2020. júl 10.

Viktor-Varga Laura: Gombóc és Artúr

írta: Mayerné Répási Adrienn
Viktor-Varga Laura: Gombóc és Artúr

borito_eleje-300x300.jpg

Ha könnyed, nyári olvasmányt keresel csemetéid számára, ami könnyen emészthető, nincs nagy mondanivalója, csak szórakoztat, kikapcsol, akkor jó választás a Gombóc és Artúr.

Gombóc és Artúr postán érkezett csemetéim nevére az írónőtől egyenesen, dedikálva. Hatalmas volt az öröm. Rögtön birtokba is vették. Ezúton is köszönjük szépen az írónőnek! Nem titkoltan szeretjük a meséket.

Egy kedves, gyorsan elolvasható, egyszerű kis mese az apróságoknak. Nem túl vastag, nem túl bő szövegekkel rendelkezik, ám nagyon aranyos kis illusztrációkkal igen. Esti mesének, vagy az orvosra várva kiváló. A legkisebbek is élvezik, mert a szövege nem túl bonyolult, könnyen érthető. Épp ezért, könnyen olvasható kezdő olvasóknak is. Ezáltal a 2 éves apróságnak és a 7 éves olvasni tanuló gyermeknek saját, egyedüli olvasásra is alkalmas. Nagyjából e kettő életkor közé tenném a korosztályt.  Kis alakú, keménykötésű mesekönyv, így a táskába betéve könnyen magunkkal vihető bárhova, nem gyűrődik és elfér bárhol. A legkisebbek is könnyebben tudják nézegetni, mert erős lapokból áll, nem a könnyen tépődő fajtából. Minőségre nem lehet panaszom. Erős kötésű, masszív könyv. Sokat olvasgatva is szép marad hosszú időn keresztül.

A két mesehős kedvelhető, vidám kis figura. Az ő elképzelésüket, a mesébe való beleélést megkönnyítik a színes illusztrációk róluk. A könyv mellett szól, hogy szellős, nagyobb betűkkel van írva. és olykor egy egész oldalnyi rajz töri meg a hosszabb lélegzetvételű történéseket, pihenésképpen. 

Nem szokványosak a szereplők és a barátságuk sem az. Kicsit elrugaszkodott egy vörös bundás, zöldszemű kiscica és egy szürke szemű viziló barátsága, de mégis szerethető történet, úgy megírta az írónő. Egyetlen problémám akadt csak vele, ovis cicáról és vizilógyerekről van szó és ők egyedül mentek le a tengerpartra? Azt a részt kicsit jobban kifejtettem volna, illetve  a barátságuk alakulását jó lett volna nyomon követni egy másik fejezetben, még az elején. A barátság, mint fő motívum és a félelmeink leküzdése adja a könyv lényegét, ami igen szerethető. Nincs benne semmi drámai, brutális, a világot sem akarják megváltani a kis hősök. Nyugodt, szeretetreméltó mese, amit minden ellenérzés nélkül bármelyik csemete kezébe adnék. Nyári olvasmánynak tökéletes, akár a strandra is, hiszen sokszor van szó vízről, fürdésről és a fürdés nem szeretéséről is. 

108036765_583894825602967_841933851372064826_n.jpg

Hogy a gyerekeknek mi volt a véleménye a könyvről?

Danci, nagylánykám szerint a mesefigurák, a rajzok nagyon kis kedvesek. Könnyen olvasható és gyorsan, bár neki már kicsit "babás" történet, így 9 évesen.

Viki szerette a két szereplőt, a barátságukat és a végén lévő, pont neki való feladatokat a maga 6 évével.

Andrissal, az apróságommal, aki 3 éves, már kétszer elolvastuk délutáni pihenőidő alatt. Ő szeretne egy ilyen vörös ciciát, de egy medenc is jó lenne. 

Ha a mesekönyvet szívesen megvásárolnátok ti is, az írónő oldalára írjatok közvetlenül, tőle tudjátok megrendelni ITT

Író: Viktor-Varga Laura

ISBN:978-615-00-5302-8

Illusztrálta: Fecskovics-Domonkos Anita

3-5 évesek számára

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

20190912_224942kicsi.jpg

 

 

Szólj hozzá

Könyv Olvastuk