Koós Krisztina: Tejútvesztő
Amikor egy szülő számára kiderül, hogy gyermeke ételallergiás, elveszettnek érzi magát és kétségbeesettnek (glutén, tej, tojás, mogyoró, mandula vagy tejcukor érzékenység, ami nem allergia) bármelyik fajtájáról legyen is szó. Ijesztő és kihívásokkal teli időszak következik, hiszen a megszokott, ismert ételek bonyolultabbak lesznek. Egy egyszerű étterembe való beülés, egy szülinap és szülinapi torta is más jelentést kap.
Ez nálunk sem volt másként. Mikor legkisebb gyerekemről kiderült, hogy nagy valószínűség szerint a rendszeres hasfájások, hasmenés, ekcéma, hízásmentes időszak mögött valamilyen ételallergia áll, mi tagadás nem kicsit kétségbe estem. Azt sem tudtam hirtelen, mit kezdjek vele. Mit ehet, mi az a megszokott dolog, amit kerülnie kell ezután? Mire kell különösen odafigyelnem? És persze magam okoltam, biztos valamit én csináltam rosszul, hogy ő is belesett az egyre gyarapodó ételallergiások táborába. Jól jött volna némi segítség, közösség vagy legalább pár tipp, együttérző szó, a rideg valóság mellett. Végül kiderült, hogy nálunk nem laktóz, hanem a teljes tej tiltólistás, de így is nagyon sok felismerést, adatot, fogódzkodót adott a kötet.
Fotó: Couleur, Pixabay
Ez a könyv nagyszerűen bemutatja e laktóz, azaz tejfehérje betegség hátterét, a teendőket. Szakmai kötet, ám közérthetően van megírva, lakusok számára is. Így szülők, nagyszülők, dietetikusok, egészségügyi dolgozók, pedagógusok is olvashatják bátran. Közérthető formában mutatja be, hogy hogyan és miért alakul ki a betegség. Milyen tüneteknél gyanakodhatunk. Mi a teendő. Elég komplex, mindet összefoglal, adatokkal, megfelelő háttérrel rendelkező, tudást átadó könyv!
Többrétű bevezetést nyújt a gyermekkori tejfehérje allergia bonyolult világába, így bárkinek ajánlom, aki gyanakodik, hogy neki vagy bármelyik családtagjánál ez a betegség áll fent. Illetve akinek a környezetében van tejcukor érzékeny ember, azoknak is erősen ajánlott elolvasni. Továbbá megbízható, szakmai alapokon nyugvó válaszokat kapna egy megbízható, hiteles forrásból, annak kíváló a könyv, hiszen ételallergiákra specializálódott gyermek-gasztroenterológus szakorvos írta.
Fülszöveg:
Visszatérő kínzó hasi fájdalom, reflux és sírás? Bőrtünetek, amelyekre évek óta nem hat a helyi kezelés? Légúti betegségek, vagy asztma miatt rendszeres gondozás és tartós gyógyszerszedés? Felmerült már valaha a kérdés, hogy ezeket a tüneteket akár étel is okozhatja? A gyermekkori tejfehérje érzékenység nagyon szerteágazó betegség. Több szervrendszert érintő tüneteivel sokszor megtéveszti a szülőt, de néha magát az orvost is, emiatt nem ritka, hogy éveken át tévúton zajlik a kezelése. A könyv, melyet az Olvasó a kezében tart, bevezetést nyújt a gyermekkori tejfehérje allergia bonyolult világába. Közérthető formában bemutatja, hogy a tudomány mai állása szerint hogyan és miért alakul ki a betegség. Részletes összefoglalást ad a lehetséges tünetektől, valamint elkalauzol a gyermek-gasztroenterológiai gondozás kérdéseiben a vizsgálati módszerekről a tejtermelés menetéig minden témát érintve. A szerző célja, hogy e tudásanyag átadásával átvezesse a szülőket a gyermekkori ételallergiák nagy részét képező tejfehérje allergia szövevényes útvesztőjén.
Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.
ReAd-blog Adrija
#könyv #allergia #tejallergia #laktóz #gasztro #könyv #könyvmentor #recenzió