2020. feb 08.

Könnyed romantika

írta: Mayerné Répási Adrienn
Könnyed romantika

Papp Csilla: A ​másik oldalról

people-2557411_640.jpg

Már nagyon rég került hozzám a könyv, így épp ideje volt kézbe vennem. Nem vonzott, csalogatott eléggé a cím és a borító is olyan semleges volt, nem tűnt ki az itthoni könyvrengetegből, pedig a fülszöveg elég sokat ígért. Na de most elkapott a hév és a romantikus könyv után is romantikus könyvet veszek le a polcról, szóval ő került sorra.  Szánom-bánom, hogy eddig hagytam parlagon a könyvet, mert befaltam két nap alatt, most hogy elővettem. Könnyed romantikus történet, mely érdekes témákat feszeget mégis. Első körben például azt, hogy mennyire másként látjuk mi nők és másként a férfiak a dolgokat. Aztán női bántalmazás, fenyegetés is helyet kapott az épülő románc mellett. A szövevényes emberi kapcsolatokra szintén nagy súlyt fektetett az írónő. És még nagyon sok dolog belefért a könyvbe. Volt benne izgalom, romantika, egy kis pszicho, dráma, és természetfeletti is némileg, bár utóbbit nem értettem annyira, simán elhagyható lett volna. 

covers_363691.jpg

Bevallom, nem is gondoltam, hogy első könyves szerző. Ezzel alaposan meglepett. Eléggé összeszedett volt az egész és egész jól megkomponált. A lendület, az apró adalékanyagok, amilyen tempóban azokat az írónő adagolta, a jó leíró részek és a dinamikus párbeszédek, mind fantasztikusak voltak. Néhol döcögős volt és nehezen indult meg az egész, kicsit túl is volt írva, hogy aztán kárpótoljon és száguldjon velem, mint a gyorsvonat a vége. A kerettörténet nagyszerű és egyszerű. Adott egy fiatal harmincas nő és egy ugyan annyi idős pasi, külön-külön nagy baráti társasággal. Mindkettő élete kielégítő, de lehetne jobb. Aztán egy szép nap keresztezik egymás útjait Jó, hogy mindkét fél részéről bemutatta a történteket a könyv. Bepillantást enged az író a női és férfi világba, gondolkodásmódba, az életükbe is. Hogy aztán érezzük, hogyan hatnak egymásra. Mint amikor bedobsz a tóba egy követ, ami hullámzást vált ki és hatással lesz mindenre a tavon, legyen szó egy a vízen ringatózó tavirózsáról vagy vízipókról, esetleg egy a mélyben úszó halról. Az ő egymás felé megtett lépteik is hatással lesznek a körülöttük élőkre és rájuk is.

A szereplők élők, hihetők, kedvelhetők, illetve az ellenkezője is igaz, nagyon gyűlölhetők is. Néhol túl egyszerű a megoldás és a mindenki párra talál rész volt túl sok, de ennek ellenére nagyon megszerettem a kötetet. A két főhős is amolyan hús-vér ember. Nem machó, alfahím és megmentésre vágyó, eltartott hölgyike. Nincs gazdag kivagyiság, menőség és hasonlók. Üde színfolt végre egy ilyen könyvet is olvasni.

És ketten ahogyan és amilyen körülmények között találtak egymásra, az valami zseniális. Talán azokat a részeket szerettem a legjobban, ahogy kerülgetik egymást, húzzák a másik fél agyát, puhatolóznak, majd egymásnak esnek konkrétan. Persze akadály van bőven, hiszen nem könyv, amiben nincs. Összeesküszik ellenük minden és mindenki. De ilyen a való élet is. 

Hanna egy egyszerű csajszi, akinek jó élete van, de a múltja miatt elég önbizalomhiányos. Érzi, hogy most sem teljes az élete, valami és valaki hiányzik belőle, de nem mer lépni, míg az élet megoldást nem kínál számára. Kicsit lelkizős, kicsit sérülékeny csajszi ő, de mégis szerethető, mindenféle apróbb hibája ellenére. Az írónő nagyon lassan adagolja Hanna előéletét, így az elején nehéz volt megkedvelni, míg meg nem kaptunk minden információt róla. Megvan a maga keresztje, ami kihat a mostani életére is. Én személy szerint a helyében többször is máshogy döntöttem volna. De mégis megértem az okait. Minden a múltban gyökerezik, aminek az árnyékából nem könnyű kilépni, főleg ha utoléri a jelenben is. Szerettem benne, hogy szép jellemfejlődésen megy keresztül, hogy igyekszik másokra is odafigyelni, sokszor a saját rovására is. 

