2021. már 27.

Pokorny Lia: Holnapra is marad

írta: Mayerné Répási Adrienn
Pokorny Lia: Holnapra is marad

164917714_748878489326654_5643840183169991743_n.jpg

Pokorny Lia munkásságát nyomon követem rendszeresen. Nagyon szeretem a hangját, a játékát és a stílusát is. Alaposan meg is lepett, hogy kijött egy receptkönyvel. Valahogy olyan távol éreztem tőle ezt a világot. Alaposan rácáfolt erre!

Nekem természetesen el kellett olvasnom azon nyomban a kötetet. Ezúton is köszönöm a 21. század kiadónak!

A legtöbb receptkönyvről úgy készítek bejegyzést, hogy a lehető legtöbb rceptet el is készítem belőle. Így meg tudom ítélni, hogy mennyire használható, a szépségén kívül. Szeretem azokat a gasztrós könyveket, melyek a recepteken kívül személyes történeteket is tartalmaznak, egy kis bepillantást a kulisszákba. Ez a könyv is így járt el, így még többet megtudhattam Liáról, hiszen minden ételhez tartozik egy rövid szösszenet is. Majdnem mindegyik ételhet kaptunk gyönyörű ételfotót, a recept mellé.

Lia nem szokványos, hagyományos recepteket hozott, aminek kifejezetten örültem. Mindig szívesen tágítom a repertoárom és a tudásom. Az alapanyagok számomra sokszor szokatlanok voltak, mert eddig nem használtam őket rendszeresen. A receptek többsége inkább a reformtáplálkozás, egészséges ételek körébe tartozik.

A könyv kimondja a nagy igazságot, kevés húst, sok zöldséget, azt is az idényében fogyasszunk, vegyük figyelembe a környezetünk változásait, a környezetvédelmet is a táplálkozásunkban. Ne herdáljunk, dobjunk ki ételt. A tányérunkra olyan finomságok kerüljenek, melyek táplálóak, nem nehezek, egészségesek és nem okoznak nagy környezeti károkat. Bátran nyúljunk vissza egy kicsit a múltba, mikor nagyanyáink minden ételt megtermeltek maguknak. 

Rendkívül sok színes, izgalmas ételsort kaptunk a receptkönyvben. Gazdag saláták, újszerű köretek, kevés hús, természetes cukrot tartalmazó édességek...

166113973_1213917575669922_7744982604654255188_n.jpg

Bevallom, most mégsem főztem végig a recepteket, ahogy szoktam, mert rengeteg alapanyag nem volt itthon és még jócskán távol van a zöldségidény. De pár ötletet elraktároztam és több zöldséges étel fog a tányérunkra kerülni tavasszal, nyáron.

A répafasírt lett a kedvencem, azt mindenképpen el fogom hamarosan készíteni. A rceptek nincsenek túlbonyolítva, nem kell hosszú órákat a konyhában ácsorognunk elkészítésükhöz. Sőt! Legtöbbjükhöz 10-30 perc elegendő. A legtöbb finomság nem tartalmaz ismeretlen, beszerezhetetlen hozzávalókat. 

A könyv színes, izgalmas. Szívesen olvastam volna még további recepteket, és Liáról is jó lett volna egy-egy plusz oldal. Na és a fenntarthatóság miért fontos az élelmiszerek és étkezés szempontjából, arról is jó lett volna egy szösszenet azoknak, akik most ismerkednek ezzel a világgal. 

Így annyit még hozzátennék a könyvhöz, hogy ha valaki fenntarthatóságot követi a főzésben is, figyeljen arra, hogy ő maga termelje meg vagy közeli, helyi termelőktől vegye az alapanyagokat. Ha az sem megoldható, piacról válassza a frisset, permetezetlen zöldséget, gyümölcsöt és ne a hatalmas üzletláncokból. Kerülje a külföldit, a nagyüzemit, az olyan alapanyagokat, amik messziről érkeznek. A zöldséget, gyümölcsöt is csak akkor válassza, ha éppen az idénye van. Ne akarjon nyáron narancsot enni és télen epret sem. Minél több honos alapanyagot válasszon, fenntartható gazdálkodásból. Ne pazaroljon, ne dobjon ki ételt. Komposztálja, a zöldségek, gyümölcsök héját, ha teheti. Kerülje az agyoncsomagoltat, a műanyagba zárt dolgokat, a zacskókat, használjon helyette kosarat vagy textilszatyrot. Ha megtermeli a zöldséget maga, ne permetezze és csapvíz helyett öntözze esővízzel. 

A könyvet köszönöm a 21. század kiadónak!

Füszöveg:

Ki gondolta volna, hogy a bolygó védelme a konyhában kezdődik, fakanállal a kezünkben? Pokorny Lia igen. A színésznő évek óta nagyon tudatosan táplálkozik, és ennek következtében rengeteg tudatosan főző, hasonlóan gondolkozó, hazai barátot ismert meg. Rendszeresen kiáll a természetvédelem mellett, következetesen, érzékenyen, a rá jellemző finom karakánsággal. Az egész világra ható kedves mosolya a könyv lapjain is felbukkan, eltökélt szeretete pedig, amellyel környezetünket akarja óvni, innovatív konyhai ötletek és receptek formájában jelenik meg.

„Mára egyre többünknek egyértelmű, hogy alkalmazkodnunk kell a természet körforgásához, csak így őrizhetjük meg nagyszüleink ízeit az unokáinknak és az ő unokáiknak. Szerencsére egyre többen látjuk ennek fontosságát szerte a világon. A hasonlóan gondolkozók számára állítottam össze egy receptgyűjteményt, amelyből egészséges, fenntartható és finom ételeket készíthetünk. Remélem, mindenki sok kreatív ötletet talál majd benne!” – Pokorny Lia

108 oldal
keménytáblás
ISBN: 9786156122520

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#recept #étel #receptek #főzőskönyv #PokornyLia #21.századkiadó #fenntarthatóság

 

Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk