2020. júl 01.

6+1 érv, miért érdemes blogot vezetni

írta: Mayerné Répási Adrienn
6+1 érv, miért érdemes blogot vezetni

home-office-336377_640.jpg

Egy blogot indítani és folyamatosan fenntartani az olvasók figyelmét, építgetni azt, nagy feladat. Pedig egyszerűnek tűnik. Leül az ember pötyög valamiről, akár semmiről is pár sort, hozzábiggyeszt két képet és kész a blogbejegyzés.

Hát igen, van, akinek ilyen könnyen megy. Viszont másnak tervezni kell, ötleteket szerezni, képeket válogatni, leülni írni, újra és újra törölni, javítani az irományt. Ehhez idő kell és kitartás. Akad szép számmal hátráltató tényező. Sokszor a visszajelzések is adnak okod az elrettenésre. Na de azt vallom, mégis érdemes blogot vezetni. Hogy miért? Cikkemben felsorolok nektek 6 okot is rá.

1. Aki blogot ír, annak javul a helyesírása, bővül a szókincse

Olyan, mint az olvasás. Visszatérnek az iskolában tanult helyesírási szabályok. Utánanézel a kevésbé tudott, ismert szabályoknak, a szavaknak, amik írásában nem vagy biztos. Bővül a szókincsed a szinonimaszótár használatától. Idegen szavakat, idegen kifejezéseket tanulsz.

Aki nem ír egyáltalán, vagy csak szlenget, rövidítéseket használ maximum a facebookon vagy massengeren, az egy idő után bizony elfelejti a tudottakat. Megkopik az a tudomány. A kézírás hiánya ugyan ezt váltja ki. Ha nem írsz levelet, bevásárlócetlit, semmit, egy idő után nehézkessé válik az írás, az írásmódod pedig eltompul. Ha a hangod nem használod, az is elrozsdásodik. A blog írás karbantartja az agyad, a helyesírásod. Megtanulsz trollokat kezelni. Tompítani, mélyíteni az írásmódod, kihangsúlyozni dolgokat. Körüljárni témákat, több szempontból megvizsgálni. Levezetni egy problémasort. Ok-okozat-összefüggések...

2. Értékes ismereteket szerzel 

Ha blogot kezdesz vezetni bármiről, elengedhetetlen hogy egyéb értékes ismereteket szerezz általa. Belecsöppensz a blogfelület kezelésébe, megtanulsz videót vágni, képet szerkeszteni, interjút készíteni és adni, a marketing és a social media kezelésébe is beletanulsz minimálisan. Mióta blogot írok, rengeteg, máshol is hasznosítható dolgot tanultam közvetve. 

106345642_3177212282338764_1181484823377231042_o.jpg

Picikék fotó

3. Még értékesebb kapcsolatokra tehetsz szert

A blog által több ismerettséget kötöttem más bloggerekkel, írókkal, hírességekkel, anyukákkal, vállalkozókkal, kézművesekkel. Na és trollokkal is! De jó ez. Van, akivel jókat diskurálunk. Másokkal segítjük egymást. Még a kvázi "konkurenciával" is jókat lehet beszélgetni egy blog kezeléséről, annak reklámozásáról, a témákról. Nem mondom, hogy bloggerek között nincs belharc, mert van. De én eddig szerencsésen kimaradtam ebből. Inkább az ellenkezőjét tapasztaltam. Nagyon sok jófej bloggerrel találkoztam az idők során. És még több trollal. De ez van, ezt kell szeretni.

Ha etikusan viselkedsz másokkal, elviekben ugyan azt kapod vissza. Bloggerképző oldalon pont most indul egy etikusságról szóló cikksorozat erről.

A blogírás jó belépő más szakmákba, legyen szó újságírásról, marketingről, szövegírásról. Kezdésnek, gyakorlatnak, referenciának kiváló.

4. Bővül a látásmódod

Igen, ha blogot vezetsz, már nem feketének vagy fehérnek látsz dolgokat. Ha blogot írsz, vélhetően olvasol is blogokat. Megtanulod elfogadni mások véleményét. Megtanulsz úgy reagálni mások véleményére, elfogadni a véleménykülönbségeket, hogy az ne legyen bántó. Hiszen neked sem esik jól, ha valaki a cikked alatt totálisan más állásponton van mint te, és ezért neked esik. Empatikusabb leszel. Legalábbis szeretném ezt hinni.

5. Megtanulsz szervezni, megfelelő időmenedzsmentet kialakítani

Ahhoz, hogy a blogod beleférjen a mindennapokba, megfelelő időt tudj eltölteni az írással, jól kell kalkulálnod. Ha nem írsz, akkor egy idő után hiányozni kezd. Megszokott rutinnal, kialakítással, időmenedzsmenttel megoldható a rendszeresség, az, hogy a blogbejegyzések megszülessenek, de az életed más területei se sérüljenek jelentősen. Egy kis tologatás, kiiktatása a felesleges, időrabló tevékenységeknek, és meg van oldva a blogírásra szánt idő. 

6. Az idődet értékesen töltöd el

Nyomogathatnád céltalanul a telefonod vagy bambulhatnád a TV-t is. De a blogírás mennyivel klasszabb hobbi, amit mások is értékelnek, ha jól csinálod. Válassz egyedi témát, írj arról, amihez értesz, adj válaszokat a kérdésekre, szórakoztass, vitázz, érvelj, hangoztasd véleményed, ajánlj! Adsz másoknak vele. Témát, ötletet, csámcsognivalót, elgondolkodnivalót és nem mellesleg olvasnivalót is. 

+1 Ha jól csinálod, akkor a blog bevételszerzésre is kiváló

Ha van egy kis kézműves vállalkozásod vagy szolgáltatásod, saját bloggal jobban eladhatod. Ha csak szórakozásból írod, még akkor is van lehetőséged vele keresni. Számtalan módja van. PR cikk, banner kiadás, affiliate link...

Nem mondom, hogy könnyű út, ráadásul meglehetősen ritkán lehet vele megkeresni egy egész fizetést, de megoldható, hogy a blog ne csak egy értékes hobbi legyen, hanem foglalkozás, hivatás is, vagy keresetkiegészítés. 

Ehhez és a sikeres bloggerkedéshez pár dolog kell:

-Idő, hogy beérjen

-Értékes tartalom, témák

-Rendszeres olvasók

-Soha nem szabad feladni, így kitartás

-Egyedi írásmód, stílus

És még számos dolog fontos hozzá, ezeken kívül is. 

Te gondolkodtál már blog indításon? Van saját blogod? Mit adott neked, hogy az életedben jelen van? Megbántad, hogy blogot kezdtél vezetni? 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#blogger #bloggerlife #írás #blog #cikk

Szólj hozzá

Kitekintő