2020. ápr 06.

Kedvenc klasszikus meséink új köntösbe csomagolva

írta: Mayerné Répási Adrienn
Kedvenc klasszikus meséink új köntösbe csomagolva

A kis hableány

covers_549095.jpg

Az Álomgyár kiadó helyesen úgy gondolta, hogy a legkisebb korosztályt is megcélozza olvasóvá nevelés céljából. A régi klasszikusokat vette alapul, ezért a mi korabeli meséinket porolta le és kaptak egy teljesen új csomagolást, grafikát, csak a történet maradt a régi. Ma róla írtunk nektek.

Mi a Kis hableányt kértük első körben a kiadótól nagy meseolvasóként. Olvastuk, láttuk minden formájában már, azt hiszem, mivel nagy kedvenc a sellők története. Jelentem, jól sikerült a vérfrissítés. Monica Garofalo nagyon jó munkát végzett, a grafikái csodásak, szerethetők, izgalmasak és mégsem a megszokottatak. A történet és a szöveg egyszerűsített, ezáltal kiválóan alkalmas kezdő olvasók figyelmét felkelteni, továbbá a szülőknek sem kell órák hosszát olvassni esti meseként elalvás előtt a csemetéknek. Kicsit egyszerűbb lett a nyelvezet, rövidített a cselekmény, de nem csorbult ugyanakkor a történet, a karakterek sem. Jót tett neki gyerek szempontból az ő korosztályuk nyelvezetére való egyszerűsítés, fordítás. Egyszerű, könnyű, érhető szavak kerültek a bonyolultabb, ódivatíú, a mai fiataloknak ismeretlen szavak helyére. Olvasható méret, olvasható betűtípus. Imádom, mikor cikornyás betűtípust használnak egy könyvben, viszont a gyerekeknek nehezebben befogadható. Szeretem, mikor igényes nyelvezettel, új szavakkal, kevésbé használt szófordulatokkal tűzdelt egy kötet, de erre szintén érvényes, hogy kevésbé befogadó a közönség rá, ha csemetékről van szó. Érdekes volt, hogy a konfliktus kimaradt, így az ijesztő részek is teljes egészében. A félő, ijedős gyerekek miatt ez jó. Bár az én csemetéimet eddig nem foglalkoztatta a félelem, az összecsapás, ők nem rettentek meg tőle, nem fogták fel vészesen, de így a legkisebbekés félősebbek számára is olvasható legalább. Hiánya feltűnt a gyerkőceimnek, de nem emeltek kifogást ellene, nekik így is tetszett a vége.

92215509_224983301902118_3128113158003097600_n.jpg

Nagylány most másodikos és egyedül olvasta fel testvéreinek itthon a kötetet. Ami különösen tetszett neki, az az a rész volt, amikor az Arielnek szülinapja volt, viszont sajnálta, mikor a hangját elvette a polip. A rajzokat és a szereplőket nagyon szerette, a színes képeket különösen. Jó volt, hogy egy oldalon nem volt sok szöveg, csak egy kevés, a képek a többit megmutatták. A betűk olvashatóak, kellően nagyok voltak, így szívesen olvasta.  

Kislánykám különösen kedvelte a képeket, a tortáét legfőképpen. Neki üdítő volt, hogy az ijesztő részek kimaradtak a végén, így egy kedves kis mesévé szelidült a könyv. 

Több klasszikus is elérhető most ebben a kiadásban az Álomgyár kiadótól.

Rút kiskacsa, Aranyhaj, Hamupipőke, A szépség és a szörnyeteg...

 A könyvet köszönjük az Álomgyár kiadónak!

Fülszöveg:

A kis hableány története megmutatja, mi mindenre képes az ember az álmaiért, de azt is, hogy sokszor borsos árat kell fizetnünk értük…
Lenn az óceán mélyén egy hableány, akit Arielnek hívtak, meg akarta tudni, milyen lehet az élet a szárazföldön. Egy nap egy herceget pillantott meg egy hajó fedélzetén, és nyomban bele is szeretett. Tudta, hogy emberré kell válnia, ha találkozni akar vele. Ám hatalmas árat kell fizetnie érte…

32 oldal 
keménytáblás 
ISBN: 9786155929915

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #gyerekkönyv #olvasnijó #olvasagyerekem #Álomgyár #Álomgyárkiadó

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk