2020. nov 16.

UWC Magyarországi Egyesülete, United World Colleges ösztöndíj

írta: Mayerné Répási Adrienn
UWC Magyarországi Egyesülete, United World Colleges ösztöndíj

Te már pályáztál?

adventure-1807524_640.jpg

A United World Colleges (UWC) egy egész világon aktív oktatási mozgalom, amely embereket, népeket, kultúrákat egyesítő erővé formálja az oktatást a béke és egy fenntartható jövő érdekében. UWC Magyarországi Egyesülete a United World Colleges nemzetközi szervezetéhez kapcsolódó közhasznú nonprofit egyesület. Az UWC Magyarország legfontosabb tevékenységei közé tartozik az UWC mozgalom Magyarország számára felajánlott ösztöndíjainak pályáztatása, a legrátermettebb diákok kiválasztása és kiküldése, az UWC iskolákban tanuló magyar diákok segítése, az ösztöndíjon kívüli költségek előteremtése.

 UWC világképének középpontjában az a meggyőződés áll, hogy az oktatás a legkülönbözőbb háttérrel rendelkező fiatalok körében is képes az egyetemes emberiességre támaszkodva közösséget alkotni. A mozgalom így segít megragadni a lehetőséget pozitív társadalmi változások beindítására bátor tettek és önzetlen példamutatás útján. Ennek elérése érdekében a UWC-iskolák kihívásokkal teli és személyiségformáló oktatási élményt nyújtanak fiatalok sokszínű csoportjainak a világ minden táján, így ösztönözve őket arra, hogy a UWC mozgalom értékeinek letéteményeseivé váljanak, amelyek

  • A nemzetek és kultúrák közötti megértés
  • A különbségek értékként való kezelése
  • Személyes felelősségvállalás és becsületesség
  • Egymás iránti felelősség és tisztelet
  • Együttérzés és szolgálat
  • Környezetünk tisztelete
  • Fogékonyság az idealizmusra
  • A személyes kihívásokra való nyitottság
  • Cselekvés és egyéni példamutatás

Ma a UWC 18 iskolával van jelen 4 kontinensen, ezen intézmények legtöbbje 16-19 évesek számára nyújt oktatást. Ebben a korban lehet a fiatalok energiáját és idealizmusát az empátia, a felelősségteljes viselkedés és az élethosszig tartó tenni akarás irányába terelni. Az iskolák hivatalos tantervei a nemzetközi érettségire (International Baccalaureate, IB) készítenek fel, amelynek kidolgozásában a UWC nagy szerepet játszott, de ezzel párhuzamosan komoly hangsúlyt fektetnek agyakorlatias oktatásra, a közösségi szolgálatra és a szabadidős tevékenységekre.

hand-1917895_640_1.png

A UWC diákjai a lakóhelyük szerinti, ma több mint 155 országban kerülnek kiválasztásra,, ahol a válogatást a UWC egyedülálló rendszert alkotó nemzeti bizottságai végzik, Magyarországon a mi Egyesületünk. A válogatás főként a jelentkezőkben rejlő tehetséget és potenciált igyekszik kiszűrni. A UWC értékrendjének megfelelően, miszerint  társadalmi és pénzügyi háttértől függetlenül minden diáknak lehetőséget kell adni tanulmányai folytatására, a tanulók 70%-a szükségleteik arányában teljes vagy részleges hozzájárulást kap tanulmányai idejére.

A UWC rövidebb oktatási programokat, úgynevezett Short Course-okat is kínál – a 17 iskolai kampuszon, illetve azokon túl is – ezzel is növelve azon fiatalok számát, akik hozzáférést nyerhetnek a UWC-élményhez.

A UWC ösztönzi a társadalmi felelősségvállalás iránti élethosszig tartó elköteleződést, és egy jelenleg 60 000 egykori diákból álló, a Föld minden sarkában jelenlévő közösséget hozott létre, amely hisz abban, hogy lehetséges pozitív változásokat elérni helyi, országos és nemzetközi szinten is.

1b9720700218bf60cb7549dea0b87c17.jpg

A magyaroroszági ösztöndíjprogramok hamarosan indulnak, érdemes megtekinteni őket, hiszen az UWC Magyarországi Egyesület most hirdette meg a 2021-2023-as tanévekre szóló külföldi ösztöndíjpályázatát. Az ösztöndíj kétéves külföldi tanulmányi lehetőséget biztosít olyan különleges iskolákban, ahol a Nemzetközi Érettségi Program keretében közel nyolcvan nemzet fiataljai élnek és tanulnak együtt.

A jelentkezési határidő 2021. január 8

Az ösztöndíj pályázatot EZEN a linken találod.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#pályázat #ösztöndíj #lehetőség #Magyarország #külföld #UWC

 

Szólj hozzá

Kitekintő