Olivér volt az, aki rögtön elvarázsolt. Már az elején sejtettem, hogy izgalmas szereplő lesz, ami be is igazolódott hamar. Arany szíve van, ami néha pont a vesztét okozta. Ő már az elején is szimpatikus volt teljes egészében számomra kívülről, belülről. Kicsit inkább ő az, aki gyámolításra várt. Az ember rögtön a segítségére sietne. Van ilyen tökéletes ember az életben is? Aztán szerencsére kilépett a makulátlan, tökéletes pasi szerepből és abból is hogy vágyjunk a megmentésére és hibázott. Na onnan volt emberibb számomra. Néha naiv, könnyen megvezethető ember, máskor pedig egy őspasi. Szerencsére nem megvenni akarta Hannát, ahogy mostanában a legtöbb szerelmes regénynél érzem, hanem meghódítani.

Kettősük pedig robbant. Hihető, izgalmas, vicces, problémás páros ők, melyek úgy összeillenek, mint a borsó, meg a héja!

kissing-2353862_640.jpg

Nagyon sok mellékszereplő kapott helyet a könyvben. Talán túl sok is. De jó volt ez a szövevényes sokaság, a baráti civódások. Hozzáadtak a könyvhöz sokat. Amikor kellett tompítottak az élen, máskor jobb kedvre derítették az embert, persze volt, hogy ők okozták a galibát. Nem emelnék ki egyet sem közülük. Szerettem őket teljes egészében. Hol van ez a jó társaság? Mi is csatlakoznánk férjjel. A jó nagy dumálások, egymás húzása, az esti kiruccanások, egymás segítése..

A kerettörténet mellé nagyon sok pluszt kapott a könyv. Csodálom, hogy minden bele fért és kellően ki lett bontva. Nem érinti a nehezebb témákat mélyebben, csak a felszínt kapargatja, ami nekem most pont elég volt. Talán a kevesebb, néha több elvet követhette volna Csilla és kevesebb konfliktust tehetett volna bele és veszélyhelyzetet. Akkor még jobban ki tudott volna bontani minden szálat, nagyobb mélységekig. De így is kellően élvezetes volt. Hogy a csudába tudott ennyi történést, szereplőt, témát kézben tartani kezdő író létére? Gőzöm sincs, de működött.

Vigyázat megrázó függővég! Mert hogy sorozat. A könyv folytatása az Azon is túl, már szintén kapható. 

Engem megvett, elandalított, felidegesített, megnevettetett és teljességében kikapcsolt a külvilágból. Megnyert az írónő magának, azt mondhatom! Könnyed kacagás, finom erotika, melegség, barátságok, bajtársiasság, dráma, könnyek, érzések, izgalom, félelem, mélyen szántó gondolatok, mély témák...

Fülszöveg:

Vajon mi, nők és férfiak tényleg szemben állunk egymással?

Papp Csilla regényéből megtudhatjuk, milyen a másik oldalról nézni önmagunkat.
A történetben Hanna és Olivér nem hétköznapi megismerkedését, kapcsolatuk alakulását kísérhetjük figyelemmel – cukormáz és szirup nélkül. Egy mámoros éjszakán egy közös ismerősük révén telefonos szexbe bonyolódnak. Mindkettőjükben mély nyomot hagy az első „találkozás", annak ellenére, hogy lehetetlen szituációból fakadt. Az egymáshoz vezető út pedig sok meglepetést tartogat.

A regény komoly társadalmi problémákat is feszeget: nők bántalmazása, válás, haláleset feldolgozása, mindezt azonban könnyed, szórakoztató stílusban. Ezekben az élethelyzetekben Hannának egy különleges segítője is akad, az autóbalesetben elhunyt gyermekkori barátjának, Péternek a szelleme. Végül megbizonyosodhatunk arról is, hogy nincsenek véletlenek. Hannának is döntenie kell: melyik oldalt választja…

326 oldal 
ISBN: 9786155252891
recenzió

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban vagy szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás róla, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #szerelem #romantika #egymásratalálás #Álomgyár 

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk