2021. már 09.

Tokody Klára: Mina ​és Vidi az óriások nyomában

írta: Mayerné Répási Adrienn
Tokody Klára: Mina ​és Vidi az óriások nyomában

159333726_136759938346830_3790718429585548111_n.jpg

Mina és Vidi a látványvilágával és az, hogy a Balatonról szól, elvarázsolt azonnal. Több ilyen könyv kellene, melyben olvashatnak a kicsik hazánk földrajzáról, történelméről, hogy ne csak a száraz tankönyvekből tanulják meg, ami aztán el is illan, mert unalmas, kicsit sem érdekes. Ezért örültem meg azonnal annyira a kötetnek!

Egy olyan mesekönyv, mely látványos utazást kínál a csemetéknek és sok hasznos tudásanyagot észrevétlenül, kis hazánk nagy taváról. Van benne egy kis természetismeret, egy kis történelem, némi földrajz és egy csipetnyi a mondákból is. 

Amiért még az egyik kedvenc mesekönyvem lett, az a finomság és a pozitív kicsengés. Nincs benne semmi ijesztő, semmi fenyegető, nincs egy rossz karakter sem a történetben. Nem akar erősen tanítani, okítani a gyerekeket mindenáron, szájbarágósan, hanem szelíden tárja eléjük a tudásanyagot, az információkat, hogy maguk mazsolázzák ki azt, ami érdekli őket. Néhol egy kis vidámságot, szóviccset is megenged magának és nem akar véresen komoly lenni az egész történet sem.  A nyelvezet kellemes, jól olvasható.

A fiatalabb, kezdő olvasóknak is ugyan olyan érdekes lehet, mint ahogy a kicsit idősebbeknek is. 4 éves kortól egészen 10 éves korig tudnám ajánlani, olvasásra.

Az utazás, a nyomozás és a hozzájuk tartozó egyes fejezetek érdekesek, izgalmasak a maguk egyszerűségében. Nincsenek túlbonyolítva. Az írónő kerülte a megszokott szállítóeszközöket, kütyüket. Ellenben elénk tárja az élővilágot és az állatok egy-egy jellemző tulajdonságát, kicsit felerősítve, még érdekesebbé téve őt ezáltal.

A karakterek szerethetők, könnyen lehet velük azonosulni. Kedvencem a csetlő-botló gólya volt és a bölcs teknős apó! A két főhősünk, a tündérkék szintén nagyon szeretnivalóak, kedvelhetőek. Mina okos és talpraesett, gondoskodó. Mindig van egy jó ötlete, egy tűje vagy bármilyen eszköze, elemózsiája, mely hadra fogható. Vidi igazi kis rosszcsont fiútündér, aki nyakig benne van minden kópéságba. Vakmerő és nagydumás, ugyanakkor mindig tudja, mit kell épp mondania. Jó kis pajtások lehetnek az olvasónak és talán némiképp példaképek is.

Ami nekem változatlanul fura, hogy állatokat emberi tulajdonságokkal ruházunk fel. De szerencsére nem én vagyok a célcsoport, a gyerekeknek ez teljesen természetes és jó így, ahogy van.

lake-balaton-1608549_640.jpg

Daniella véleménye, aki 9 éves

Én azért szerettem a könyv olvasását mert izgalmas és mégis könnyen olvasható. A fejezetek nem hosszúak, nem túl hosszú az egész történet sem. Csak annyira, hogy végig lehessen olvasni, végigizgulni a fejezeteket. Tetszetek a szereplök. Mina kedvencem lett kedvességével és okosságával. Szépek voltak a rajzok, feldobták a mesekönyvet.

Viki, 6 éves

Nagyon szeretem az állatos és tündéres meséket. Ebben volt mindkettő. Még hosszúak nekem a fejezetek, de anya olvasott belőle, úgy jó volt. Szerettem Vidit, aki egy vidám tündérke, nagy szájjal. 

Fülszöveg: 

Mina és Vidi mesét hallgatnak a Balaton keletkezéséről. Hova tűnhettek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton és az északi parti hegyek születése? A két fonyódligeti tündér útra kel, hogy kiderítsék a rejtélyt. Titkos somogyvári könyvtárban kutatnak, viharba keverednek a Balaton fölött, útbaigazítást kapnak a tihanyi Belső-tóban élő különös kínai bölcs aranyhaltól, rátalálnak Vakondpajtás anyukájára, víz alatti barlangba merülnek le kukorica-tengeralattjáróval. Ám a sok kaland nincs hiába: a két tündér kideríti a megdöbbentő igazságot az óriásokról.

A könyvet köszönjük az írónőnek!
Itt megrendelhető, ha kedvet kaptatok hozzá: Minavidi.hu
92 oldal
ISBN: 9786150096414 · 
Illusztrálta: Elek-Varga Viktória
recenzió

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #mese #mesekönyv #olvasnijó #Balaton #tudás #gyermek #gyermekkönyv

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk