2021. jún 03.

Stephenie Meyer Midnight ​Sun – Éjféli nap

írta: Mayerné Répási Adrienn
Stephenie Meyer Midnight ​Sun – Éjféli nap

 covers_641647.jpg

Twilight Renuion

 

Jó volt fiatalságom, ifjúságom korszakába egyfajta nagy utazást tenni újra, egy könyv által. Kicsit megint tini lehettem. Mert akár tagadja a nagy többség, akár nem, azért a Twilight korszaka megvolt majdnem mindenkinek. Lehetett utálni és nagyon szeretni is.

Én nem tagadom, szerettem. Olvastam az összes részt és a filmeket is jó párszor láttam. Ezért hatalmas fenntartással kezdtem neki a nem kis vastagságú utókönyvnek. Hiszen nem vagyok már az a hamvas 20 éves korosztály, akinek szólt korábban. Felnőttem, már más a fontos számomra, változtak az igényeim egy jó könyvet illetően és a romantika iránti lelkesedésem is más. Az a korosztály, aki szerette a Twilight könyveket, már felnőtt. A mostani fiatalság ingerküszöbét már nem biztos, hogy eléri. Ki fogja vajon így elolvasni? Vagy azért az akkori fanok szívesen tesznek egy kirándulást Forksban?

Féltem, hogy engem vajon újra el tud-e bűvölni Bella és Edward nagy szerelme? Vagy már kinőttem ebből a korszakból, a stílusból, a románcukból?

Hosszú ideig készült ez a kötet, míg végül megszületett. Talán túl hosszú ideig is. Viszont jót is tett neki valahol. Kicsit komolyabbra sikerült, mint az előzmény könyvek. Sokat ért az írónő stílusa idő közben, jobban beleásta magát az érzelmekbe. Többet kaptunk a szereplők érzéseiből, gondolataiból, tépelődéseiből is. A háttérből, a mi lett volna ha… részekből is. Továbbá nagyon sok előzményt kaptunk, amikről szó sem volt ez idáig sehol sem. Nagyon szerettem a főszereplőink karakterrajzát, ami most jobban ki lett dolgozva és a múltjukat, melyről most még többet megtudhattunk.

trees-3294681_640.jpg

Viszont vontatottabb is lett a történet. Nem lett az a száguldó, adrenalin bomba, mint korábban. Megszelídült. Tépelődőbb, gondolkodtatóbb, érzelmesebb lett.

A világfelépítés azért még mindig ott van a toppon! Szerettem ezeket a különleges vámpírokat, az általuk megteremtett nem szokványos közeget. Azt az erős kapcsot, a családi idillt, ami összefűzi őket, minden zrikálás, beszólogatás ellenére is.

Ami nekem kicsit sok volt, az Edward, Bella iránti rajongása. Ha a könyvben nem mondja el ezerszer, hogy milyen gyönyörű, milyen jó az illata, milyen különleges, akkor egyszer sem. Romantika ide, romantika oda, az erős, halhatatlan vámpír nimbuszt lerombolta számomra egy kissé. Emberibb lett, hiába 100 év feletti, túl tini, aki felfedezi az első szerelem varázsát. Ennyi év távlatából keverednek bennem a könyvek és a filmek jelenetei. Így a védelmező, hallgatag vámpír belső harcait azért jó volt végre megismerni. Jó volt, hogy az ő szemszögéből is megismerjük a történteket, az ő mozgatórugóit, gondolatait.

Bella ebben a kötetben kevésbé volt szerethető, hogy nem láttunk bele az ő gondolataiba. Kicsit ballábas, mindig bajba kerülő, megmentésre váró hercegnőnek tűnik így. ha ez lett volna az első, amit olvasok, nem biztos, hogy megszeretem annyira és hiszek Edwardnak a különlegességét illetően.

A többi szereplőről is jó volt ismét hallani, megismerni őket egy kicsit más szemszögből. nem tagadom, az én kedvencem Alice volt mindig. Viszont a kötetet olvasva szimpatikusabb lett Emmett is. És valamennyire Bella édesapját is jobban megkedveltem, ahogy Jaspert is.

night-3078326_640.jpg

Összességében ismét nagyon szerettem a könyvet, a vámpírok világát, a könyv felépítését, a szereplőket, a karakterfejlődéseket, az emberi-vámpír kapcsolatokat, a szerelmet és az írónő stílusát. Viszont hiába vitt el magával, jól olvasható, szórakoztató a könyv, nem tudott annyira a bűvkörébe vonni, mint korábban 10 évvel ezelőtt. 

Nagyon örülnék, ha az előzmények vagy más szereplő, mondjuk Alice, Jasper, Esme, Rosalie is kapna egy saját kötetet, egy külön történetet, ha már ebben a világban maradunk. Megérdemelnék!

Ha te is kalandoznál egyet Stephenie Meyer: Midnight Sun – Éjféli nap című könyvének világában, rendeld meg!

 

 Idézet:  

Úgy látszik, nem vagyok elég erős ahhoz, hogy távol tartsam magamat tőled, úgyhogy, gondolom, úgy lesz, ahogy te akarod…

Fülszöveg: 

A feledhetetlen történet Edward élményein keresztül friss, de tagadhatatlanul sötét csavart kap. Találkozása a gyönyörű és rejtélyes Bellával hosszú vámpíréletének legmeglepőbb, ugyanakkor leggyötrőbb élménye is. Miközben megismerjük Edward múltjának magával ragadó részleteit és belső életének összetettségét, megértjük azt is, hogy miért ez a találkozás lett élete legmeghatározóbb küzdelme. Mégis, hogyan követhetné a szívét, ha ezzel veszélybe sodorja szerelme életét?

Az új kötet oldalain Stephenie Meyer visszarepít bennünket abba a világba, ami világszerte olvasók millióit ejtette rabul. Hádész és Perszephoné mítoszából merítve pedig egy epikus regényt tár az olvasók elé a halhatatlan szerelem mély örömeiről és letaglózó következményeiről.

Eredeti cím: Stephenie Meyer: Midnight Sun 

824 oldal 
ISBN: 9789633736777 
FordítottaSárai Vanda

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #szerelem #romantika #vámpír #ifjúság #ifjúsági #könyvmolyképzőkiadó #kmkkiadó #recenzió #értékelés #olvasnijó #olvasniszexi #Edward #Bella #Twilight #Sun

 

Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk