Fontos a folyamatos biztatás és dicséret, ezzel növelhetjük az önbizalmát.


2. Beszélgessünk őszintén a diszlexiáról
Beszélgessünk őszintén gyermekünkkel a diszlexiáról. Említsük meg előnyeit, hátrányait. Meséljünk neki, olyan sikeres emberek életéről, akik diszlexiások. A Horgas Tamásné: Sikeres magyar diszlexiások interjú kötetében számos motiváló történetet olvashatunk. Ezek a történetek erőt adhatnak gyermekinknek, hogy nehézségeik esetén küzdjenek és ne adják fel.

3. Technikai eszközök, amik a diszlexiás gyermeked segítségére lehet
 Kötelező olvasmányok hangoskönyv formájában hallgathatja meg, a gyermek ezzel időt spórolva.
 Célszerű számítógépen a word alkalmazást használni, amely kijavítja a helyesírási hibákat.
 Tananyag feldolgozásához érdemes szemléltető videókat, képeket keresni. Nagyon jó videókat lehet találni a Youtubon vagy a Zanza.tv-n.
 Gondolattérkép készítés is megkönnyíti a tanulást. Használhatod a Mindmeister, Coggle programokat hozzá.


4. Egyéb hasznos tanácsok:
 Fontos a nyugodt és a kellemes tanulási környezet kialakítása.
 Hosszabb tanagyagot rövidítsük le, hogy könnyebben érthető és tanulható legyen!
 Tanuláskor 20 percenként tartson pár perces szünetet és mozgassa át a végtagjait! Végezzen mozgásos feladatokat! Kezével a levegőbe írjon fekvő nyolcast!
 Olvasáshoz használjon sorvezetőt!
 Relaxáljon!
 Sportoljon a gyermek minél többet, menjetek játszótérre!

Összességében a diszlexiás gyermek egyéni támogatása és a megfelelő módszerek használata elengedhetetlen, hogy szülőként segíteni tudja őt a tanulásban. Legfontosabb, hogy fogadja el, szeresse nagyon, támogassa a gyermekét, és segítsen neki megtalálni a saját erősségeit, hogy azokra építve fejlődhessen.

Ha tovább olvasnál a témában, akkor látogass el a Játszva olvass oldalra.

A kép a freepik oldalról származik. 

A cikk reklám. Szponzorált tartalom

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

Szólj hozzá

Kitekintő