2021. jún 28.

Zavodni Gréta Virág: A ​szívem ezerkétszázat ver egy perc alatt

írta: Mayerné Répási Adrienn
Zavodni Gréta Virág: A ​szívem ezerkétszázat ver egy perc alatt

204799187_229057672386987_8019196115900138574_n.jpg

A téma nem épp könnyed és a könyv sem. Igaz történet alapján készült, ami még nehezebbé tette, így toltam és toltam az olvasását. Főként, hogy volt személyes kötődésem is a fránya rákkal, mint betegséggel.

Gréta megírta könyvében, hogy derült ki betegsége, hogyan élte meg a rengeteg változást és miként teltek a betegséggel teli napjai. "Nagyon szerettem volna szeretni "a kötetet és segíteni neki bármiképp, támogatásommal vagy bárhogy. De hiába ez a fránya beteség és bár Gréta nagyszerű csajszi, a szememben egy hős, nem engedett be a gondolataiba, lelkébe. És így a könyv is csak egy felsorolás, emléknapló, a napjai leírása és személytelen. Tudom, mikor milyen szert kapott, milyen nehézségeken kellett átmennie, milyen műtétek, beavatkozások tarkították az életét, csak ezzel kapcsolatban az érzéseiről nem tudok semmit. Egész egyszerűen nem engedett be, amitől a történet élő és emberi lenne. A személye, a személyisége hiányzott. Így nagyon nehezen, kínkeservesen gyűrtem le a könyvet. 

Ha megtöltötte volna élettel, önmagával, akkor könnyebben fogyasztható, emészthető könyv lett volna belőle. Így vontatott, lassú és inkább csak leíró. Hiányoztak a párbeszédek, az érzések nagyon belőle.  

persze tanulságos, hiszen aki nem érintett, nem tudja mivel jár legyőzni a rettegett betegséget. Mennyi tűréssel, szenvedéssel jár. Aki előtte áll, annak egy jó kapaszkodó lehet, tanulságok tömkelege. 

Volt egy mondata Grétának, amit kiemelnék.

„Én leszek a kivétel, én leszek az a lány, akit majd úgy fognak emlegetni, hogy „aki kifejezetten jól bírta a kemoterápiát”

Szerintem kiválóan teljesítette! Nagyon jól bírta a kemót és minden velejáróját. Kellő optimizmussal, erővel, céltudatossággal! Máshogy nem is lehetett volna győzni ellene.

blood-collection-1949542_640.jpg

Fotó: Pixabay

El sem tudom képzelni, milyen lehet ennyire küzdeni és mindig pozitívnak maradni, vagy legalább látszani a külvilág felé, mikor belül, ezer dolog fortyog benne, érzések sokasága. Nagyon ügyesen harcolt és kiütéssel győzött a retteget betegség ellen! És bár sok fontos időpontról, eseményről lemaradt, de az lebegjen a szeme előtt, hogy hány fontos eseményen részt tud majd venni ezután! 

Köszönöm Gréta mégis, hogy megírtad, a remény miatt, amit közvetít mindenki felé a könyved. Hogy ezt meg lehet csinálni, emelt fejjel, kitartással, tűréssel és sok pozitivitással!

Fülszöveg:

ZAVODNI GRÉTA VIRÁGnál 2011 márciusában diagnosztizáltak a leukémia egy súlyos változatát, a T-sejtes Non-Hodgkin limfómát. A fiatal lány három éven keresztül kemoterápiás és sugárkezelések sorozatát kapta, de maradt ereje arra, hogy közben a kezdetektől megörökítsen minden fontos pillanatot. Bejegyzéseiből a benne lejátszódó lelki folyamat és a kezelések, beavatkozások tanulságos, érdekfeszítő, őszinte története bontakozik ki, melynek végállomása – göröngyös út után – a gyógyulás. A kötet Gréta győzelméről és újjászületéséről szól; az ő példája pedig másoknak is erőt adhat, hogy soha ne adják fel a harcot.

320 oldal
puhatáblás
ISBN: 9786155252778

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #rák #túlélő #remény #igaztörténet

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk